Τα βλέμματα στον Μουρίνιο και γιατί είναι πρώτο φαβορί για απόλυση

Οι ομοιότητες του εφετινού καλοκαιριού για τον Πορτογάλο τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το αντίστοιχο πριν από τρία χρόνια όταν ήταν στην Τσέλσι και οι εκτιμήσεις που τον θέλουν πρώτο φαβορί για απόλυση

Θα περίμενε κανείς πως έπειτα από δύο σεζόν στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ζοσέ Μουρίνιο θα πατούσε εφέτος… γκάζι με στόχο την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ και την επιστροφή των «κόκκινων διαβόλων» στο θρόνο της πρωταθλήτριας Αγγλίας. Κι όμως, πριν καν ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος στην κατηγορία, το κλίμα που επικρατεί στο «στρατόπεδο» της ομάδας κάθε άλλο παρά προδίδει μία τέτοια προοπτική.

Ο Μουρίνιο μετά την ήττα στο φιλικό από τη Λίβερπουλ και λίγες μόλις ημέρες πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος ξέσπασε και τα έβαλε με όλους… και με όλα! Με τη διοίκηση, τους βασικούς του παίκτες, ακόμα και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για την πορεία της ομάδας του ενόψει της νέας περιόδου. Οι στοιχηματικές εταιρίες θέλουν τον Πορτογάλο προπονητή να είναι το μεγάλο φαβορί για απόλυση τη νέα σεζόν, ενώ το γεγονός αυτό δεν απέχει και πολύ από τις εκτιμήσεις των οπαδών στη Βρετανία, που μέσω των γκάλοπ στα Μέσα της χώρας προβλέπουν πως ακόμα κι αν ολοκληρώσει ο Μουρίνιο τη σεζόν δεν θα βρίσκεται και του χρόνου στο πόστο του στο Ολντ Τράφορντ.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχουν κάποιες ομοιότητες από την τρίτη σεζόν του Πορτογάλου στην Τσέλσι το 2015, τότε που τελικά απολύθηκε από το πόστο του μεσούσης της περιόδου λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων των «μπλε», με την εφετινή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Η μεταγραφική πολιτική

Ο Μουρίνιο τα έβαλε φέτος με τη διοίκηση της Γιουνάιτεντ για το γεγονός ότι δεν του αγόρασε όλους τους παίκτες που είχε ζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες ώστε να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Το… καμπανάκι ηχούσε για τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Μάντσεστερ, τον Εντ Γούντγουορντ. Υπενθυμίζεται, όμως, πως οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν ήδη δαπανήσει αυτό το καλοκαίρι περίπου 75 εκατομμύρια στερλίνες για να εντάξουν στο ρόστερ τους τούς Φρεντ, Νταλότ και Γκραντ.

Το 2015 στη θέση του Γούντγουορντ βρισκόταν η Μαρίνα Γκρανοβσκάια που λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον προπονητή και τη διοίκηση της Τσέλσι. Ο Μουρίνιο τα είχε τότε με τους «μπλε» επειδή δεν του είχαν αγοράσει τον Τζον Στόουνς από την Έβερτον. Ο τελευταίος μετακόμισε τελικά στη Μάντσεστερ Σίτι έναν χρόνο αργότερα, το 2016, έναντι περίπου 50 εκατομμυρίων λιρών και είχε γίνει η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού στον κόσμο μετά τον Νταβίντ Λουίς.

Παράπονα για την προετοιμασία

Το φετινό καλοκαίρι ο Μουρίνιο τα έβαλε επίσης με το ότι πολλοί από τους βασικούς του παίκτες απουσιάζουν λόγω της άδειας που έχουν πάρει έπειτα από τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα όμως, τα είχε και με τον Αντόνιο Βαλέντσια, ασκώντας του κριτική για την κατάσταση στην οποία γύρισε έπειτα από τις διακοπές του. Και πριν από τρία χρόνια όμως, η κατάσταση δεν ήταν τελείως διαφορετική…

Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος με την Τσέλσι, αποφάσισε να δώσει σχεδόν έναν μήνα άδεια στους παίκτες του και το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να μην κάνει σωστή προετοιμασία. Τα φιλικά παιχνίδια έπεσαν λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ενώ στις πέντε πρώτες αγωνιστικές εκείνης της περιόδου η Τσέλσι πανηγύρισε μόλις μία νίκη και είχε επίσης μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Μιας όμως και αναφερθήκαμε πριν στον Αντόνιο Βαλέντσια, υπενθυμίζεται πως και τότε ο Μουρίνιο είχε προβλήματα κυρίως με τον Ντιέγκο Κόστα που επέστρεψε με παραπανίσια κιλά.

Κριτική στους νεαρούς ποδοσφαιριστές

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ είναι το μέλλον του συλλόγου, αφού (κάποιοι έστω από αυτούς) θα χρησιμοποιηθούν στην πρώτη ομάδα. Στο ματς με τη Λίβερπουλ ο Μουρίνιο υποχρεωτικά χρησιμοποίησε πολλούς πιτσιρικάδες λόγω της απουσίας των πρωτοκλασάτων παικτών του. Το ηθικό τους, όμως, κάθε άλλο παρά θα ανέβηκε μετά τα σχόλια του Πορτογάλου: τόσο για το ότι ο ίδιος δεν θα πλήρωνε για να δει ένα τέτοιο ματς, όπως και ότι ο Αλέξις Σάντσες δεν μπορεί να νιώθει χαρούμενος με τέτοιους παίκτες γύρο του. Το 2015 στην Τσέλσι τα… άκουσε κυρίως ο Ρούμπεν Λόφτους Τσικ, για τον οποίο είχε πει πως έκανε ένα βήμα προς τα πίσω κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Αν η εφετινή σεζόν του Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έχει την ίδια κατάληξη ή διαφορετική σε σχέση με αυτήν πριν από τρία χρόνια στην Τσέλσι θα το δούμε προσεχώς. Όταν ρωτήθηκε πάντως πρόσφατα ο Πορτογάλος για την ενδεκάδα που έχει στο μυαλό του ενόψει της νέας σεζόν, απάντησε πως δεν πρόκειται να είναι και πολύ διαφορετική με πέρσι: μία σεζόν κατά την οποία η Γιουνάιτεντ πέραν του ότι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, παράλληλα απογοήτευσε και με την ποιότητα του παιχνιδιού της.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα