Το πεπρωμένο τεσσάρων «τρικολόρ»

Το κοινό στοιχείο που συνδέει τον νέο προπονητή της Μονακό, Τιερί Ανρί, με τους Ντιντιέ Ντεσάν, Λοράν Μπλαν και Πατρίκ Βιεϊρά.

Έχοντας γράψει τη δική του «χρυσή» ιστορία στους αγωνιστικούς χώρους ως ποδοσφαιριστής, ο Τιερί Ανρί έκανε αυτή την εβδομάδα το πρώτο του μεγάλο «βήμα» στην προπονητική με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μονακό. Ο 41χρονος θρύλος της Άρσεναλ επέλεξε την ομάδα της καρδιάς του παρά τις πολλές προτάσεις που είχε τους τελευταίους μήνες, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε σε δηλώσεις του, ενώ, παράλληλα, έγινε αποδέκτης εγκωμιαστικών σχολίων από τον άλλοτε προπονητή του στους «κανονιέρηδες», Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι ο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη δουλειά γιατί, πάνω απ’ όλα, είναι παθιασμένος. Φυσικά είναι καλή επιλογή ο Ανρί. Αξιόπιστη!».

Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, όσον αφορά την πρόσληψη του Ανρί στην τεχνική ηγεσία των Μονεγάσκων είναι το γεγονός ότι ο 41χρονος μπήκε και σε ένα… κλειστό γκρουπ. Ποιο είναι αυτό; Το ότι έγινε ο τέταρτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 1998 με την εθνική Γαλλίας που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία μιας ομάδας του Σαμπιονά!

Ο πρώτος που είχε μπει στη συγκεκριμένη λίστα ήταν ο Ντιντιέ Ντενάν: ο αρχηγός εκείνης της ομάδας των «τρικολόρ», που είχε σηκώσει στον «ουρανό» του Σταντ ντε Φρανς το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ πριν από 20 χρόνια μετά τον νικηφόρο (3-0) τελικό κόντρα στη Βραζιλία. Όπως και ο Ανρί έτσι και ο Ντεσάν έκανε τα πρώτα του «βήματα» στην προπονητική στους Μονεγάσκους, τους οποίους είχε αναλάβει το 2001. Στο σύλλογο του Πριγκιπάτου κάθισε τέσσερα χρόνια, ως το 2005, ενώ στο διάστημα της πορείας του στην ομάδα κατέκτησε το Λιγκ Καπ το 2003 κι έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2003/04, όπου οι Μονεγάσκοι ηττήθηκαν στο Γκελζενκίρχεν με 3-0 από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Έναν τελικό που για την ιστορία είχε και… ελληνικό χρώμα, μιας και βασικός στη γαλλική ομάδα ήταν τότε ο Άκης Ζήκος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ντεσάν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γιουβέντους, όπως επίσης και της Μαρσέιγ, ενώ από το 2012 βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του, την οποία οδήγησε το περασμένο καλοκαίρι στο ψηλότερο σκαλί του Κόσμου, με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας.

Δεύτερος της… ιδιαίτερης αυτής λίστας είναι ο Λοράν Μπλαν. Ο αμυντικός των «τρικολόρ» στο Μουντιάλ του 1998. Έχοντας ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2003 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επέστρεψε στην πατρίδα του τέσσερα χρόνια αργότερα (2007) για να αναλάβει το «τιμόνι» της Μπορντό. Στο διάστημα της τριετούς του «θητείας» με τους Γιρονδίνους, ο Μπλαν οδήγησε το σύλλογο στην κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2008-09, όπως επίσης και του Λιγκ Καπ την ίδια περίοδο. Επόμενος «σταθμός» του ήταν η εθνική Γαλλίας το 2010 και ακολούθησε η καριέρα του στην τεχνική ηγεσία της Παρί Σεν Ζερμέν, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Γαλλίας, ισάριθμα Λιγκ Καπ και δύο Κύπελλα πριν αποχωρήσει από τον πάγκο της το καλοκαίρι του 2016.

Τρίτος είναι ο άλλοτε συμπαίκτης του Ανρί στην Άρσεναλ και την εθνική Γαλλίας, Πατρίκ Βιεϊρά. Έπειτα από μία διετία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την τεχνική ηγεσία της Νιου Γιορκ Σίτι, ο Βιεϊρά αποδέχτηκε το περασμένο καλοκαίρι την πρόταση της διοίκησης της Νις για να καθίσει στον πάγκο της ομάδας. Μετά τις πρώτες εννέα αγωνιστικές στο εφετινό Σαμπιονά, ο σύλλογος βρίσκεται στη 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα και μετρά τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Επιστρέφοντας στον τέταρτο… της παρέας Τιερί Ανρί, ο 41χρονος διαδέχτηκε αυτή την εβδομάδα τον Λεονάρντο Ζαρντίμ με στόχο να επαναφέρει το σύλλογο του Πριγκιπάτου στο δρόμο των επιτυχιών. Με τους Μονεγάσκους να μετρούν μόλις μία νίκη στις έως τώρα εννέα αναμετρήσεις τους στο πρωτάθλημα (σ. αυτή από την πρεμιέρα τον περασμένο Αύγουστο κόντρα στη Ναντ), ο Ανρί θα επιδιώξει στο ντεμπούτο του την επόμενη εβδομάδα κόντρα στο Στρασβούργο να ξεκινήσει με το «δεξί» την πορεία του και να πανηγυρίσει τη νίκη. Αν η καριέρα του στην προπονητική θα είναι ανάλογη με αυτή που πραγματοποίησε ως ποδοσφαιριστής θα το δείξει η συνέχεια…


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα