Λευτέρης Χουτεσιώτης: «Καλύτερος προπονητής που είχα στον Ολυμπιακό ο Μάρκο Σίλβα»

Ο τερματοφύλακας του Ιωνικού, που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον Ολυμπιακό, μιλάει στο «ΦΩΣ» για τον Ιωνικό και τη μάχη που δίνει στα πλέι άουτ, τη θέση του, τα ινδάλματά του και πολλά που αφορούν τη θέση του τερματοφύλακα.

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Λευτέρης Χουτεσιώτης είναι ένα πολύ καλό παλικάρι, το ξέρουν όλοι αυτό και μέσα στον Ιωνικό και στον Ολυμπιακό στον οποίο ανδρώθηκε. Τον ρώτησα πολλά πράγματα για τη θέση του τερματοφύλακα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/4/2023

Υπήρξε κάποια στιγμή που να κλάψατε φέτος;

Όχι κυριολεκτικά, αλλά υπήρχαν πολλές στιγμές που στενοχωριόμασταν και ήμασταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση.

Πόσους βαθμούς είχατε πάρει μέχρι να γυρίσετε την κατάσταση;

Είχαμε 8 βαθμούς σε 19 αγωνιστικές. Μόνο μία νίκη. Πολύ κακή συγκομιδή. Μετά άλλαξαν όλα ξαφνικά. Αρχίσαμε να νικάμε εντός και εκτός, πηγαίναμε έξω και δεν χάναμε. Αυτή η αλλαγή προπονητή αποδείχτηκε ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του συνόλου. Ήμασταν το μαύρο πρόβατο του πρωταθλήματος ως τότε.

Πίστεψες κάποια στιγμή ότι πέσατε;

Όχι. Είναι τέτοια η νοοτροπία μου, και των ανθρώπων που διοικούν τον Ιωνικό, καθώς και του προπονητή, που δεν το βάλαμε κάτω. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους μας.

Είδα το ματς στη Λιβαδειά, τρομερό ματς, δεν είναι μόνο ο βαθμός που πήρατε αλλά ότι δεν πήρε τους τρεις βαθμούς η Λιβαδειά. Αυτήν την τακτική είχατε;

Αν και εμένα πάντα με ενδιαφέρει μόνο η ομάδα μου, αποδείχτηκε ότι σε αυτό το ματς η ισοπαλία μπορεί να είναι χρυσάφι. Και ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, με δυνατή βροχή, στην έδρα του αντιπάλου που καιγόταν να μας βάλει από κάτω στη βαθμολογία. Πλέον, κρατάμε τη σωτηρία στα χέρια μας. Μένουν τρία πολύ σημαντικά ματς. Τα δύο από αυτά είναι με αντιπάλους που κινδυνεύουν να υποβιβαστούν κι αυτοί - και είναι στην έδρα μας. Με ΠΑΣ και Λαμία. Το άλλο είναι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, ο οποίος δεν κινδυνεύει.

Αλλάζετε παπούτσια σε τέτοιον βαρύ αγωνιστικό χώρο;

Έβρεχε από νωρίς το μεσημέρι στη Λιβαδειά, είχαμε ενημερωθεί γι' αυτό, είχε κρατήσει νερά το γήπεδο, ήταν φυσικό αυτό. Έβρεχε και την ώρα του αγώνα. Ήθελε διαφορετική τακτική προσέγγιση, το είχαμε συζητήσει. Σε ό,τι αφορά τα παπούτσια, οι ποδοσφαιριστές φοράνε τα πλαστικά σε σκληρό έδαφος. Όταν το έδαφος είναι μαλακό λόγω βροχής, βάζουν τις μεταλλικές τάπες. Εγώ -και γενικώς οι περισσότεροι τερματοφύλακες- φοράω μεταλλικές τάπες σε όλα τα ματς.

Γιατί;

Διότι είναι τέτοια η θέση που θες να έχεις καλύτερη επαφή με το έδαφος.

Πες μου για τον Φαντιγκά. Έβαλε γκολάρα.

Είναι ένα παιδί που έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, προέρχεται από μεγάλο σύλλογο, την Παρί, έχει πολύ ταλέντο. Αν προσθέσει κάποια χρήσιμα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του και ωριμάσει, θα γίνει ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που θα παίξει στο υψηλότερο επίπεδο.

Τι πρέπει να βελτιώσει;

Έχει να κάνει κυρίως με την ωριμότητα εντός αγωνιστικού χώρου. Μην ξεχνάμε ότι είναι νέο παιδί. Λεπτομέρειες στο τακτικό κομμάτι μπορούν να τον απογειώσουν.

Ποια είναι η θέση του, έχεις καταλάβει;

Έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές θέσεις. Έχει παίξει και στο «6» και στο «8» και στο «10», στο πρώτο μισό της σεζόν έπαιξε και «γουίνγκερ». Έχει τα τρεξίματα και την ποιότητα αυτό το παιδί για να παίξει σε πολλές θέσεις. Αφού με ρωτάς, θα σου πω ότι πιστεύω πως δεν είναι για «εξάρι» λόγω έλλειψης πείρας. Πιο πολύ τον βλέπω για «οκτάρι».

Η ταχύτητά του πώς είναι;

Είναι ταχυδυναμικός, είναι γρήγορος και με την μπάλα και χωρίς αυτήν. Και ξέρει μπάλα, έχει φοβερές επαφές.

Ο Τσιριγώτης σάς έχει τάξει κάνα φοβερό πριμ;

Όχι, δεν είναι άνθρωπος που χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους. Είναι καθημερινή η παρουσία του δίπλα μας και είναι συνεπής σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Πιο πολλή σημασία έχουν αυτά που σου λέω.

Το συμβόλαιό σου πότε λήγει;

Ανανέωσα το καλοκαίρι για άλλα δύο χρόνια.

Πόσο είσαι;

Είμαι 28 χρόνων.

Το όνειρό σου ποιο είναι;

Συνεχίζω να έχω φιλοδοξίες. Θέλω να εξελιχθώ κι άλλο ως αθλητής και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο υψηλότερο επίπεδο. Η θέση του τερματοφύλακα κρατάει περισσότερα χρόνια. Ξεκίνησα από μια ομάδα που με δίδαξε να θέλω να είμαι στο υψηλότερο επίπεδο και η ομάδα αυτή ήταν ο Ολυμπιακός.

Πόσων χρόνων άρχισες στον Ολυμπιακό;

Στα 14.

Μέχρι πόσο;

Μέχρι τα 24. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, είναι δύσκολο να σου δώσει την ευκαιρία. Ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε άλλη ομάδα που θα έπαιζα, να έβγαζα στον αγωνιστικό χώρο όλα αυτά που είχα μάθει. Από τον Ολυμπιακό μόνο ευγνώμων μπορεί να είμαι.

Ο καλύτερος προπονητής τερματοφυλάκων που είχες στον Ολυμπιακό ποιος θεωρείς ότι είναι;

Συνεργάστηκα με αρκετούς ανθρώπους και κέρδισα πολλά από όλους. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον. Όμως ο άνθρωπος με τον οποίο έκανα το επόμενο βήμα ήταν ο Αλέκος Ράντος. Αυτός με μύησε στη νοοτροπία που πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας στο υψηλότερο επίπεδο.

Περίμενες τον Πασχαλάκη να παίξει τόσο καλά στον Ολυμπιακό; Πριν έρθει στον Πειραιά ήταν αμφιλεγόμενος.

Τον είχα σε μεγάλη εκτίμηση και πριν έρθει στον Ολυμπιακό. Είναι ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας.

Ποια είναι τα ατού του; Τι ξεχωρίζεις;

Έχει φοβερά σωματικά προσόντα, είναι ταχυδυναμικός, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στο παιχνίδι του με τα πόδια. Θα μπορούσε να παίζει άνετα σε ομάδες που είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά, πάντα τον υποστήριζα σε δύσκολες φάσεις που πέρασε. Μου ταιριάζει η φιλοσοφία του, δεν κολλάει σε ένα λάθος, πηγαίνει πάντα επιθετικά, διεκδικεί αυτό που θέλει.

Ποιους παικταράδες είχες στον Ολυμπιακό;

Έτυχε να είμαι στην ομάδα όταν βρίσκονταν μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Ποιον να ξεχωρίσω... Θα πω τέσσερα ονόματα μόνο: Ιμπαγάσα, Τσόρι, Καμπιάσο, Σαβιόλα. Μεγαθήρια! Και παρότι ο Σαβιόλα ήρθε στη δύση της καριέρας του, μου άρεσε πολύ ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας. Τι να πεις για αυτούς τους ποδοσφαιριστές… Μακάρι να καταφέρουμε το ελάχιστο από όσα έκαναν στην καριέρα τους.

Έλληνες;

Ο Μήτρογλου ήταν σπάνιος γκολτζής. Και η αδυναμία μου η μεγάλη πάντα ήταν ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής;

Χωρίς να έχω κανένα προσωπικό συμφέρον, θα πω τον Μάρκο Σίλβα. Όχι μόνο για τις ικανότητές του ως προπονητή αλλά και για το ύφος του και για το νεαρό της ηλικίας του. Κι άλλοι προπονητές ήταν πολύ καλοί, όπως ο Μπέντο και ο Μαρτίνς.

Ποιον βλέπεις φαβορί για τον τίτλο μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού;

Η ΑΕΚ θεωρώ ότι έχει τεράστιο αβαντάζ φέτος το νέο της γήπεδο. Αλλά δεν θα ορίσω φαβορί. Και οι δύο ομάδες κάνουν πολύ αξιόλογη χρονιά.

Έχεις δύο στόπερ μπροστά σου, που ο ένας είναι 37 και ο άλλος 39 χρόνων, τον Τσιγκρίνσκι και τον Ρομαό.

Και έπεται συνέχεια!

Δηλαδή;

Και οι δύο έχουν ένα δύο χρόνια ακόμα σίγουρα!

Δεν θυμάμαι στην Ελλάδα τόσο «γέρικο» δίδυμο στόπερ.

Έχουν κάνει φοβερή καριέρα, αλλά δεν έχουν αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά τους στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια. Σούπερ επαγγελματίες. Δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει να συνεχίσουν.

Ποιος αντίπαλος επιθετικός ήταν πολύ δύσκολος φέτος;

Κάθε επιθετικός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις μελετήσει για να είσαι προετοιμασμένος. Ο Λιβάι είναι πολύ κινητικός και ταχυδυναμικός, ιδιαίτερος κυνηγός. Ο Φώτης Ιωαννίδης είναι ένα παιδί που είναι μαχητικός, νέος. Μου αρέσει χρόνια ο Μπαράλες, αν και δεν έχει κάνει την καλύτερη χρονιά του φέτος, είναι ευφυής ο τρόπος που κινείται μέσα στην περιοχή. Μου άρεσε πολύ ο Ελ Αραμπί τα προηγούμενα χρόνια.

Από το εξωτερικό ποιος τερματοφύλακας σού αρέσει πιο πολύ;

Γενικά η όλη εικόνα που βγάζει ο Όμπλακ.

Και ο Κλέιμαν μού είχε πει αυτόν.

Δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις κορυφαίο σε κάποιον τομέα. Δεν διακρίνεται για κάτι συγκεκριμένο. Όμως είναι ένας τερματοφύλακας που μέσα από τη δουλειά που έχει κάνει έχει πετύχει ένα πάντρεμα σε όλα τα κομμάτια που απαρτίζουν τη θέση. Και έχει φτάσει σε τοπ επίπεδο. Έχει κάνει σπουδαία προσπάθεια για να φτάσει εκεί. Είναι πολύ ευφυής στην τακτική και στις θέσεις που παίρνει.

Πες μου τώρα κάτι που μου ήρθε στο μυαλό, δεν το είχα στις ερωτήσεις μου.

Ωχ, τι θα ακούσω (γελάει).

Τα δοκάρια στο Περιστέρι, που ήταν πιο κοντά, εσύ πώς δεν τα πήρες χαμπάρι;

Πλέον, δεν βγαίνω καν στον αγωνιστικό χώρο πριν από το ματς, γιατί τα ξέρω τα γήπεδα. Επίσης, έχω αρκετό χρόνο στο ζέσταμα για να πάρω την αίσθηση του γηπέδου. Προσωπικά δεν το είχα παρατηρήσει ή δεν έδωσα σημασία. Θεωρώ ότι αυτό έχει συμβεί και σε άλλα γήπεδα, αλλά δεν έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις. Παίζει ρόλο και το έδαφος από κάτω, αν είναι ξερό ή είναι χορτάρι.

Ποιο είναι το χειρότερο έδαφος για έναν τερματοφύλακα;

Αυτό που ήταν στη Λιβαδειά, να έχει νερά και λάσπη.

Πόσες φορές έχεις πέσει κάτω στη ζωή σου; Δεν πονάει το σώμα;

Αμέτρητες. Τόσες προπονήσεις από παιδί, 20 χρόνια καθημερινές πτώσεις!

Δεν πονάει;

Υπάρχουν στιγμές που πονάει, είναι πολύ καταπονημένο το σώμα μας. Ως τερματοφύλακας υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι πονάει όλο σου το σώμα. Είναι μεγάλα τα φορτία της καταπόνησης, αλλά έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό.

Τι κάνετε; Παγοθεραπεία; Σάουνες; Μασάζ;

Το καλοκαίρι, να ξέρεις, κάνουν πολύ καλό τα μπάνια στη θάλασσα. Κάνουμε και μία ειδική γυμναστική που λέγεται «πρόληψη τραυματισμών». Καθημερινά μέσα στη χρονιά κάνουμε τα πάντα για την αποκατάσταση. Κρυοθεραπείες και σάουνες και μασάζ.

Πότε;

Μετά την προπόνηση και μετά τους αγώνες.

Μασάζ σάς κάνουν μόνο άντρες;

(γελάει). Α, ρε Θέμη. Μέχρι τώρα μόνο άντρες. Δεν θα με ενοχλούσε αν τύχει γυναίκα, είναι καθαρά επαγγελματικό το θέμα. Είμαστε επαγγελματίες, πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας (σ.σ. Είναι σοβαρός όταν τα λέει αυτά. Μόλις τελειώνει τη φράση, κάνει παύση. Σκέφτεται. Με ρωτάει πώς ακούστηκε αυτό και γελάει).

Τι βλέπεις στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ;

Καλά ζευγάρια. Στο Ίντερ - Μίλαν πιστεύω Ίντερ. Στον άλλον ημιτελικό, ομαδάρα η Σίτι, αλλά πιστεύω ότι για άλλη μια φορά θα «μιλήσουν» η φανέλα της Ρεάλ, η δυναμική της και η νοοτροπία της.

Ποιος ήταν ο καλύτερος ξένος τερματοφύλακας που έζησες στον Ολυμπιακό;

Για εμένα ο Ρομπέρτο. Βέβαια και ο Σα ήταν μεγάλος τερματοφύλακας και το έδειξε με την πορεία που κάνει μετά τον Ολυμπιακό.

Έμοιαζαν;

Όχι. Ο Ρομπέρτο είχε φοβερές επαφές με την μπάλα. Άψογος με την μπάλα στα πόδια. Ο Ζοσέ Σα ήταν πολύ καλός στις εξόδους και κάτω από την εστία. Βέβαια και ο Ρομπέρτο ήταν καλός σε αυτά, όμως εκεί ο Σα υπερτερούσε.

Πώς ξεκίνησες τερματοφύλακας; Τα παιδιά δεν θέλουν αυτήν τη θέση. Πού μεγάλωσες;

Στο Μακρυχώρι της Λάρισας. Στο χωριό μεγάλωσα. Και εκεί έπαιζα μέχρι τα 14 που με πήρε ο Ολυμπιακός.

Σε ποια ομάδα;

Στον Αετό Μακρυχωρίου.

Στους έφηβους;

Όχι, με τους άντρες στην πρώτη ομάδα, παρότι ήμουν 14!

Σε ποια κατηγορία;

Στην Α' κατηγορία, στο τοπικό.

Υποστήριζες τη Λάρισα;

Ε, όλα τα παιδιά τότε. Πήγαινα και στο γήπεδο.

Και πόσων χρόνων διάλεξες τη θέση;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου… Μου άρεσε να πετάγομαι και να κάνω θεαματικές αποκρούσεις! Το απολάμβανα. Είναι δύσκολο να επιλέξεις αυτήν τη θέση ως παιδί. Με θυμάμαι να έχω για τέρμα την πόρτα του σπιτιού μου, να μου σουτάρουν τα αδέρφια μου αρκουδάκια και να πετάγομαι να χτυπάω το κεφάλι μου στο καλοριφέρ!

Πόσα αδέρφια;

Ήμασταν τρία αγόρια.

Πόσες ώρες πριν από το ματς τρως φαγητό και τι τρως;

Περίπου 5,5- 6 ώρες πριν από τον αγώνα. Αν το ματς είναι αργά το βράδυ, άλλοι παίρνουν και ένα μικρό γεύμα το απόγευμα, λίγο κοτόπουλο, λίγα ζυμαρικά. Εγώ θέλω να έχω το στομάχι μου άδειο. Τρώω το μεσημεριανό και τίποτε άλλο μετά. Όσο πιο μακριά από το ματς γίνεται.

Τι τρώτε στην ομάδα τη μέρα του ματς;

Το ορίζει ο διατροφολόγος, αλλά έχουμε και το δικαίωμα της επιλογής.

Έχετε μπουφέ;

Ναι. Επιλέγει ο καθένας ανάλογα με τα προσωπικά του γούστα. Συνήθως ζυμαρικά με κοτόπουλο ή ψάρι. Ρύζι επίσης με κοτόπουλο ή ψάρι.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα