«Κόκκινοι» από ατσάλι

Η κυριαρχία της Λίβερπουλ στο ντέρμπι, η «μάχη» του κέντρου με νικητές τους Μακ Άλιστερ και Έντο και το κληροδότημα του Γιούργκεν Κλοπ στο Άνφιλντ. 

Ήταν η τελευταία παράσταση (τουλάχιστον για την Premier League) ανάμεσα στην Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ και την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Δύο ομάδες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία οκτώ-εννέα χρόνια.

Μετά και το χθεσινό ματς, ο Γερμανός μετρά 12 νίκες απέναντι στον Ισπανό που έχει 11. Ο Κλοπ είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει αντιμετωπίσει τόσες φορές τον Γκουαρντιόλα και έχει περισσότερες επικρατήσεις από αυτόν. Και χθες, προπονητικά ο αναστηλωτής των «κόκκινων» βγήκε νικητής στην… σκακιέρα των πάγκων.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν κοντά τις γραμμές τους, ως συνήθως, και στο πρώτο μέρος στάθηκαν πολύ καλά εξουδετερώνοντας, προσωρινά, την ορμή της έδρας. Μάλιστα, προηγήθηκαν με έναν έξυπνο τρόπο, δείγμα της δουλειάς που έγινε από τον Καταλανό τεχνικό στην προετοιμασία των παικτών του. Ο Πεπ ήξερε πως θα έπρεπε να βρει έναν οξυδερκή τρόπο για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του και αυτό συνέβη με την εκτέλεση του Ντε Μπρόινε στο πρώτο δοκάρι που έφερε το γκολ του Στόουνς. Ο Άγγλος στόπερ ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα και βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Κέλεχερ αφού ο Ακέ είχε φροντίσει να απομακρύνει από εκεί τον παίκτη της Λίβερπουλ.

Τα πράγματα όμως έμελλε να αλλάξουν άρδην στο δεύτερο μέρος. Η Λίβερπουλ μπήκε ορμητικά, βρήκε άμεση απάντηση με το πέναλτι του Μακ Άλιστερ και το σημαντικότερο ήταν πως νίκησε κατά κράτος την «μάχη» της μεσαίας γραμμής. Ο Μακ Άλιστερ ήταν συγκλονιστικός, συνεχίζοντας τις κορυφαίες του εμφανίσεις από τότε που καθιερώθηκε στην φυσική του θέση. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να ξεκινήσει στο «6» ένας ποδοσφαιριστής που άκουσε… τα μύρια όσα όταν υπέγραψε στο Άνφιλντ. Ο Γουαταρού Έντο, ο οποίος «κατάπινε» τα χιλιόμετρα, έβγαινε μόνιμα πρώτος στην μπάλα και ανάγκασε τον Γκουαρντιόλα να αποσύρει από το παιχνίδι τον Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Από κοντά και ο 20χρονος Χάρβεϊ Έλιοτ, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να παίζει το τελευταίο διάστημα και όμως έβγαλε ξανά ενέργεια, κέρδιζε τις δεύτερες μπάλες και σε συνδυασμό με τον Ιάπωνα και τον Αργεντίνο ανάγκασαν σε πολύ μέτρια βραδιά τον Ρόδρι. Το ίδιο συνέβη και με τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της Premier League, τον Φιλ Φόντεν, ο οποίος έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Ενώ ο Έρλινγκ Χάαλαντ έμοιαζε να μην βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Η εύκολη απάντηση θα ήταν η κραταιά παρουσία του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ που «καθάριζε» σε έδαφος και αιθέρες. Όμως θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία και στα δύο «πιτσιρίκια» της Λίβερπουλ, τον 20χρονο Μπράντλεϊ και τον 21χρονο Κουάνσα, οι οποίοι πέρσι έπαιζαν στην League One (Γ’ Κατηγορία) και χθες στάθηκαν στο ύψος τους απέναντι ίσως στην κορυφαία ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου.

Η κυριαρχική εικόνα των «κόκκινων» (2.66-1.55 τα xGoals) δεν τους έδωσε τους τρεις βαθμούς ελέω των κακών τελειωμάτων της στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, ιδίως με τον Λουίς Ντίας να χάνει μεγάλες ευκαιρίες. Πώς μπορεί κάποιος να του καταλογίσει ευθύνες όμως όταν αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της επιθετικής λειτουργίας των «κόκκινων», ταλαιπωρώντας σε όλο το παιχνίδι τον Γουόκερ, και φέρνοντας συνεχώς την μπάλα στα «γαλάζια» καρέ.

Πέραν αυτών όμως, είναι τραγικό ότι για ακόμη ένα μεγάλο παιχνίδι στην Premier League οι διαιτητές δεν στάθηκαν στο απαιτούμενο επίπεδο. Η φάση του 90’+8’ με τον Ντοκού και τον Μακ Άλιστερ καθιστά καταφανές πέναλτι, αφού ακόμη και εάν βρίσκει πρώτα την μπάλα, ο κανονισμός είναι σαφής.

Ας μην λησμονούμε, πως η Λίβερπουλ έπαιζε χωρίς τον Άλισον (ο εξαιρετικός Κέλεχερ φρόντισε να μην γίνει αισθητή η απουσία του), τον Αλεξάντερ-Άρνολντ, τον Τζόουνς, τον Ντιόγκο Ζότα, τον Κονατέ, τον Χράβενμπερχ αλλά και τους Μάτιπ, Τιάγκο, Μπάιτσετιτς.

Στο τέλος της ημέρας, η χθεσινή εμφάνιση των «κόκκινων», συνυπολογίζοντας απουσίες και διαιτητικά λάθη, είναι το επιστέγασμα των όσων έχει «χτίσει» ο Γιούργκεν Κλοπ στο Μέρσεϊσαιντ. Είτε παίζει με βασικούς, είτε με παιδιά από τις Ακαδημίες, η Λίβερπουλ μένει πιστή στο πλάνο της και καταφέρνει να κυριαρχήσει απέναντι στην –κατηγορούμενη για 115 οικονομικές παραβάσεις- Μάντσεστερ Σίτι. Αυτό είναι και το κληροδότημά του στον –εκάστοτε- Αλόνσο…

Η συνέχεια στην μάχη του τίτλου προμηνύεται συναρπαστική!


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα