Λίβερπουλ: Τι ποδόσφαιρο παίζει ο Άρνε Σλοτ; Πώς μπορεί να δουλέψει στο Άνφιλντ;

Ο Άρνε Σλοτ πρόκειται να γίνει ο διάδοχος του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ.

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, η Λίβερπουλ έχει συμφωνήσει με τη Φέγενορντ σε ένα πακέτο αποζημίωσης που θα επιτρέψει στον 45χρονο να γίνει το επόμενο αφεντικό στο Άνφιλντ μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν.

Ο διάδοχος του Κλοπ έχει γίνει γνωστός σε όλο το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα τους τελευταίους 18 μήνες, αφού οδήγησε τη Φέγενορντ στην κατάκτηση μόλις του δεύτερου τίτλου της Eredivisie ύστερα από 20 χρόνια την περασμένη σεζόν, χάνοντας μόλις δύο παιχνίδια.

Η νίκη της Φέγενορντ με 1-0 επί της ΝΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο εξασφάλισε το δεύτερο τρόπαιο σε τρεις σεζόν για τον Σλοτ, αλλά οι πρωταθλητές του βρίσκονται εννέα βαθμούς πίσω από την απίθανη φέτος PSV Αϊντχόφεν στην κορυφή της Eredivisie.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη σημαντικής πτώσης των επιδόσεων. Οι 2,4 πόντοι της Φέγενορντ ανά παιχνίδι είναι στην πραγματικότητα ίδιοι με την περίοδο κατάκτησης του τίτλου, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σταθερότητά της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην PSV του Πίτερ Μποσζ, απλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς ευκαιριών στα επτά κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η Φέγενορντ μάλιστα θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 82 βαθμούς που κατέκτησε στο πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν.

Αν μη τι άλλο, τα ζωτικά σημάδια της Φέγενορντ φαίνονται πιο ισχυρά φέτος υπό τον Σλοτ, με την αναμενόμενη διαφορά τερμάτων 1,9 ανά 90 λεπτά -που λαμβάνει υπόψη τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και τις ευκαιρίες που δέχεται- να είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το 1,1 της περσινής σεζόν.

Ποια ακριβώς είναι η τακτική του ταυτότητα; Και πώς θα μπορούσε αυτή να εφαρμοστεί στη σημερινή ομάδα της Λίβερπουλ;

Ο Άρνε Σλοτ δεν γνωρίζει τίποτε άλλο από το να παίζει με το πόδι κολλημένο στο γκάζι, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος.

Ο Ολλανδός παρατάσσει συνήθως την ομάδα του σε διάταξη 4-2-3-1 όταν έχει την κατοχή της μπάλας, χρησιμοποιώντας έναν δίδυμο στη μεσαία γραμμή για να προχωρήσει κεντρικά στην πρώτη γραμμή πίεσης, με ένα δεκάρι, δύο ακραίους και έναν κεντρικό επιθετικό.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι είναι μεταξύ των προπονητών από τους οποίους εμπνέεται περισσότερο, αλλά ο Σλοτ είναι επίσης γνωστό ότι θαυμάζει τον Μαρσέλο Μπιέλσα, τον Χόρχε Σαμπάολι, τον Γιούργκεν Κλοπ και τον Λουτσιάνο Σπαλέτι. Επίσης, έχει μοιραστεί ιδέες με τον βοηθό προπονητή της Λίβερπουλ και συμπατριώτη του Πεπ Λίντερς.

Ο Άρνε Σλοτ έδειχνε συχνά στους παίκτες του αποσπάσματα από τη Μάντσεστερ Σίτι και την Μπράιτον για να τους δείξει πώς ήθελε να παίζουν. Ένα τέτοιο βίντεο ήταν από τον τελικό του UEFA Champions League του 2021 μεταξύ της Σίτι και της Τσέλσι, το οποίο έδειξε στους παίκτες του στην πρώτη συνάντηση της ομάδας του στη Φέγενορντ για να καταδείξει την ποιότητα του επιθετικού παιχνιδιού των δύο ομάδων, αλλά και το πόσο καλά το αντιμετώπιζαν οι άμυνες τους.

Όταν παρακολουθείς τη Φέγενορντ του Σλοτ, μπορείς να δεις παραλληλισμούς με την προσέγγιση του Γκουαρντιόλακαι του Ντε Τζέρμπι, ιδιαίτερα στο χτίσιμο. Οι αμυντικοί ενθαρρύνονται να παίζουν κοντινές πάσες στο κέντρο, οι οποίοι στη συνέχεια βρίσκουν τον χώρο στα πλάγια από τους αμυντικούς ή τους ακραίους επιθετικούς.

Το "Deep build-up" της Φέγενορντ αντικατοπτρίζει το πώς ο Σλοτ θα ζητήσει συχνά από τον τερματοφύλακά του να κρατήσει τις πάσες του κοντινές προς τους κεντρικούς αμυντικούς του για να χτίσει στα μεσοδιαστήματα. Όπως είναι αναμενόμενο, η Φέγενορντ θα κυριαρχεί συχνά στην κατοχή της μπάλας (61%), με μόνο την PSV να έχει περισσότερο τη μπάλα στην Eredivisie.

Η εκδοχή του 4-2-3-1 του Σλοτ θα μπορούσε να ενισχύσει την περίπτωση του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ και ο Άγγλος διεθνής να απομακρυνθεί από τον ρόλο του φουλ-μπακ υπό τον Σλοτ, καθώς ο 25χρονος έχει συνηθίσει να σχηματίζει δίδυμο με το εξάρι - είτε μαζί με τον Αλέξις Μακ Άλιστερ είτε με τον Ουαταρού Έντο – όταν συγκλίνει.

Το κουτί που δημιουργείται από δύο κεντρικούς αμυντικούς και δύο μεσοεπιθετικούς υψηλότερα είναι το κλειδί για την αρχική φάση ανάπτυξης του Σλοτ, και η ύπαρξη ενός από τους καλύτερους πασέρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο θα αποτελέσει βασικό όπλο για την αντιμετώπιση του αρχικού πρέσινγκ του αντιπάλου.

Ένας παίκτης που μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί είναι ο Ιμπραχίμα Κονατέ, με ερωτηματικά σχετικά με την ποιότητά του στην κατοχή της μπάλας και την ικανότητά του να διαλέξει μια πάσα που θα διασπάσει την αντίπαλη γραμμή. Ο νεαρός Τζάρελ Κουάνσα έχει δείξει μεγαλύτερη άνεση στην κατοχή, αλλά με τον Τζόελ Μάτιπ να αναμένεται να αποχωρήσει στο τέλος του συμβολαίου του το καλοκαίρι, ένας δεξιοπόδαρος κεντρικός αμυντικός που έχει ευχέρεια με τη μπάλα θα μπορούσε να είναι ψηλά στη λίστα προτεραιότητας των «κόκκινων».

Η εστίαση του Σλοτ στην κατοχή της μπάλας δεν σημαίνει ότι η ομάδα του «χασομεράει» με τη μπάλα. Η ενέργεια και ο σκοπός με τον οποίο παίζει η Φέγενορντ είναι ανάλογος με τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ - ένα στυλ που μπορεί να είναι άμεσο χωρίς να την κάνει ομάδα μακρινών μεταβιβάσεων.

Και η Φέγενορντ χαρακτηρίζεται από την ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο προωθείται σε τρίγωνα - άλλοτε επιταχύνοντας το παιχνίδι με προοδευτικές μεταβιβάσεις και άλλοτε επιβραδύνοντας το, γυρίζοντας την μπάλα από πλευρά σε πλευρά.

Η ποικιλία είναι μια λέξη-κλειδί στο λεξιλόγιο του Σλοτ.

Οι προπονήσεις του είναι υψηλής έντασης, αλλά συχνά εναλλάσσει τις ασκήσεις για να κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών του. Όλες οι ασκήσεις επικεντρώνονται τελικά στο να αυξήσει η Φέγενορντ τις πιθανότητές της να πετύχει κάποιο γκολ, και όσον αφορά την επιθετική φάση υπάρχουν ορισμένες προσεγγίσεις που ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρες τη φετινή σεζόν.

Αν ο Σλοτ εφάρμοζε ένα παρόμοιο στυλ στη Λίβερπουλ, οι ρόλοι θα ήταν ιδανικοί για τα επιθετικά ένστικτα και την ταχύτητα του Ρόμπερτσον και του Κόνορ Μπράντλεϊ ειδικότερα, αν ο Αλεξάντερ-Άρνολντ μετακινούνταν στη μεσαία γραμμή.

Ο Σλοτ απαιτεί παρόμοια ευελιξία από τους πλάγιους επιθετικούς του, συχνά υπερφορτώνοντας τη μία πλευρά του γηπέδου για να δημιουργήσει ένα ένας εναντίον ενός στην αντίθετη πλευρά. Στην AZ Άλκμααρ και τη Φέγενορντ, ο Σλοτ φάνηκε να προτιμά έναν αριστερό εξτρέμ που κουβαλάει τη μπάλα, ο οποίος προτιμούσε να συγκλίνει προς τα μέσα και να συνδυάζεται με τους συμπαίκτες του – «βούτυρο στο ψωμί» των Λουίς Ντίας και Κόντι Χάκπο, οι οποίοι αμφότεροι απολαμβάνουν να επιτίθενται κατά μέτωπο στον αμυντικό τους.

Στην άλλη πλευρά, η κορυφαία μεταφορά μπάλας του Μοχάμεντ Σαλάχ έχει μειωθεί τις τελευταίες σεζόν, αλλά με τον Σλοτ να επιθυμεί να αντιστρέφει τους ακραίους του, σχηματίζοντας συχνά διπλά δεκάρια σε κεντρικούς χώρους, τα πλατιά τρίγωνα της Λίβερπουλ μπορεί να κάνουν μια πιο διαρκή επιστροφή.

Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες μεταγραφές της Λίβερπουλ θα ωφελήσουν τον Σλοτ με μια ευέλικτη ομάδα που έχει αποδείξει την ικανότητά της να εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών ρόλων και συστημάτων. Μια μετάβαση από το 4-3-3 του Κλοπ στο 4-2-3-1 του Σλοτ θα ήταν πιθανότατα μια ομαλή μετάβαση, δεδομένης της προσαρμογής τους σε μια δομή 3-box-3 τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο ρόλος του δεκαριού θα μπορούσε να ταιριάζει καλά σε πολλούς παίκτες της Λίβερπουλ στην ομάδα, με τον Ντόμινικ Σόμποσλαϊ να φαίνεται ότι ταιριάζει περισσότερο σε έναν προωθημένο κεντρικό ρόλο πίσω από μια μπροστινή τριάδα. Παράλληλα, ο Αλέξις Μακ Άλιστερ έχει αποδείξει τις επιθετικές του αρετές σε προχωρημένο ρόλο από την αλλαγή του χρόνου, ενώ ο Χάρβεϊ Έλιοτ είναι ειδικός στο να βρίσκει χώρους σε προχωρημένες κεντρικές περιοχές.

Η εστίαση του Σλοτ στην ένταση αντικατοπτρίζεται στην προσέγγιση της Φέγενορντ σε φάση άμυνας. Ο 45χρονος θα ζητήσει συχνά από την άμυνά του να μικρύνει το γήπεδο, κλείνοντας τον χώρο για να επιτρέψει στη μεσαία και την επιθετική του γραμμή να στήσουν παγίδες.

Η ομάδα του Σλοτ δεν προσπαθεί πάντα να… στραγγαλίσει τον αντίπαλο από την κατοχή της μπάλας - συχνά υποχωρεί σε ένα συμπαγές 4-4-2 χωρίς τη μπάλα - αλλά το υψηλό, στοχευμένο, πρέσινγκ ήταν ένα βασικό θέμα της σεζόν της Φέγενορντ. Καμία ομάδα της Eredivisie δεν έχει καταγράψει περισσότερες υψηλές ανακτήσεις της μπάλας - ακολουθίες ανοιχτού παιχνιδιού που ξεκινούν 40 μέτρα ή λιγότερο από την αντίπαλη εστία - από τις 11 της Φέγενορντ αυτή τη σεζόν.

Αξίζει να τονιστεί πόσο πολύ ο Σλοτ έχει εμφυσήσει αυτό το στυλ από τότε που έφτασε στη Φέγενορντ το καλοκαίρι του 2021. Όχι μόνο παίζει με μεγαλύτερη ένταση και με υψηλότερη γραμμή, αλλά διαθέτει πλέον και ένα από τα καλύτερα αμυντικά ρεκόρ στην Γηραιά ήπειρο αυτή τη σεζόν.

Μόνο η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Γιουβέντους, η Ίντερ Μίλαν και η Άρσεναλ έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο μέσο όρο αναμενόμενων γκολ χωρίς πέναλτι από το 0,73 ανά 90 της Φέγενορντ στα επτά κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Για την οικοδόμηση μιας τέτοιας φυσικής ευρωστίας, η προετοιμασία πριν από τη σεζόν και η φυσική κατάσταση καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν είναι πολύ σημαντικές για τον Άρνε Σλοτ. Μία από τις βασικές του πεποιθήσεις είναι ότι οι παίκτες δεν πρέπει ποτέ να μένουν ακίνητοι στο γήπεδο, πρέπει πάντα να βρίσκονται σε κίνηση.

Στις τεχνικές συσκέψεις μεταφέρει αυτό το όραμα στους παίκτες και τονίζει ότι, όντας πιο γυμνασμένοι από τους αντιπάλους τους και τρέχοντας περισσότερο από αυτούς, η ομάδα του μπορεί να κερδίσει ακόμα και αν πέσει η ποιότητά της. Λίγοι άνθρωποι θα χρειαστούν υπενθύμιση για το πόσο πολύ αυτό ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση της Λίβερπουλ από τότε που ήρθε ο Κλοπ.

Η επιστημονική προοπτική του Σλοτ στην προπόνηση θα ευθυγραμμιστεί επίσης με το «μάντρα» της Λίβερπουλ που βασίζεται στα δεδομένα. Ο Ολλανδός γνώριζε ότι η επιθυμία του για μια έντονη, σκληρή προσέγγιση στους αγώνες και την προπόνηση έπρεπε να εξισορροπείται από την προσοχή ότι οι παίκτες του δεν καταπονούνται υπερβολικά.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό μέρος της διαχείρισής του. Συνεργάστηκε στενά με τις ομάδες δεδομένων και φυσικής κατάστασης της Φέγενορντ για να δει αν οι αριθμοί των παικτών έπεφταν σε κάποια μέτρηση και έδειχναν ευάλωτοι σε τραυματισμούς. «Φροντίστε το σώμα σας», έλεγε ο Σλοτ στους παίκτες του.

Πέρα από το επιθετικό ποδόσφαιρο με υψηλή κατοχή, υψηλή πίεση και φονική επίθεση, ο Σλοτ έχει δείξει ότι μπορεί να επιτύχει επιτυχίες χωρίς τεράστιες δαπάνες - ένα χαρακτηριστικό που θα είναι ελκυστικό για την FSG, της οποίας το αυτοδύναμο οικονομικό μοντέλο είναι ιερό και απαραβίαστο.

Η Φέγενορντ δεν έχει ξοδέψει περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ για παίκτη στην ιστορία του συλλόγου, με έσοδα που ξεπερνούν άνετα τις ολλανδικές ανταγωνίστριες PSV και Άγιαξ. Ο Σλοτ έχει αποδείξει την ικανότητά του να βελτιώνει την αξία των παικτών του και να προωθεί την ανάπτυξη της νεολαίας.

Πρόκειται για μια άλλη πτυχή ενός προπονητή που έχει περισσότερους παραλληλισμούς με την προσέγγιση του Κλοπ απ' ό,τι ίσως αρχικά πίστευαν οι περισσότεροι. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία, αλλά ο Σλοτ φαίνεται να τσεκάρει πολλά από τα κουτάκια.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα