Ταξιάρχης Φούντας στο «ΦΩΣ»: «Στο χέρι μας να πάμε στο EURO»

Άρτι αφιχθείς από το MLS, ο Ταξιάρχης Φούντας μιλάει στο «ΦΩΣ» για τα κομβικά ματς της Εθνικής, τον στόχο του EURO 2024 και την ανυπομονησία του για την συνάντηση με τον Μέσι!

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Ανήκει στο τελευταίο γκρουπ των διεθνών που ενσωματώθηκαν στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδος. Ο Ταξιάρχης Φούντας θα φορέσει ξανά την φανέλα με το εθνόσημο θέλοντας να πατήσει πάνω στην εξαιρετική φόρμα που βρίσκεται με την φανέλα της DC United. Η σημασία των επερχόμενων δύο παιχνιδιών, το κλίμα στην Εθνική και η ανυπομονησία του να παίξει αντίπαλος με τον Μέσι ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθιξε ο 27χρονος επιθετικός.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο ΦΩΣ στις 15/6/2023

Μπορεί να μην έχεις πολλές μέρες στην αποστολή, όμως πώς βλέπεις το κλίμα στην Εθνική;

Κοιτάξτε, ήδη από πέρσι που ήμουν με την ομάδα υπάρχει ένα κλίμα φανταστικό. Εξάλλου, φαίνεται αυτό μες στο γήπεδο. Υπάρχει χημεία μεταξύ προπονητή και παικτών αλλά και των παικτών μεταξύ μας που βγάζει πολλή ενέργεια, πολύ θετικό κλίμα προς εμάς και τον προπονητή και δίνουμε αφοσίωση μες στο γήπεδο και προσπαθούμε για το καλύτερο κάθε μέρα. Και πιστεύω αυτό φαίνεται και στο γήπεδο και έχουμε στόχο να συνεχίσουμε να κερδίζουμε παιχνίδια και να πηγαίνουμε στις μεγάλες διοργανώσεις, γιατί πρέπει να είναι η Εθνική στις μεγάλες διοργανώσεις. Γι’ αυτό παλεύουμε και αυτό θα κάνουμε κάθε μέρα και σε κάθε παιχνίδι.

Πώς προσεγγίζετε το παιχνίδι με την Ιρλανδία; Τι σας έχει πει ο κόουτς;

Μόλις τη Δευτέρα μαζευτήκαμε όλοι μαζί ουσιαστικά. Δεν θα το χαρακτήριζα εύκολο ή δύσκολο παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι που θα πω ότι αντικειμενικά εξαρτάται από εμάς. Αν παίξουμε καλά εμείς, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το λέω αυτό επειδή ξέρω τις δυνατότητες όλων των παιδιών, ξέρω τις δυνατότητες του προπονητή, ξέρω τι βγάζουμε όλοι μαζί προς τα έξω και μέσα στο γήπεδο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ότι είμαστε ενωμένοι και θα πάμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι.

Το παιχνίδι με τη Γαλλία είναι για εσάς πρόκληση; Είναι ένα κίνητρο;

Αντικειμενικά η Γαλλία είναι μια απίστευτη ομάδα, μια μεγάλη ομάδα, κακά τα ψέματα. Ξεκάθαρα όμως κοιτάμε το ματς με την Ιρλανδία, αυτό είναι το πιο σημαντικό να πάρουμε. Και, δεύτερον, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να δείξουμε και στον εαυτό μας και στον κόσμο αλλά και στην αντίπαλη ομάδα ότι «ΟΚ, είσαι η Γαλλία, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό». Όπως άλλωστε κάναμε και με την Ισπανία. Οπότε ποδόσφαιρο είναι, όλα μπορεί να συμβούν, όλα γίνονται. Θα πάμε να παίξουμε και τα δύο παιχνίδια για να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνυπολογίζοντας και τη «δεύτερη ευκαιρία» μέσω των μπαράζ του Νέισονς Λιγκ, στα αποδυτήρια υπάρχει η πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να πάμε στο Γιούρο;

Έτσι ξεκινήσαμε, από την πρώτη μέρα που ήρθαμε όλοι στα αποδυτήρια στην πρώτη ομιλία. Ο στόχος μας εννοείται ότι είναι να πάμε στο Γιούρο, διότι λείπει πολλά χρόνια η Εθνική. Είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε και να επαναφέρουμε την Εθνική στις μεγάλες διοργανώσεις. Γιατί όπως είπα και πριν πρέπει η Εθνική να βρίσκεται εκεί.

Παρά το γεγονός πως ήσουν στο τελευταίο γκρουπ που ενσωματώθηκε στην αποστολή, δοκίμασε ο Πογέτ καινούργια πράγματα που δεν είχε δοκιμάσει στο παρελθόν λόγω πίεσης χρόνου;

Δεν ξέρω τι προπονήσεις έκανε ο προπονητής πριν από δύο εβδομάδες, γιατί δεν ήμουν εδώ και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Αλλά τώρα που βρίσκομαι εδώ αλλά και από πριν ξέρω τι δουλειά θέλει ο προπονητής να κάνει. Θέλει μια ομάδα που να είναι και οι έντεκα «μηχανές», να μη σταματάνε, μια Εθνική αυτό χρειάζεται. Είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στη δουλειά που μας ζητάει ο προπονητής, στην τακτική, στο αμυντικό κομμάτι, σε όλα. Πρέπει να είμαστε στο 100%, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, που είναι η νίκη.

Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω για την έλευση του Λιονέλ Μέσι στο MLS, το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται. Το σχόλιό σου;

Ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο! Αυτό δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Είναι κάτι... ουάου, αλήθεια! Γιατί και για την Αμερική, για το MLS, είναι κάτι πιο πάνω από τις δυνατότητες που είχε ως MLS. Τώρα δίνει ακόμα περισσότερες ελπίδες για καλύτερα πράγματα στο μέλλον, για καλύτερα γήπεδα, καλύτερες εγκαταστάσεις, μεγαλύτερα συμβόλαια να το πω και έτσι. Ανυπομονώ να παίξω αντίπαλός του, φυσικά να του πάρω τη φανέλα! Ποιος δεν θα ήθελε να παίξει αντίπαλος μαζί του; Ποιος παίκτης δεν τον θαυμάζει; Είναι από… άλλο σύμπαν αυτός ο παίκτης και είναι κάτι απίστευτο αυτό που θα μου συμβεί, το να παίξω αντίπαλος με τον Μέσι.

Ποια είναι η προσωπική σου στόχευση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;

Πάνω απ’ όλα, όταν μπαίνω και βγαίνω από την προπόνηση, κάνω πάντα τον σταυρό μου. Σκέφτομαι ότι το πιο σημαντικό είναι να είμαι υγιής και από εκεί και πέρα σκέφτομαι αν είμαι σε ένα υψηλό επίπεδο να πάω ένα επίπεδο πιο ψηλά. Είτε αυτό είναι καλύτερη ομάδα είτε αυτό είναι καλύτερο συμβόλαιο. Γιατί αντικειμενικά ένας από τους λόγους που παίζουμε ποδόσφαιρο είναι τα λεφτά, η δόξα κ.τ.λ. Αλλά είναι ένα άθλημα που το χόμπι σου το κάνεις επάγγελμα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο στόχος μου είναι ότι προσπαθώ καθημερινά στις προπονήσεις να βάζω γκολ, να κερδίζει η ομάδα μου και να πάω ακόμα περισσότερα σκαλιά πιο πάνω. Δηλαδή δεν σταματάω να πω ότι «μέχρι εκεί και τέλος ». Θέλω ακόμη μεγαλύτερα πράγματα, θέλω μεγαλύτερες «δυσκολίες», να παίξω σε καλύτερη ομάδα, με καλύτερους παίκτες κ.τ.λ. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά όλα γίνονται.

Δώσε μου ένα παρασκήνιο από το πρόσφατο ματς στο MLS όπου σκόραρες και εσύ και ο Γιακουμάκης, κάνατε πλάκα με αυτό;

Ναι, βέβαια κάναμε πλάκα όταν τελειώσαμε. Πριν ξεκινήσουμε τον αγώνα τού είπα «μη βάλεις κάνα γκολ» και κάναμε πλάκα μεταξύ μας και μου είπε «μην πλησιάζεις». Κάναμε πλάκα εννοείται, του ευχήθηκα καλή επιτυχία, του είπα ότι πάει φανταστικά, ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης, του είπα μπράβο και στο τέλος ανταλλάξαμε φανέλες ως συμπαίκτες στην Εθνική και ως φίλοι. Το να παίζει ένας Έλληνας στο MLS εννοείται θα πας με χαρά, είτε τον ξέρεις είτε όχι. Έτσι κάναμε εμείς, γνωριζόμαστε και όλα πήγανε καλά.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα