Απόλλων Λάρισας: Ο... υπεράνω προσδοκιών

Για μια ακόμα σεζόν ο Απόλλων Λάρισας ξεκίνησε χωρίς κανείς να τον υπολογίζει και κόντρα σε κάθε εκτίμηση κλείνει την κανονική περίοδο στην ζώνη των πλέι οφ για την άνοδο στην Super League 1

Από τις ομάδες που δεν τις πιάνει το… μάτι ακόμα και αυτών που ασχολούνται επισταμένα και χρόνια με τον χώρο της Β’ Εθνικής είναι ο Απόλλωνας Λάρισας. Την περασμένη περίοδο, γινόταν λόγος για απλή παραμονή στην κατηγορία και στην πραγματικότητα έφθασε στη δεύτερη θέση και το μπαράζ ανόδου, το οποίο τελικά έχασε στα χαρτιά από τον Πλατανιά. Τότε η αιτιολογία που δόθηκε από όσους είχαν βιαστεί να ξεγράψουν τους Θεσσαλούς –και μαζί και... εμείς- ήταν πως δεν υπολογίστηκε το πόσο καλοί θα αποδεικνύονταν οι ξένοι παίκτες που στελέχωναν το έμψυχο δυναμικό. Οι Βραζιλιάνοι ήταν λίρα εκατό και έκαναν την διαφορά στο επίπεδο της δεύτερης κατηγορίας εκτοξεύοντας στα ύψη τις μετοχές της ομάδας από την Φιλιππούπολη, δικαιώνοντας τους επιτελείς της για τις εύστοχες επιλογές τους σε όλα τα επίπεδα.

Φέτος, πάλι, δίχως τους ξένους που εξαργύρωσαν με μεταγραφές την περσινή σούπερ χρονιά, άπαντες θεωρούσαν πως δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί ανάλογη πορεία και έβαζαν τον Απόλλωνα ιεραρχικά λίγο πάνω από τους «τελειωμένους» Κέρκυρα και Απόλλωνα Πόντου, μαζί με τον Καραϊσκάκη. Έ, όπως και η ομάδα της Άρτας διέψευσε όλες τις εις βάρος της εκτιμήσεις έτσι και οι Λαρισαίοι υπερέβησαν κάθε προγνωστικό και τη στιγμή της άδοξης διακοπής του πρωταθλήματος εξαιτίας του κορονοϊού καμαρώνουν στην πρώτη εξάδα της κατάταξης, αφήνοντας πίσω τους συλλόγους με πολύ υψηλότερα μπάτζετ και στόχους στη φετινή περίοδο.


Αριάν Μπελά, η σταθερή αξία

Υπάρχει μια πρώτη εξήγηση για το πώς εξακολουθεί σε δεύτερο διαδοχικό χρόνο να λειτουργεί σε τόσο υψηλό επίπεδο ο Απόλλωνας. Ο λόγος για τον Αριάν Μπελά, τον προπονητή που πέρσι ανέλαβε το πολύ δύσκολο έργο της διαδοχής του Βραζιλιάνου Μαρσέλο Τροΐζι, ο οποίος είχε βάλει τις βάσεις για την πετυχημένη πορεία, ενώ παράλληλα ήταν αυτός που πρότεινε και έφερε τους συμπατριώτες του ποδοσφαιριστές που έκαναν την διαφορά. Η μετάβαση από την μία τεχνική ηγεσία στην άλλη έγινε με ιδανικό τρόπο, ο Αλβανός πρώην διεθνής άσος ανταπεξήλθε πέφτοντας στα βαθιά και οδήγησε τους κυανόλευκους πολύ κοντά στην ιστορική άνοδο

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να δουλέψει με το έμψυχο δυναμικό κυρίως των Ελλήνων παικτών που παρέμειναν στην Λάρισα και με ποιοτικές προσθήκες κάλυψε κατά το δυνατόν τα κενά. Επιπλέον συνέχισε με τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού και την τακτική που εμπεδώθηκε από τους ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να αποδίδουν όλο και καλύτερα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Η άμυνα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και στην φετινή χρονιά, η επίθεση κινήθηκε σε θετικό πρόσημο, αν και οι αριθμοί έπεσαν τις τελευταίες αγωνιστικές όταν ο Απόλλωνας έκανε την αναπόφευκτη για κάθε ομάδα κοιλιά. Σε κάθε περίπτωση ο Αριάν Μπελά είναι αυτός που πιστώνεται την υπέρβαση της ομάδας που πλέον φέρει τη δική του σφραγίδα λειτουργίας.


Μπορεί και χωρίς Βραζιλιάνους

Όταν το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησαν από το ρόστερ και οι πέντε Βραζιλιάνοι παίκτες που ξεχώρισαν την περασμένη περίοδο, εξαργυρώνοντας την σούπερ σεζόν του Απόλλωνα, κανείς δεν περίμενε πως τα κενά τους θα μπορούσαν να καλυφθούν. Ο αρχισκόρερ Λουκάο πήγε με απίθανο συμβόλαιο στην Ιαπωνική Καγκοσίμα, ο δημιουργικός μέσος Μπραμπίγια την Κυπριακή Δόξα Κατωκοπιάς, ο κεντρικός χαφ Λούκας Ράμος στην Λαμία και ο μεσοεπιθετικός Λούκας Πολέτο στην Ξάνθη, πριν μετακινηθεί εκ νέου τον Ιανουάριο στον Λεβαδειακό. Και ο αμυντικός χαφ Νέτο γύρισε στην Μπραγκαντίνο στην πατρίδα του.

Αντί για τους «μαγικούς πέντε» στο φετινό ρόστερ των μπλε υπάρχει μόνο ένας Βραζιλιάνος, ο Γκουστάβο Μπαλοτέλι, που είναι εξαιρετικός σε ρόλο μεσοεπιθετικού. Στη μεσαία γραμμή η ενίσχυση έρχεται από τον Νιγηριανό Ναζίμ με θητεία σε Ζάκυνθο και Ολυμπιακό Βόλου μεταξύ άλλων, ενώ πρώτος σκόρερ είναι ο Μαρκ Σιφναίος που έχει παραχωρηθεί δανεικός από τον Παναθηναϊκό. Από τις μεταγραφές που έπιασαν και αυτή του Μιχάλη Μπαστακού από την Παναχαϊκή που είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας.

Και από εκεί και πέρα βέβαια οι… τρεις Κωστήδες. Ο Κουρτεσιώτης και ο Σκούπρα στην άμυνα και ο αρχηγός Χατζής στον άξονα της μεσαίας γραμμής, όλοι τους μεταξύ 31 και 35 ετών να αποτελούν με την εμπειρία τους στυλοβάτες στο ανασταλτικό σκέλος του παιχνιδιού.


Το «κλουβί» της Φιλιππούπολης
Ένα ακόμα σταθερό σημείο αναφοράς σε σχέση με την περασμένη περίοδο για λογαριασμό του Απόλλωνα Λάρισας είναι πως αξιοποιεί στο μέγιστο τη δυναμική της έδρας. Το «κλουβί» της Φιλιππούπολης αποτελεί το ιδανικό γήπεδο Β’ Εθνικής, θυμίζοντας παλιές εποχές. Κλασικό ποδοσφαιρικό γηπεδάκι επαρχιακής ομάδας, που μπορεί να μαζέψει τον κόσμο της περιοχής και όχι μόνο και παράλληλα να λειτουργήσει απορρυθμιστικά στον αντίπαλο. Την αισθάνονται αυτήν την έδρα οι ομάδες που κυρίως έχουν συνηθίσει σε άλλα γήπεδα επιπέδου πρώτης κατηγορίας και ο Απόλλων βρίσκει τον τρόπο και επιβάλλεται στο σπίτι του.

Έχοντας παίξει με όλους τους μεγάλους της κατηγορίας στη Φιλιππούπολη μέτρησε έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τα Χανιά στις λεπτομέρειες, βάζοντας εκεί τις βάσεις για την υπερβατική πορεία στη ζώνη των πλέι οφ. Όσο για τον κόσμο, έρχεται περισσότερος από όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένης της καταλυτικής παρουσίας της ΑΕΛ στα ποδοσφαιρικά κοινά της πόλης. Παρόλα αυτά, ο Απόλλων έχει το δικό του πιστό κοινό που ενισχύεται ακόμα περισσότερα στα δημοφιλή μας της κατηγορίας, οπότε και σχεδόν γεμίζουν οι κερκίδες.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα