Πογιέτ: «Για να αποδώσει στο 100% ο Φορτούνης έπρεπε να αλλάξω το σύστημα»

Ο Γκουστάβο Πογιέτ «άνοιξε τα χαρτιά του» πριν από τα κομβικά ματς της Εθνικής τον Ιούνιο. Τι είπε για Φορτούνη, Ντόη, Τζολάκη. Το κάλεσμά του στον κόσμο: «Θέλω ο Εμπαπέ να νιώσει δέος από την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα».

Δίωρη συζήτηση... εφ' όλης της ύλης είχε το πρωί της Τρίτης (30/5) ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γκουστάβο Πογιέτ ενόψει των δύο κρίσιμων αναμετρήσεων της Εθνικής Ελλάδος τον Ιούνιο.

Ο 55χρονος προπονητής ήταν ως συνήθως ευπροσήγορος και πρόθυμος να συζητήσει τα ζητήματα που αφορούν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Πρόθεσή του, όπως εξήγησε, είναι να φέρει ξανά τον κόσμο στο πλευρό της Εθνικής, δημιουργώντας έτσι μια «καυτή» έδρα η οποία θα αποτελεί φόβητρο για τους αντιπάλους και κίνητρο για τους Έλληνες διεθνείς. «Θέλω οι παίκτες να αισθάνονται ότι πρέπει να νικήσουν», ήταν το σχόλιό του.

Η εξήγηση για το «κόψιμο» του Φορτούνη

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρώτο ζήτημα που τέθηκε «επί τάπητος» ήταν η απόφαση του Ουρουγουανού προπονητή να μην συμπεριλάβει στις κλήσεις του τον Κώστα Φορτούνη.

Όπως είχατε διαβάσει στο fosonline.gr, ο Πογιέτ άφησε εκτός τον Φορτούνη αμιγώς για αγωνιστικούς λόγους. Όπως εξήγησε, το αγωνιστικό προφίλ του 30χρονου επιτελικού μέσου δεν ταιριάζει με την προσέγγιση που θα πάει η Εθνική στα δύο παιχνίδια του Ιουνίου με Ιρλανδία και Γαλλία. Ο έμπειρος τεχνικός επισήμανε χαρακτηριστικά πως για να μπορέσει ο άσος του Ολυμπιακού να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό θα έπρεπε να αλλάξει η διάταξη της Εθνικής από 4-3-3 σε 4-2-3-1.

Ο 55χρονος Ουρουγουανός αποκάλυψε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τρικαλινό μεσοεπιθετικό, η οποία ήταν «δύσκολη», εξηγώντας του ότι δεν θα βρίσκεται στο γκρουπ για τα δύο ματς του Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, ο Πογιέτ κατέστησε σαφές πως δεν είναι μια οριστική απόφαση και ο Φορτούνης μπορεί κάλλιστα να επανέλθει στις επόμενες κλήσεις του. Ο ομοσπονδιακός προπονητής εξήγησε μάλιστα ότι το σκεπτικό του δεν είναι να καλεί τους καλύτερους παίκτες και κατόπιν να προσπαθεί να φτιάξει πάνω τους το πλάνο, αλλά να καλεί παίκτες που ταιριάζουν στην ήδη υπάρχουσα φιλοσοφία.

«Καλύτερη επιλογή ο Τζολάκης»

Στην συνέχεια, ο Γκουστάβο Πογιέτ αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να χρίσει διεθνή τον 20χρονο πορτιέρο του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνο Τζολάκη.

Όπως τόνισε, είχε παρακολουθήσει τον νεαρό τερματοφύλακα με την Εθνική Ελπίδων και ήταν «η καλύτερη επιλογή». «Ήθελα να τον γνωρίσω, να προπονηθεί μαζί μας, να δω αν καταλαβαίνει το παιχνιδι μας», ανέφερε ο άλλοτε προπονητής της ΑΕΚ.

Παράλληλα, έδωσε και μια έμμεση απάντηση στο γιατί δεν κάλεσε τον Χρήστο Μανδά του ΟΦΗ, αφού όπως είπε «είχαμε κι άλλες επιλογές».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πογιέτ εξήρε και τον Γιάννη Κωνσταντέλια του ΠΑΟΚ, για τον οποίο ανέφερε ότι εμφανίστηκε από το πουθενά και κατάφερε να γίνει ένας εκ των πιο επιδραστικών παικτών στην Super League και «έχει πολλά να δώσει».

«Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Έως και τρομακτικά καλό θα έλεγα. Όλοι προπονούνται με χαμόγελο»

«Ο Ντόη είναι εκεί»

Η κουβέντα κατευθύνθηκε και σε έναν τρίτο παίκτη του Ολυμπιακού, τον Ανδρέα Ντόη, ο οποίος δεν κλήθηκε για τα ματς με Ιρλανδία και Γαλλία. Ο Πογιέτ ήταν σαφής και ανέφερε πως ο νεαρός αμυντικός είναι κοντά στην Εθνική Ομάδα, βρίσκεται στις σκέψεις του και θεωρείται ο πρώτος επιλαχών σε περίπτωση που χρειαστεί. «Είχαμε μία λίστα με 33 - 34 παίκτες και ήταν μέσα. Ήταν μέσα σε αυτούς. Μιλήσαμε και του εξήγησα την κατάσταση. Είναι εκεί, παίζει λιγότερο από έναν χρόνο, είναι νέος», ήταν τα λόγια του.

Ο κ. Πογιέτ ανέφερε μάλιστα πως πολλές φορές που παρακολούθησε τον Ντόη με την φανέλα του Ολυμπιακού, τον είδε με διαφορετικό παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας.

Όπως ο Ντόη, έτσι και ο Μανώλης Σάλιακας βρίσκεται στα... πρόθυρα της Εθνικής Ελλάδος όπως τόνισε ο Ουρουγουανός τεχνικός. «Όταν ήρθα η κατάσταση στο δεξί μπακ ήταν τραγωδία και τώρα έχουμε τρία», επισήμανε.

Παράλληλα, έπλεξε και το εγκώμιο ενός παλιού του γνώριμου, του Δημήτρη Κολοβέτσιου, θέλοντας να εξηγήσει πόσο σημαντική είναι η διαπροσωπική σχέση μεταξύ προπονητή και ποδοσφαιριστή λέγοντας πως «Ξέρω πως ο,τι και εάν ζητήσω από τον Κόλο (σ.σ. Κολοβέτσιο) αυτός θα το κάνει, ακόμη κι αν δεν κληθεί ποτέ στην Εθνική».

«Ζω με τα αποτελέσματα»

Ο Γκουστάβο Πογιέτ εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η δουλειά του στην Εθνική θα φέρει μακροχρόνια αποτελέσματα. «Μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον», είπε και εξήγησε πως «Αν είμαι εδώ σε μερικά χρόνια είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετικά πράγματα να δείξουμε».

Ο 55χρονος εξήγησε πως θέτει ρεαλιστικούς στόχους και δίνεται ολοκληρωτικά στην προσπάθεια επίτευξής του ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θέλω να έχω μια δουλειά απλά για να την έχω». Ενώ παρόλο που κατέστησε σαφές ότι στοχεύει στην πρόκριση μέσα από τον όμιλο και όχι μέσω της... δεύτερης ευκαιρίας του Nations League, πιστεύει το να μην τα καταφέρει τελικά η «γαλανόλευκη» δεν θα είναι αποτυχία.

Θυμίζουμε πως το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ έχει ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους με οψιόν ανανέωσης για ακόμη τρεις μήνες, μέχρι τα μπαράζ του Nations League δηλαδή, με τον Πογιέτ να μην κάνει κάποιο σχόλιο πέραν του ότι «Θέλω τον Δεκέμβριο να έχουμε προκριθεί στο Euro».

«Το κλειδί είναι η Ιρλανδία»

Από εκεί και πέρα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε για την δυσκολία που ενέχει ο όμιλος της Εθνικής, με την παρουσία ομάδων όπως η Γαλλία των Εμπαπέ και Γκριεζμάν και η Ολλανδία των Φαν Ντάικ και Χάκπο να αποτελεί πρόκληση.

Ενώ σχετικά με τα επόμενα δύο ματς ο Πογιέτ ανέφερε πως όλοι σκέφτονται την Γαλλία και όχι εκείνο με την Ιρλανδία αλλά «το κλειδί είναι η Ιρλανδία».

Όπως τόνισε, είναι σημαντικό για την Εθνική Ελλάδος να πάει με 6 βαθμούς στην Γαλλία και ως εκ τούτου θέλει από τον κόσμο να στηρίξει την Εθνική.

Γενικότερα ο Πογιέτ έκανε ξεκάθαρο με κάθε τρόπο το πόσο πολύ πιστεύει στην δύναμη του κόσμου, επισημαίνοντας πως θα ήθελε να δει την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι για τους συλλόγους τους και στα ματς της Εθνικής, «Θέλω ο Εμπαπέ να νιώσει δέος από την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα», σχολίασε.

Ενώ σε ερώτηση για το εάν μετά το «κρύο» ΟΑΚΑ βρήκε μια πιο «ζεστή» έδρα στην Νέα Φιλαδέλφεια απάντησε αφοπλιστικά πως: «Την χρειάζομαι γεμάτη».

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα σκεφτόμουν τις καυτές έδρες. Στο πρώτο μου ντέρμπι νόμιζα ότι πήγαινα στον πόλεμο»


Την ίδια ώρα, ο Λατινοαμερικανός κόουτς αποκάλυψε πως το ότι υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία των μπαράζ του δίνει την δυνατότητα να ρισκάρει περισσότερο σε κάποια σημεία της προκριματικής διαδικασίας.

Αναφορικά με το ματς στις 16 Ιουνίου στην «OPAP Arena», ο Πογιέτ δήλωσε πως έχει μελετήσει διεξοδικά την αντίπαλο της Εθνικής και ξέρει τι να περιμένει.

Η προσπάθεια για περισσότερους Έλληνες

Ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν έκρυψε πως θα ήθελε να δει περισσότερους Έλληνες παίκτες να αγωνίζονται στην Super League. «Είχα πάει να δω Ολυμπιακός-ΑΕΚ και στον πάγκο υπήρχαν 10 Έλληνες οπότε περίμενα πώς και πώς να γίνει κάποια αλλαγή», σχολίασε, εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος ελάχιστος αριθμός Ελλήνων παικτών στις ενδεκάδες των ομάδων τόσο στην Super League 1 όσο και στην Super League 2.

Από την άλλη μεριά, ο Πογιέτ επισήμανε πως και εκείνος εάν είχε την δυνατότητα να βάλει 11 ξένους θα το έκανε εάν εξυπηρετούσε τους στόχους του και έφερε ως παράδειγμα τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος σε μια σχετική συζήτηση την δεκαετία του 90' σχετικά με τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές είχε αντιτείνει στους Πεπ Γκουαρντιόλα και Ραούλ πως «Και εσείς Ισπανοί είστε αλλά παίζετε κάθε εβδομάδα, επειδή είστε παικταράδες», θέλοντας να παρακινήσει τους Ισπανούς παίκτες να βγουν μπροστά και να δείξουν περισσότερα.

«Να κάνουν πορεία στην Ευρώπη οι Ελληνικές ομάδες»

Σχετικά με την σεζόν που ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό πρωτάθλημα, ο Πογιέτ δήλωσε πως την απόλαυσε επειδή ήταν τόσο αμφίρροπη και άλλαζε χέρια ο τίτλος συνέχεια.

Εντούτοις, τόνισε πως οι ομάδες θα πρέπει να τον βοηθήσουν με το να κάνουν πορείες στην Ευρώπη, κάτι το οποίο θα εξοικειώσει τους παίκτες με τα ταξίδια αλλά και θα τους φέρει απέναντι σε κορυφαίους ποδοσφαιριστές, κάτι το οποίο θα τους βοηθήσει να ανέβουν επίπεδο.

«Μας πέταξαν έξω από τον Άγιο Κοσμά»

Ο Γκουστάβο Πογιέτ είναι ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται και έτσι μίλησε ανοιχτά και για το γεγονός πως η Εθνική αναγκάζεται να αλλάξει την βάση της έπειτα από πολλά χρόνια παρουσίας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Όπως είπε, «μας πέταξαν έξω από τον Άγιο Κοσμά» και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ορισμένα προβλήματα στον σχεδιασμό, αφού δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο χώρο για να γίνεται η ανάλυση.

«Προσπαθούμε για να έχουμε το 'σπίτι' μας. Η Ουρουγουάη όταν απέκτησε το δικό της αθλητικό συγκρότημα άλλαξε επίπεδο. Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Να είμαστε όλοι μαζί με τον κόσμο. Και εάν μείνω για λίγα ακόμα χρόνια να έχω βάλει και εγώ ένα λιθαράκι. Εάν έχω μείνει εδώ 3 χρόνια και δεν έχουμε προπονητικό τότε η ευθύνη θα είναι σε μένα. Δεν είναι εύκολο αλλά το προσπαθούμε».

*** Όπως αποκάλυψε ο Γκουστάβο Πογιέτ, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος θα προπονηθεί με τους διεθνείς παρότι δεν βρίσκεται στις κλήσεις κατόπιν συνεννόησης με την Σπόρτιγνκ Λισαβόνας. Οι λόγοι είναι πως μέσα στον Ιούνιο ο Ουρουγουανός θα έχει τον χρόνο να δοκιμάσει πράγματα αλλά και το γεγονός πως οι μέσοι που αγωνίζονται στο Τουρκικό πρωτάθλημα θα είναι διαθέσιμοι μια εβδομάδα αργότερα.

*** Για το γεγονός πως η ΑΕΚ είχε καταφέρει να σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού την σεζόν 2015/16 μίλησε ο Γκουστάβο Πογιέτ. «Όταν είχα αναλάβει ο Ολυμπιακός ήταν πολλούς βαθμούς μπροστά οπότε οι στόχοι ήταν να βγούμε δεύτεροι και να μην τον αφήσουμε να πάρει αήττητο. Τελικά τα δώσαμε όλα και ήμασταν τυχεροί γιατί ο Ολυμπιακός έμεινε με 10 παίκτες και τον νικήσαμε».

*** Ο Πογιέτ σε κάθε ευκαιρία ξεκαθάριζε πως όλες του οι κλήσεις έχουν προέλθει από την δική του ορθολογική λογική και δεν υπάρχει τίποτε μεροληπτικό ή προσωπικό σε αυτές.

*** Ως κορυφαία δουλειά της καριέρας του, ο Πογιέτ κατονόμασε την θητεία του στην Μπράιτον. «Από εκεί που είχαμε 7 χιλιάδες κόσμο στο γήπεδο μέσα σε ένα καλοκαίρι κόβαμε 23 χιλιάδες εισιτήρια», σχολίασε δηλώνοντας ικανοποίηση που ακόμη και μετά από τόσα χρόνια εκτιμήθηκε το έργο του, με του Άγγλους να του αποδίδουν την... επανάσταση που έφερε τους «γλάρους» στην ελίτ της Premier League.

*** Ο αρχηγός της Εθνικής, Τάσος Μπακασέτας είναι «ακλόνητος» από την ενδεκάδα σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα