Από τον Πειραιά στο Λονδίνο: Ο Μιλιβόγεβιτς έγινε 28 ετών (pics, vid)

 Ο Σέρβος μέσος έχει γενέθλια και το fosonline.gr γυρνά πίσω τον χρόνο και θυμάται τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα πριν φτάσει στη Premier League.

Σαν σήμερα το 1991 γεννήθηκε στο Κραγκούγεβατς της Σερβίας ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Από μικρή ηλικία ο Σέρβος εκδήλωσε την αγάπη του για την στρογγυλή θέα η οποία του είχε κλέψει την καρδιά. Η πρώτη του εμπειρία σε ποδοσφαιρική ομάδα ήταν σε ηλικία 16 ετών στην Ραντνίτσκι.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα

(Ο Μιλιβόγεβιτς στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.)

Τη σεζόν 2007-2008 ξεκίνησε τις πρώτες του συμμετοχές από την θέση του μπακ. Σημειώνοντας πολύ καλές εμφανίσεις ήρθε η πρώτη του μεταγραφή καθώς στο τέλος της σεζόν τον απόκτησε η Ραντ. Ο σύλλογος του Βελιγραδίου πίστευε πολύ στις δυνατότητες του νεαρού τότε Μιλιβόγεβιτς γι’αυτό και τον προώθησε αμέσως στη πρώτη ομάδα. Τη πρώτη χρονιά μέτρησε μία μόλις συμμετοχή ενώ τη δεύτερη εννέα. Τις επόμενες δύο σεζόν ο «Μίλι» κατάφερε να ξεχωρίσει και να κερδίσει μία θέση στην βασική ενδεκάδα της ομάδας η οποία εκείνη την περίοδο έπαιρνε μέρος στο Europa League με αποτέλεσμα ο Σέρβος μέσος να κάνει γνωστό το όνομα του μιας και αγωνίστηκε τέσσερις φορές πετυχαίνοντας και ένα τέρμα.

Η μεταγραφή του στον Ερυθρό Αστέρα

(Ο Σέρβος πανηγυρίζει γκολ του με τον Ερυθρό Αστέρα.)

Η θητεία του στη Ραντ έκανε τους ανθρώπους του Ερυθρού Αστέρα να ενδιαφερθούν για την απόκτηση του η οποία εν τέλει τους κόστισε 700.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ο Σέρβος είχε δηλώσει: «Η άφιξη μου στον Ερυθρό Αστέρα είναι η καλύτερη κίνηση μου, όχι μόνο στην καριέρα μου, αλλά στη ζωή μου. Είχα πολλές προσφορές από το εξωτερικό, καλύτερες οικονομικά, αλλά το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν ο Ερυθρός Αστέρας». Ο τότε προπονητής των «ερυθρόλευκων», Ρόμπερτ Προσινέτσκι πίστευε πολύ στον Λούκα ο οποίος δεν τον απογοήτευσε. Σε 47 συμμετοχές ο Μιλιβόγεβιτς κατάφερε να σκοράρει επτά γκολ και να μοιράσει πέντε ασίστ. Το τέλος εκείνης της σεζόν βρήκε τον Ερυθρό Αστέρα Κυπελλούχο Σερβίας. Η σεζόν 2012-2013 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά του Σέρβου με τα χρώματα του Ερυθρού καθώς μέτρησε 25 συμμετοχές και 6 γκολ στο πρωτάθλημα, 2 εμφανίσεις στο Κύπελλο και άλλες 5 στην Ευρώπη.

Η εμπειρία του στο Βέλγιο και τα πρώτα δείγματα ηγέτη

(Ο Μιλιβόγεβιτς με τη φανέλα της Άντερλεχτ.)

Η επόμενη χρονιά δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τον Σέρβο καθώς δεν υπολογιζόταν από τον τότε προπονητή της ομάδας κάτι που ανάγκασε την διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα να τον πουλήσει. Η ομάδα του Βελιγραδίου έδωσε τα χέρια με την διοίκηση της Άντερλεχτ για 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το συμβόλαιο του «Μίλι» ήταν πενταετές. Η αποχώρηση του τότε αρχηγού των Βέλγων, Λούκας Μπίλια για λογαριασμό της Λάτσιο «βάφτισε» τον Λούκα αντικαταστάτη του. Το πέρασμα του από την Άντερλεχτ κράτησε μόλις ένα χρόνο τον οποίο ολοκλήρωσε έχοντας 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, μία στο Κύπελλο και τέσσερις στην Ευρώπη. Με την ομάδα των Βρυξελλών ο Σέρβος πανηγύρισε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Βελγίου.

Ο ερχομός του στον Ολυμπιακό και η ανάδειξη του

(Ο «Μίλι» σε ματς του Ολυμπιακού απέναντι στη Βέροια.)

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον μονοετή δανεισμό του Λούκα Μιλιβόγεβιτς από την Άντερλεχτ, με τον Σέρβο να πραγματοποιεί λίγες μέρες μετά το ντεμπούτο του, στη νίκη των Πειραιωτών επί του ΟΦΗ με 3-0. Από την πρώτη του χρονιά στο λιμάνι ο Μιλιβόγεβιτς έκανε αισθητή την παρουσία του στους «ερυθρόλευκους» που οδηγούσαν την κούρσα του πρωταθλήματος ενώ αγωνιζόντουσαν και στην Ευρώπη. Εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες πορείες του στους ομίλους του Champions League. Συγκεκριμένα οι Πειραιώτες συγκέντρωσαν εννέα βαθμούς τερματίζοντας τρίτοι πίσω από Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους τις οποίες είχε νικήσει στο «Γ.Καραϊσκάκης». Για την ιστορία στη τέταρτη θέση τερμάτισε η Μάλμε. Στη συνέχεια η ομάδα του λιμανιού αποκλείστηκε από την Ντνίμπρο για το θεσμό του Europa League. Η μαχητικότητα και το πάθος του «Μίλι» εκτιμήθηκε από τους φίλους της ομάδας που τον ξεχώρισαν από την πρώτη του κιόλας χρονιά με τον ίδιο να εκθειάζει την αγάπη του κόσμου τόσο για το πρόσωπο του όσο και για την ομάδα.

(Ο Μιλιβόγεβιτς κόντρα στον Βιντάλ στην αναμέτρηση του Τορίνο με τη Γιουβέντους.)

Το «δέσιμο» του Σέρβου με τους φίλους του Ολυμπιακού

(Ο Σέρβος πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στη Τούμπα.)

Τη σεζόν 2015-2016 ο Μιλιβόγεβιτς αποτελούσε βασικό γρανάζι στη μηχανή του Ολυμπιακού που για άλλη μία χρονιά συνδύαζε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Ο Σέρβος μέσος είχε πείσει άπαντες πως η ποδοσφαιρική του αξία είναι μεγάλη και πως αξίζει να φορά το περιβραχιόνιο των Πειραιωτών. Η σταθερότητα που έδειχνε καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων. Σε αυτό βοήθησε και η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League καθώς εκείνη τη χρονιά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει εκτός έδρας της Άρσεναλ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ την οποία νίκησαν και στο Φάληρο. Οι ήττες από την Μπάγερν όμως δυσκόλεψε το έργο της ομάδας που συνέχισε ως τρίτη στο Europa League. Εκεί ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του Μιλιβόγεβιτς, την Άντερλεχτ η οποία πήρε στο τέλος την πρόκριση. Η πορεία των Πειραιωτών στην Ευρώπη έδωσε την ευκαιρία στον Μιλιβόγεβιτς να κάνει και άλλο γνωστό το όνομα του, με τους μνηστήρες από το εξωτερικό να αυξάνονται. Όχι άδικα βέβαια μιας και ο Λούκα δεν σταματούσε να αγωνίζεται με πάθος κάτι που κάνει από την πρώτη μέρα της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Η καλύτερη σεζόν στην καριέρα του

(Το πάθος που χαρακτηρίζει τον ηγέτη της Κρίσταλ Πάλας μέσα σε μία φωτογραφία.)

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μιλιβόγεβιτς η θητεία του στον Ολυμπιακό αποτελεί την καλύτερη στην μέχρι τώρα καριέρα του, δείγμα του δεσίματος που είχε με τον πειραϊκό σύλλογο ο οποίος το καλοκαίρι του 2016 δέχτηκε την πρόταση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ της Κρίσταλ Πάλας. Πριν πραγματοποιήσει καλά καλά το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της Αγγλίας αρκετοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν στον ίδιο λέγοντας πως δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί στο ρυθμό και στις απαιτήσεις της Premier League.

Σήμερα λοιπόν ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς αποτελεί τον ηγέτη της Κρίσταλ Πάλας ενώ είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας την τελευταία διετία με 23 γκολ και δεύτερος Σέρβος σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Επίσης ο Σέρβος μέσος είναι πρώτος σε λεπτά καθώς δεν έχει χάσει ούτε έναν αγώνα. Όλα τα παραπάνω ήρθαν να απαντήσουν στους επικριτές του που τον παρακολουθούν να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα της Αγγλίας.

Η πρώτη του κλήση στη εθνική και η απρόσμενη απόσυρση

(O 28χρονος μέσος αγωνιζόμενος με την Εθνική Σερβίας.)

Η πρώτη κλήση από την Εθνική Σερβίας ήρθε το Σεπτέμβριο του 2011 αλλά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Τον Νοέμβριο του 2012 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο φιλικό με την Χιλή. Στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα της χώρας του έξι φορές με τέσσερις από αυτές να είναι για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το καλοκαίρι του 2018 η Σερβία αποχαιρέτησε το Μουντιάλ μετά την ήττα από την «σελεσάο», κάτι που ενόχλησε τον «Μίλι» που άφησε αιχμές για τον προπονητή της ομάδας, Μλάντεν Κρστάιτς. Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός προπονητής των «πλάβι» φαίνεται πως ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο αρχηγός της Κρίσταλ Πάλας με αποτέλεσμα να μην το καλέσει στην Εθνική. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια την απόσυρση του «Μίλι» από την εθνική Σερβίας με τον ίδιο να δηλώνει πως θα επιστρέψει μόνο όταν αποχωρήσει ο Κρστάιτς από τον πάγκο.

Ο Λούκα Μιλιβόγιεβιτς έχει σημειώσει μία αξιοζήλευτη καριέρα η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό δεν ξεχνιέται από τους φίλους του συλλόγου που περιμένουν να έρθει η ημέρα της επιστροφής του στο λιμάνι.

Χρόνια πολλά Λούκα Μιλιβόγεβιτς.

Θυμηθείτε γκολ του Σέρβου με την φανέλα του Ολυμπιακού:


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα