Η «κατάρα» του σερ Άλεξ

 Η κληρονομιά που άφησε πίσω του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παραείναι βαριά...

Δεν τα κατάφερε λοιπόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ηττήθηκε στον τελικό του Europa League από τη σκληροτράχηλη Βιγιαρεάλ και ολοκλήρωσε χωρίς τίτλο μια ακόμα αποτυχημένη χρονιά. To νέο αυτό φιάσκο διαθέτει πολλούς «πατεράδες». Πρώτη και καλύτερη τη διοίκηση των αδερφών Γκλέιζερ με τις συνεχόμενες άστοχες επιλογές, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, και την πλήρη αποξένωσή της από τον κόσμο της ομάδας. Οι πολυδιαφημισμένοι άσοι της παρουσιάζουν εξωφρενικές διακυμάνσεις στην απόδοσή τους, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα περνούσαν ούτε έξω από το «Ολντ Τράφορντ» πριν από λίγα χρόνια. Ο δε Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ως προπονητής μέχρι τώρα δεν... Κάτι φάνηκε πως πάει να κάνει φέτος, αλλά η αποκαρδιωτική εμφάνιση στο Γκντανσκ -για την οποία ο ίδιος φέρει τεράστια ευθύνη- έχυσε την καρδάρα με το γάλα.

Ωστόσο, ένα γεγονός ορίζει το ξεκίνημα της παρακμής: η συνταξιοδότηση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 2013. Από τότε έχει να πάρει πρωτάθλημα η Γιουνάιτεντ. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο. Πέρα από τον μέτριο Μόγες και τον Σόλσκιερ, στον πάγκο της κάθισαν και οι Λουίς Φαν Χάαλ και Ζοσέ Μουρίνιο. Τεράστια ονόματα, που όμως δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος του Σκωτσέζου. Ίσως αυτή να είναι η μοίρα των ομάδων που ταυτίζονται σε τέτοιον βαθμό και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν τόσο μεγάλο προπονητή. Θυμηθείτε τον «μικρό» ΟΦΗ, που ο Ευγένιος Γκέραρντ μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή με ένα Κύπελλο Ελλάδας, έναν ακόμα τελικό, μια δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και επικές ευρωπαϊκές προκρίσεις με Ατλέτικο Μαδρίτης και Σλάβια Πράγας. Είκοσι χρόνια πήρε στους Κρήτες να ανακάμψουν μετά τη φυγή του αλησμόνητου Ολλανδού. Δείτε την Οσέρ στη Γαλλία, μια επαρχιακή ομάδα που βολόδερνε στη δεύτερη κατηγορία μέχρι που ο «πολύς» Γκι Ρου την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, στους «4» του ΟΥΕΦΑ και στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Ρου, η Οσέρ είναι ξανά μια επαρχιακή ομάδα που βολοδέρνει στη δεύτερη κατηγορία.

Ο σερ Άλεξ ήταν παρών στις εξέδρες του σταδίου «Μιέισκι». Πανηγύριζε σαν παιδάκι όταν οι παίκτες της πρώην ομάδας του σκόραραν στην ατελείωτη διαδικασία των πέναλτι. Στο τέλος έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του παραείναι βαριά.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα