Που είναι ο Γκριεζμάν; Οεό; (pics)

Ο ηγέτης της Γαλλίας στον Μουντιαλικό θρίαμβο και της Ατλέτικο Μαδρίτης στις κατακτήσεις των Europa League και Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ δεν...χώρεσε στην 3αδα των υποψηφίων για καλύτερος παίκτης της UEFA!

Δεν έχει την αίγλη της «Χρυσής Μπάλας», ούτε τη φαντασμαγορία, στις απονομές, του βραβείου της FIFA. Αλλά παραμένει έπαθλο, που επιβραβεύει τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για το βραβείο της UEFA (άλλως, “αργυρή φανέλα”, λόγω σχήματος) o λόγος, του οποίου οι διεκδικητές ανακοινώθηκαν τις προάλλες. Κατά πολλούς, είδηση αποτέλεσε η απουσία από την τριάδα του Λιονέλ Μέσι.

Ανεξαρτήτως αν σωστά, ή όχι, δεν βρίσκεται μεταξύ των διεκδικητών του ο, δις κάτοχος (2011, 2015) της συγκεκριμένης διάκρισης, Αργεντινός, μάλλον δεν έχασε τον...ύπνο του, αφού η ευθυκρισία των 55 δημοσιογράφων (εκπροσώπων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) που αποτελούν τους εκλέκτορες, μαζί με τους 80 προπονητές των ομάδων που συμμετείχαν στους ομίλους των δύο διοργανώσεων της (Τσάμπιονς Λιγκ και Εuropa League) σηκώνει μπόλικη κουβέντα!

Όχι τόσο για το 10αρι της Μπάρτσα, όσο για την ανεξήγητη, όποιο κριτήριο κι αν θέσει κανείς, απουσία του Αντουάν Γκριεζμάν από την τριάδα των διεκδικητών του επάθλου που αντικατέστησε, αρχικά, την «Χρυσή Μπάλα», όταν εκείνη είχε συγχωνευθεί με το βραβείο της FIFA (2010)!
- Πως είναι δυνατόν ο Γάλλος να λείπει από το πόντιουμ των κορυφαίων της χρονιάς στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, όταν μέσα στο 2018 έχει συμμετοχή σε 31 γκολ σ’ ματς ισάριθμα ματς σε συλλογικό επίπεδο;
- Πως γίνεται όταν έχει κερδίσει τους δύο από τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους της σεζόν (Europa League, Eυρωπαϊκό Σούπερ Καπ);

Σημειωτέον, όχι καθήμενος στον πάγκο, ή περιμένοντας άλλους να βγάλουν το...φίδι από την τρύπα, αλλά οδηγώντας την ομάδα του με τα γκολ του και την εν γένει παρουσία του! Δις σκόραρε στον τελικό, κόντρα στην Μαρσέιγ, ενώ είχε συνολικά 6 γκολ και 4 ασίστ σ’ εννιά ματς Europa League!

Εκτός αν το μόνο που μετράει, τελικά, για την απόδοση ποδοσφαιρικών τιμών και διακρίσεων είναι τα πεπραγμένα στο Τσάμπιονς Λιγκ κι όσα λένε στην UEFA, για αναβάθμιση της 2ης τη τάξει διοργάνωσης, είναι έπεα πτερόεντα..

Μόνο εκεί υπερέχουν Κριστιάνο Ρονάλντο, Σαλάχ και Μόντριτς, που συνθέτουν την 3άδα των διεκδικητών, του «Γκρίζι», αφού η Ατλέτικο Μαδρίτης...χαιρέτησε τη διοργάνωση στην φάση των ομίλων.
Όμως, σύμφωνα με την προκήρυξη της UEFA, “οι παίκτες κρίνονται βάσει επιδόσεων σ’ όλες τις διοργανώσεις εγχώριες και διεθνείς, συλλογικές και με τις εθνικές τους κατά τη διάρκεια της σεζόν”.

Γιατί όχι ο “Γκρίζι”;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 15 γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι απίστευτη επίδοση (3η καλύτερη του στα χρονικά) κι η παρουσία του καταλυτική για το 3ο σερί Τσάμπιονς Λιγκ της Ρεάλ Μαδρίτης, παρότι “άσφαιρος” σ’ ημιτελικά και τελικό.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, πάλι, “εξερράγη” πέρσι και με 10 γκολ ήταν 2ος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ και πρώτος της Πρέμιερ Λιγκ (32), μόνο που οι προθήκες της Λίβερπουλ δεν άνοιξαν για να φιλοξενήσουν τρόπαιο!

Ίσως αν έμενε στον τελικό του Κιέβου πέραν του ημιώρου (φρόντισε ο Σέρχιο Ράμος με τις…περιποιήσεις του γι’ αυτό) να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Ίσως…

Όσο για τον Λούκα Μόντριτς; Δεν έκανε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια: ήταν ο “μετρονόμος” του παιχνιδιού της Ρεάλ Μαδρίτης. Μόνο που πέρσι αυτό δεν έφτασε για να’ναι στην 3άδα. Έμεινε 4ος στην αντίστοιχη ψηφοφορία. Τι άλλαξε και στην φετινή μετετράπη σε διεκδικητή; Μα τα πεπραγμένα του στην Ρωσία και το ηγετικό του προφίλ με την Κροατία! Αν και δεν σημειώθηκαν σε διοργάνωση της UEFA, είναι τόσο «νωπά», που επηρέασαν, πολύ λογικά, τους εκλέκτορες.

Το ερώτημα είναι γιατί έμειναν…ανεπηρέαστοι από τα πεπραγμένα του Γκριεζμάν, στο Μουντιάλ, που ήταν νικητής και ΜVP του τελικού (ένα γκολ και προκάλεσε το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς)…
Και γιατί, ενώ αποθεώνεται η (αναμφισβήτητη προοπτική) του Εμπαπέ, περνάνε στα…ψιλά όσα έκανε ο “Γκρίζι” (4 γκολ, 3 ασίστ), που όχι μόνο σκόραρε αλλά κι οργάνωσε, αντικαθιστώντας, επάξια, τον απόντα Παγέ, παίζοντας έναν ρόλο που δεν ήταν δικός του!

Τι άλλο πρέπει να κάνει για να πάει πάνω από τη 2η θέση (2016) που είναι το “ταβάνι” του στο θεσμό;
Ευτυχώς για τον 27χρονο, υπάρχουν ακόμη δύο διακρίσεις που περιμένουν κάτοχο κι ίσως εκεί βρει τη δικαίωση που του αρμόζει.

Αλλά το ερώτημα παραμένει για τους εκλέκτορες της UEFA: Που είναι ο Γκριεζμάν; Οέο;


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα