Τουρέ εναντίον Μπέτις, Γιάγια κόντρα σε ισπανικές ομάδες

Το παρελθόν του Γιάγια Τουρέ εναντίον της Μπέτις έχει δύο «τριάρες» στο Καμπ Νόου, αλλά και ήττα στην Ανδαλουσία! Οι ευρωπαϊκές παραστάσεις του εναντίον Ισπανών, με Σίτι και Ολυμπιακό!

Ο Γιάγια Τουρέ έχει παρελθόν εναντίον της Μπέτις από τη θητεία του με την Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και κυρίως της Μάντσεστερ Σίτι έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές ισπανικούς συλλόγους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με αρκετές ευχάριστες αναμνήσεις τόσο σε συλλογικό επίπεδο, με νίκες και προκρίσεις, όσο και σε ατομικό με καθοριστικά γκολ και ασίστ.

Οι «τριάρες» με την Μπέτις!

Όταν πήγε από την Μονακό στην Μπαρτσελόνα, ο Τουρέ βρήκε στο δρόμο του στη La Liga τρεις φορές την Μπέτις, καθώς δεν ήταν παρών σε όλες τις αναμετρήσεις των Καταλανών με τους Ανδαλουσιάνους.
Η πρώτη φορά ήταν στις 4 Νοεμβρίου του 2007, στο Καμπ Νόου, όταν η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 3-0 χάρη σε δύο γκολ του Ροναλντίνιο και ένα του Τιερί Ανρί. Ο Γιάγια είχε αγωνιστεί σε ολόκληρο το 90λεπτο.

Με 3-2 είχε νικήσει η Μπαρτσελόνα την Μπέτις στις 24 Σεπτεμβρίου του 2008, με βασικό ξανά τον Τουρέ. Στο πρώτο ημίχρονο οι «μπλαουγκράνα» είχε προηγηθεί με 2-0 χάρη σε δύο τέρματα του Σάμουελ Ετό, όμως η Μπέτις αιφνιδίασε στην επανάληψη και ισοφάρισε στο 58΄με τον Μονζόν και στο 66΄με τον Χοσέ Μάρι. Ο Γκουαρντιόλα αποφάσισε να κάνει πιο επιθετικό το σχήμα για να πάρει το ματς, με τον Τουρέ (που είχε δεχτεί και κάρτα) να δίνει τη θέση του στον Μπουσκέτς, ενώ αντί του Κειτά μπήκε ο Γκούντγιονσεν στο 70΄. Δέκα λεπτά αργότερα ο Ισλανδός πέτυχε το γκολ για το τελικό 3-2.

Άσχημη εμπειρία είχε ο Τουρέ ενδιάμεσα αυτών των δύο νικών και στη μοναδική φορά της καριέρας του που επισκέφτηκε το «Μπενίτο Βιγιαμαρίν», γνώρισε την ήττα με 3-2. Το παιχνίδι είχε γίνει στις 29 Μαρτίου του 2008, με την Μπαρτσελόνα να κάνει περίπατο στην αρχή και να προηγείται πάλι με 2-0, από τα γκολ του Μπόγιαν Κρκιτς και του Σάμουελ Ετό.

Όμως η Μπέτις πέτυχε την ανατροπή και πήρε το ματς με 3-2! Από το 64’ έως το 78’! Δύο γκολ είχε πετύχει ο Εντού και ένα ο Χουανίτο. Αμέσως μετά το 3-2 ο Ράικαρντ που ήταν τότε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα είχε αποσύρει τον Τουρέ και είχε περάσει στη θέση του τον Γκούνγιονσεν, όμως η Μπέτις κράτησε τη μεγάλη νίκη!

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2009 η Μπαρτσελόνα πάλι δεν είχε νικήσει στην έδρα της Μπέτις (2-2) με τον Τουρέ να είναι στον πάγκο σε εκείνο το παιχνίδι. Στην τρίτη του σεζόν στην Ισπανία, η Μπέτις είχε υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία.

Το σόου με την Βιγιαρεάλ!

Όταν πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι, ο Τουρέ έπαιξε αρκετές φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ αντίπαλος με ισπανικές ομάδες. Όχι φυσικά με την Μπέτις, αλλά με τη Ρεάλ του Ρονάλντο, την Μπαρτσελόνα του Μέσι, την Σεβίλλη και την Βιγιαρεάλ.

Το καλύτερο παιχνίδι του το έκανε την πρώτη κιόλας σεζόν, όταν πέτυχε δύο γκολ στην εκτός έδρας νίκη επί της Βιγιαρεάλ για τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Σίτι είχε επικρατήσει με 3-0 στις 2 Νοεμβρίου του 2011στο La Ceramica με τον Γιάγια να βάζει το πρώτο και το τρίτο γκολ με δεξί σουτ, ενώ ενδιάμεσα είχε σκοράρει ο Μάριο Μπαλοτέλι. Στο 74΄ο Ρομπέρτο Μαντσίνι είχε αντικαταστήσει τον Ιβοριανό άσο με τον Σέρχιο Αγκουέρο. Στο πρώτο ματς του ομίλου στην Αγγλία, η Σίτι είχε νικήσει 2-1 με τον Τουρέ στο γήπεδο για 90 λεπτά.

Την επόμενη χρονιά η Μάντσεστερ Σίτι κληρώθηκε με την Ρεάλ Μαδρίτης στο γκρουπ και ο ο Τουρέ έπαιξε ξανά στο Μπερναμπέου, με την ομάδα του να χάνει 3-2 και τον ίδιο να δίνει ασίστ για το προβάδισμα της Σίτι με τον Έντιν Ντζέκο στο 68’. Η Σίτι νικούσε στο 87’ 2-1, αλλά ο Μπενζεμά και ο Ρονάλντο γύρισαν το ματς. Στον αγώνα της Αγγλίας που έληξε 1-1 ο Τουρέ έπαιξε βασικός από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η ασίστ «χρυσάφι»!

Το 2013-14 η Σίτι με τον Τουρέ έχασε δύο φορές στο γκρουπ από την Μπαρτσελόνα (με 2-0 στο Μάντσεστερ και 2-1 στο Καμπ Νόου) και το 2014-15 πάλι ηττήθηκε από την πρώην ομάδα του με 1-0 στη Βαρκελώνη για τη φάση των «16»», αλλά την επόμενη σεζόν η ομάδα του κληρώθηκε με την Σεβίλλη και ο Γιάγια ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, στο Έτιχαντ. Η Σεβίλλη είχε προηγηθεί με τον Κονοπλιάνκα, η Σίτι απάντησε γρήγορα με τον Μπονί, αλλά το ματς κυλούσε ισόπαλο μέχρι το τέλος. Στο 90’ ο Τουρέ έδωσε την ασίστ στον Κέβιν Ντε Μπρόινε για το τελικό 2-1. Εκ των κορυφαίων ήταν ο Αφρικανός και στο παιχνίδι της Ισπανίας με την Σίτι να επικρατεί με 3-1.

Το τελευταίο του ραντεβού με ισπανική ομάδα στην Ευρώπη ήταν το 2016 στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης! Στο πρώτο ματς δεν είχε αγωνιστεί λόγω τραυματισμού (0-0), αλλά στο Μπερναμπέου ήταν βασικός μέχρι το 60΄, όταν ο Πελεγκρίνι τον αντικατέστησε με τον Στέρλινγκ ψάχνοντας την ισοφάριση και την πρόκριση (είχε βάλει αυτογκόλ στο 20’ ο Φερνάντο). Τελικά η Ρεάλ κράτησε και πήρε την πρόκριση στον τελικό, όπου νίκησε στο Σαν Σίρο την Ατλέτικο στα πέναλτι.

Ποτέ με την Μίλαν!

Σε όλη τη διάρκεια της διεθνούς καριέρας του ο Τουρέ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ την Μίλαν, την οποία θα βρει φέτος με τον Ολυμπιακό στο Γιουρόπα Λιγκ. Με ιταλικές ομάδες έχει παίξει κάποιες φορές (με την Μπαρτσελόνα εναντίον της Ίντερ 0-0 και 1-0, με την Σίτι κόντρα σε Νάπολι 1-1 και 1-2, σε Ρόμα 1-1, σε Γιουβέντους 1-2, 0-1 και 1-1), αλλά με την Μίλαν δεν έτυχε ποτέ…

Το γκολ με τον Ριβάλντο

Αξέχαστο είναι για τους φίλους του Ολυμπιακού το παιχνίδι του Γιάγια Τουρέ με την Ρεάλ Μαδρίτης στο «Γ. Καραϊσκάκης», στις 6 Δεκεμβρίου του 2005. Τότε που έκλεινε ο όμιλος και ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο τη νίκη, αλλά η Ρεάλ είχε προηγηθεί με την κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος από τη σέντρα του… Ραούλ Μπράβο! Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 50’ με τον Μπουλούτ και στο 87΄πήρε τη σπουδαία νίκη με το γκολ του Ριβάλντο, από την πάσα του Τουρέ…

Στο πρώτο παιχνίδι στο Μπερναμπέου ο Γιάγια είχε παίξει για 90 λεπτά, στην ήττα του Ολυμπιακού με 2-1 με το γκολ του Σολδάδο στο τέλος (είχαν προηγηθεί αυτά του Ραούλ και του Παντελή Καφέ).


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα