Το τέταρτο «χτίσιμο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Από την αποχώρηση του Φέργκιουσον το 2013 οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν δαπανήσει 900 εκατομμύρια σε μεταγραφές, έχουν αλλάξει 4 προπονητές και… ακόμα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο ρόστερ για την κατάκτηση τίτλων

Η εφετινή αγωνιστική περίοδος ολοκληρώθηκε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον σύλλογο να μένει μακριά από τις κατακτήσεις τροπαίων για μία ακόμα σεζόν. Παράλληλα, έχασε το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή του στο Champions League της επόμενης περιόδου και αντιμετώπισε ουκ ολίγα εσωτερικά προβλήματα που κατά τη διάρκεια της χρονιάς βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Αυτό το καλοκαίρι είναι μία περίοδος «εκκαθάρισης» στην ομάδα και ο προπονητής Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ παρουσιάζεται αποφασισμένος να αλλάξει τα «πάντα» στους «κόκκινους διαβόλους», ώστε να δημιουργήσει ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που θα διαβεί το δρόμο των επιτυχιών.

Η ουσία, όμως, είναι, πως από το 2013 (που ο Σέρ Άλεξ Φέργκιουσον αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, αφήνοντάς την με το «στέμμα» της πρωταθλήτριας στην Αγγλία) μέχρι σήμερα, ο σύλλογος κάθε χρόνο «γκρεμίζει» το ρόστερ του και καλείται να το «ξαναχτίσει» για να φτάσει στις κατακτήσεις τίτλων.

Όλα αυτά τα χρόνια από το ταμείο της Γιουνάιτεντ βγήκαν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ (σ. 894,58 εκατομμύρια ευρώ για την ακρίβεια) για την απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών, ωστόσο όσοι προπονητές κι αν πέρασαν από τον «ηλεκτρικό» πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» (μετά τον Σκωτσέζο θρύλο) δεν κατάφεραν να «στεριώσουν» στην ομάδα και να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο Ντέιβιντ Μόγιες που διαδέχτηκε τον «Φέργκι» δαπάνησε 77,13 εκατομμύρια ευρώ για νέους παίκτες, αλλά απολύθηκε από τη θέση του πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη του σεζόν . Ο Φαν Χάαλ που ανέλαβε από το 2014 ως το 2016 χρειάστηκε συνολικά 351,35 εκατομμύρια ευρώ για ποδοσφαιριστές και άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού της Γιουνάιτεντ πριν αποχωρήσει κι αυτός από το πόστο του.

Έπειτα ήρθε και η νέα αλλαγή στη Μάντσεστερ με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος έβγαλε από το ταμείο της Γιουνάιτεντ 466,1 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απολύθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη με την ομάδα να απογοητεύει με την πορεία της και τα αποτελέσματά της, για να φτάσουμε τελικά στην «εποχή Σόλσκιερ».

Οι αποχωρήσεις και το μεταγραφικό «παζάρι»

Ο Νορβηγός είδε όσα ήθελε στο διάστημα της μέχρι τώρα παρουσίας του στον πάγκο της αγγλικής ομάδας και ήδη έχει ξεκινήσει το «ξεσκαρτάρισμα» στο έμψυχο δυναμικό. Το αν θα καταφέρει όμως να ανατρέψει την κατάσταση που επικρατεί με τις αλλαγές που θέλει να κάνει, αποτελεί ακόμα ένα αίνιγμα…

Ο Αντόνιο Βαλέντσια αποτελεί παρελθόν από τη Μάντσεστερ, μιας και δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του που εκπνέει το καλοκαίρι. Ο Ερέρα είναι επίσης… φευγάτος και θα μετακομίσει στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ οι Αλέξις Σάντσες, Ματέο Νταρμιάν και Μάρκος Ρόχο βρίσκονται στη λίστα προς παραχώρηση.

Παράλληλα, το συμβόλαιο του Μάτα εκπνέει το καλοκαίρι και είναι αμφίβολο αν θα ανανεωθεί, ενώ μένει να ξεκαθαρίσει και το τι θα γίνει με τους Ράσφορντ, Λουκάκου και Ντε Χέα, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει απαντήσει αρνητικά στην τελική πρόταση της Μάντσεστερ για την ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας, τη στιγμή που φήμες θέλουν την Παρί να του έχει ήδη προτείνει «χρυσό» συμβόλαιο για να συνεχίσει στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, η Γιουνάιτεντ «οργώνει» την μεταγραφική αγορά και πρωτίστως κινείται για την απόκτηση ταλαντούχων νεαρών ποδοσφαιριστών, όπως είναι οι περιπτώσεις των 21χρονων Ντάνιελ Τζέιμς (Σουόνσι), Άαρον Γουάν – Μπισάκα (Κρίσταλ Πάλας).

Στόχος του Σόλσκιερ είναι να κάνει πιο επιθετικό το στιλ παιχνιδιού της Γιουνάιτεντ και όλες του οι μεταγραφικές κινήσεις θα αφορούν παίκτες που θα ταιριάζουν στο νέο σύστημα που θέλει να εφαρμόσει στην ομάδα. Στην πορεία θα φανεί αν θα δικαιωθεί τελικά για τις επιλογές του ή αν θα βάλει κι αυτός το όνομά του στη λίστα με τους προπονητές που πέρασαν αλλά… δεν στέριωσαν.

Με τα αποτελέσματα πάντως της Μάντσεστερ στις τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές του εφετινού πρωταθλήματος, μοιραία ήρθαν και τα πρώτα ερωτήματα για το αν όντως είναι ο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα