La Liga: Ο λόγος που το ισπανικό πρωτάθλημα δεν διαθέτει Goal-Line Technology

Οι διαμαρτυρίες της Μπαρτσελόνα στο κυριακάτικο (21/4) «κλάσικο» με τη Ρεάλ για τη φάση του 28ου λεπτού προκάλεσε απορίες σχετικά με την έλλειψη goal line technology σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα όπως αυτή της La Liga.

Το κατά γενική ομολογία συναρπαστικό «κλάσικο» της Κυριακής (21/4) στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ολοκληρώθηκε με νικήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο ανέκυψε από τη φάση του 28ου λεπτού.

Τότε ο Ραφίνια εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Γιαμάλ έβαλε το πόδι του στην πορεία της μπάλας κι αυτή κατευθύνθηκε προς τα δίχτυα, με τον γκολκίπερ Λούνιν να την αποκρούει μεν αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αυτή είχε περάσει τη γραμμή ή όχι.

Ύστερα από πάμπολλα ριπλέι και αρκετά λεπτά εξέτασης της φάσης από το VAR, αποφασίστηκε πως η μπάλα τελικά δεν είχε περάσει τη γραμμή, έτσι το σκορ παρέμεινε στο 1-1 και η Μπαρτσελόνα έμεινε να διαμαρτύρεται έντονα μέχρι και σήμερα Δευτέρα για την αμφιλεγόμενη φάση.

Το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή του τέρματος δεν θα το μάθουμε ποτέ, όμως υπάρχει απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του ισπανικού ντέρμπι «αιωνίων»: Γιατί δεν υπάρχει goal line technology σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου;

Όπως θα φαντάστηκαν κάποιοι, ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός, με... ολίγη πολιτική. Ύστερα από μακρά συζήτηση το περασμένο καλοκαίρι εντός της ισπανικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το αν το σύστημα θα έπρεπε να υιοθετηθεί και στη La Liga, τελικά επικράτησε το «όχι».

Και μάλιστα προεξάρχοντος του προέδρου της Λίγκας, Χαβιέ Τέμπας, ο οποίος φαίνεται πως δεν επιθυμεί να δώσει τα χρήματα για την απαιτούμενη άδεια χρήσης της τεχνολογίας στη FIFA. Ο πρώην Ισπανός διαιτητής Εδουάρδο Ιτουράλδε Γκονζάλεθ είχε εξηγήσει με προ μηνών δήλωσή του στον σταθμό Cadena Ser:

«Η τεχνολογία Goal Line δίνεται από τη FIFA με τη μορφή άδειας. Για να αποκτήσει αυτή την άδεια, το πρωτάθλημα που θέλει να την υιοθετήσει θα πρέπει να καταβάλει στην ίδια τη FIFA τέλος 3,5 εκατ. ευρώ. Ο Τέμπας και η Λίγκα δεν θέλουν να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα ή τουλάχιστον δεν θέλουν να τα δώσουν στη FIFA».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόσφατο «κλάσικο» θα επαναφέρει την κουβέντα στην Ισπανία για την περίφημη goal line technology, η οποία για αρκετούς είναι απαραίτητη. Μια κουβέντα, μάλιστα, που είχε ήδη ανοίξει από την προηγούμενη σεζόν, μετά την κατακύρωση ενός γκολ από τον Γκριεζμάν στον αγώνα Εσπανιόλ-Ατλέτικο Μαδρίτης...


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα