Τσιλούλης: «Αυτό είναι το ατού του Βόκολου, ο αδερφός μου έκανε ντεμπούτο με Μπαρτζώκα»

«Έχω παίξει σε πέντε θέσεις»! Το αστέρι της Λαμίας, ο Έλληνας παίκτης και καλό παιδί, ανοίγει την καρδιά του στο «ΦΩΣ».

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Όταν κάνεις συνεντεύξεις κάθε μέρα -και τις γράφεις κιόλας-, είναι λογικό μετά από χρόνια να βαριέσαι μερικές φορές. Αυτό μπορεί να γίνει κίνητρο, ώστε να φτιάχνεις συνεντεύξεις που να μη σε κάνουν να βαριέσαι. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εσένα. Η συνέντευξη χρειάζεται δύο. Πρώτη φορά μίλησα με τον Σωτήρη Τσιλούλη, τον ταλαντούχο εξτρέμ της πολύ φορμαρισμένης Λαμίας. Ευχάριστος στη συζήτηση, μου άρεσε.

Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα προ καιρού. Δεν άλλαξαν και πολλά άλλωστε, η Λαμία παραμένει σε μεγάλη φόρμα. Νίκησε την τελευταία αγωνιστική μέσα στα Γιάννινα 1-4 και έβαλε ο Τσιλούλης 2 γκολ. Έκανε το 2-2 κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στις 2/11/2023.

Άργησες να κάνεις το μπαμ. Γιατί;

Αναλόγως πώς το βλέπει κανείς. Μάλλον άργησα να παίξω στη Σούπερ Λιγκ. Πήγα 23 χρόνων για να παίξω στην πρώτη κατηγορία. Αν και είχα βάλει 12-13 γκολ στην Καρδίτσα και άλλα 9 γκολ στον Απόλλωνα Λάρισας.

Ήσουν και άτυχος μετά, πήγαινες σε ομάδες που υποβιβάζονταν.

Στα 23 μου πήγα στον Πανιώνιο, την πρώτη χρονιά βγήκαμε έκτοι. Τη δεύτερη χρονιά δυστυχώς πέσαμε για έναν πόντο, επειδή είχαμε την τιμωρία των μείον έξι βαθμών.

Μου είχαν πει τότε παράγοντες του Πανιωνίου ότι αν είχαν πάρει νωρίτερα τον Βόκολο θα σωνόταν η ομάδα.

Το πιστεύω και εγώ αυτό. Η πορεία με τον Βόκολο ήταν πορεία πρωταθλητισμού! Ήρθε στον Πανιώνιο ένα ματς πριν από τα πλέι άουτ. Είχαμε μια κακή περίοδο πριν. Είχαν διώξει τον Μάντζιο τη δεύτερη αγωνιστική, ήρθε ο Νίκι Παπαβασιλείου, η ομάδα δεν πήγε καλά μετά. Μέχρι που ήρθε ο Βόκολος.

Μετά πήγες στον Απόλλωνα Σμύρνης όπου και αυτός έπεσε. Ποιον θεωρείς καλύτερο προπονητή στην καριέρα σου;

Είχα καλούς προπονητές και στη Β' Εθνική, θα πω λόγου χάρη τον Σάκη Θεοδοσιάδη στον Απόλλωνα Λάρισας. Όμως, προπονητής που μου έχει μείνει στο μυαλό ήταν ο Γιώργος Παράσχος που τον είχα τον πρώτο χρόνο στον Απόλλωνα Σμύρνης και ο Λεωνίδας Βόκολος που τον είχα στον Πανιώνιο, τον έχω και στη Λαμία. Με έχει σημαδέψει ο Βόκολος. Με είχε ξεκλειδώσει και στον Πανιώνιο, όπως στη Λαμία. Θεωρώ ότι μαζί του κάνω πολύ παραγωγικά παιχνίδια.

Πες μου και για τον Παράσχο.

Ήταν θαυμάσιος άνθρωπος, είχαμε άψογη συνεργασία, κέρδιζε τον σεβασμό από την πρώτη στιγμή.

Ισχύουν αυτά που είχε πει για τον Μονεμβασιώτη;

Δεν ήμουν μάρτυρας για το τι γινόταν μεταξύ τους...

Στον αγωνιστικό χώρο δεν άκουγες τον Μονεμβασιώτη να φωνάζει στους παίκτες από την κερκίδα, να δίνει εντολές και άλλα τέτοια; Μου τα έχουν πει παίκτες.

Ακουγόταν, ναι. Διότι δεν υπήρχε πολύς κόσμος στο γήπεδο, είχαν κόντρα τότε με τους οργανωμένους, ακουγόταν αυτός πολύ...

Έχετε 15 βαθμούς σε 9 αγωνιστικές με τη Λαμία, όταν σε όλο το πρωτάθλημα πέρσι η Λαμία είχε μαζέψει 17!

Αυτό τα λέει όλα για τη φετινή ομάδα. Δεν έχουμε καταλάβει τι έχουμε πετύχει ως τώρα γιατί κοιτάμε κάθε ματς χωριστά και απολαμβάνουμε κάθε ματς.

Θα μπορούσατε να έχετε άλλους 4 βαθμούς, φάγατε γκολ στις καθυστερήσεις και με τον Βόλο και με την Κηφισιά.

Πραγματικά, αν είχαμε 19 βαθμούς θα είχαμε τρελάνει όλη την Ελλάδα. Όμως, το πρωτάθλημα δεν σταματάει εδώ, οφείλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση και ταπεινότητα ως το τέλος, ώστε να είμαστε στο τέλος όλοι ευτυχισμένοι.

Τι σχήμα παίζετε;

Παίζουμε 4-4-2 και κάποιες φορές 4-4-1-1.

Προπόνηση πόση ώρα κάνετε;

Αναλόγως. Μέσον όρο 60-70 λεπτά.

Διπλό;

Σε κάποιες προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα έχουμε δίτερμα.

Όχι κάθε μέρα;

Όχι.

Τι άλλο κάνετε;

Υπάρχουν μέρες που αφιερώνονται στην ταχυδύναμη, άλλες μέρες στην τακτική, κάθε προπόνηση έχει τον σκοπό της.

Δεν κλείνεται η Λαμία, αυτό μου έχει κάνει εντύπωση. Ούτε με τον Ολυμπιακό κλείστηκε.

Κάποιες λεπτομέρειες αλλάζουν, αλλά η φιλοσοφία του προπονητή δεν αλλάζει. Να είμαστε κόμπακτ, πολύ σφιχτοί δηλαδή στις γραμμές, συμπαγείς, και να κάνουμε το παιχνίδι που ξέρουμε.

Μπορείτε να κάνετε την έκπληξη με τον Παναθηναϊκό τώρα;

Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στο πρωτάθλημα. Όμως, η πορεία που κάνουμε φέτος μάς επιτρέπει να ονειρευόμαστε και να βλέπουμε αλλιώς αυτό το ματς σε σχέση με άλλα χρόνια. Αυτό είναι μεγάλη πρόοδος για τη Λαμία. Το ότι πάμε για τους 3 βαθμούς με τον Παναθηναϊκό. Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο, αλλά δεν φοβόμαστε.

Από χωριό της Λάρισας είσαι ή από την πόλη;

Από την πόλη μέσα.

Φτωχόπαιδο; Τι δουλειά έκαναν οι γονείς σου;

Ο πατέρας μου ασχολείται με γεωργικά μηχανήματα, η μητέρα μου με οικιακά. Τους ευχαριστώ πολύ τους γονείς μου διότι μου δίδαξαν καλά πράγματα, μας έδωσαν καλές βάσεις. Και δεν μας έλειψε κάτι.

Έχεις αδερφό μπασκετμπολίστα. Πες μου γι' αυτόν. Πού είναι τώρα; Από τι ομάδες πέρασε;

Το ντεμπούτο του το είχε κάνει με τον Μπαρτζώκα στην Ολύμπια! Ήταν από τις ακαδημίες της ομάδας ο αδερφός μου. Τώρα είναι στη Β' Εθνική στα Γιάννινα, είναι δύο χρόνια μεγαλύτερός μου. Έχει παίξει στην Α1, στο Περιστέρι με τον Πεδουλάκη, με τη Λάρισα.

Μικρός πήγαινες να δεις τη Λάρισα στο ποδόσφαιρο;

Εννοείται. Με αυτήν την ομάδα μεγαλώσαμε. Όλοι οι Λαρισαίοι την έχουν στην καρδιά τους. Και ας υποστηρίζουν άλλες ομάδες ενδεχομένως.

Έχει τελειώσει το όνειρο της μεγάλης ομάδας για εσένα;

Ποτέ δεν θα τελειώσει. Είμαι πολύ φιλόδοξος.

Μπράβο, να είσαι φιλόδοξος.

Είμαι τυχερός και ευλογημένος που παίζω τα τελευταία χρόνια στη Σούπερ Λιγκ, αλλά το όνειρο για μια μεγάλη ομάδα δεν έχει σβήσει. Δεν θα σβήσει σε όποια ηλικία κι αν πάω. Έχω πίστη στον εαυτό μου. Πρώτα υγιής να είμαι. Πιστεύω ότι αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα μπορούσα να ανταποκριθώ. Είναι έξτρα κίνητρο για να δουλεύω περισσότερο.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο ατού σου ως ποδοσφαιριστή;

Το αθλητικό κομμάτι, ο διασκελισμός μου, είμαι γρήγορος και δυνατός. Μπορώ να βοηθάω και επιθετικά στο τρανζίσιον και αμυντικά. Μπορώ να μπω σε όποιον ρόλο θέλει ο προπονητής.

Πολυεργαλείο, έχεις παίξει σε τέσσερις θέσεις στη Λαμία. Έχεις παίξει σε άλλη θέση πριν;

Ναι, αρχικά η θέση μου ήταν οκτάρι. Έχω παίξει πέντε θέσεις! Ο Μάκης Κατσαβάκης στη Β' Εθνική με έκανε δεύτερο φορ. Γενικώς τα τελευταία χρόνια παίζω στις πτέρυγες, και δεξιά και αριστερά, παίζω δεύτερος φορ, παίζω και φορ.

Εσένα ποια θέση σού αρέσει πιο πολύ;

Νιώθω πιο άνετα ως γουίνγκερ πλέον. Ξέρω πολύ καλά να κινούμαι εκεί. Μου αρέσει πολύ να παίζω δεξιά ή αριστερά, όμως μου αρέσει πολύ και να παίζω πίσω από τον φορ.

Τι ατού έχει ο Βόκολος ως προπονητής;

Απίστευτη ηρεμία ως άνθρωπος και ως προπονητής. Ο τρόπος που σου μιλάει και σου ζητάει πράγματα σε κερδίζει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Και ο Καρλίτος μού είπε ύμνους για εκείνον.

Το πιο κρίσιμο ματς να παίζεις, θα σου πάρει την πίεση από πάνω σου και θα σε αφήσει να παίξεις και να το απολαύσεις.

Όταν παίζατε πέρσι τον «τελικό» με τον Ιωνικό στη Νεάπολη, όπου ή θα υποβιβαζόταν ο Ιωνικός ή θα υποβιβαζόσασταν εσείς, και χάνατε 2-0, πώς το γυρίσατε;

Υπήρχε μια απογοήτευση γιατί βλέπεις να χάνεται όλη η χρονιά, χάνεις 2-0 στην εχθρική έδρα του αντιπάλου που η ατμόσφαιρα ήταν πολεμική, αλλά ποδοσφαιρική. Δεν χάθηκε η ψυχραιμία όμως. Καταφέραμε έναν τεράστιο άθλο. Γυρίσαμε το ματς, έπεσαν εκείνοι, σωθήκαμε εμείς, ήταν συγκλονιστικές στιγμές.

Πες μου τώρα τι ξεχωρίζει ορισμένα μεγάλα ονόματα που ήρθαν φέτος στη Λαμία. Ξεκινάμε από τον Τόσιτς.

Τεράστια εμπειρία, η ποιότητά του με την μπάλα ξεχωρίζει.

Η καλύτερη θέση του;

Να παίζει στην πλευρά, αλλά να κλίνει μέσα, ή πίσω από τον φορ στο 4-2-3-1. Έχει τρομερή ικανότητα να πασάρει την μπάλα.

Τζαγκόεφ;

Είναι πιο πολύ για τον άξονα. Οκτάρι ή δεκάρι. Μεγάλος παίκτης κι αυτός.

Καρλίτος;

Φέτος που τον παρατηρώ περισσότερο, γιατί τον ζω από κοντά, έχει την ποιότητα να χαμηλώσει στο γήπεδο και να βγάλει την πάσα. Αλλά η ικανότητά του στο τελείωμα της φάσης σε εντυπωσιάζει. Του ταιριάζει ένας ρόλος ελεύθερος μπροστά.

Είσαι παντρεμένος;

Παντρεύτηκα το καλοκαίρι.

Έχεις παιδιά;

Όχι, ακόμα. Ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός σύντομα.

Είστε πολλά χρόνια μαζί με τη γυναίκα σου;

Είμαι μαζί της από τα είκοσι.

Μικρή;

Συνομήλικοι. Και είναι ένας λόγος η γυναίκα μου που κάνω αυτά που κάνω στο ποδόσφαιρο! Διότι όταν έχεις ήρεμη προσωπική ζωή, θεωρώ ότι στα επαγγελματικά σου σε βοηθάει να τα πας καλύτερα.

Πώς τη λένε;

Βάσω Διάλλα.

Γούρια έχεις;

Έχω πάντα τέσσερις εικόνες της Παναγίας που τις τοποθετώ πάνω στη φανέλα μου στα αποδυτήρια. Μια φορά στα δέκα χρόνια είχα ξεχάσει να πάρω μια εικόνα μαζί μου και έστειλα τον φροντιστή στο σπίτι μου να τη φέρει! Είναι κυρίως της Παναγιάς της Τήνου.

Γιατί;

Στην Παναγιά της Τήνου είχα πάει σε μια πολύ δύσκολη εποχή για εμένα όπου είχα κολλήσει κορονοϊό, εκεί αρραβωνιάστηκα κιόλας, πιστεύω στον Θεό.

Πώς θες να κλείσουμε;

Θέλω να πω κάτι για τον Πανιώνιο που είναι η πρώτη ομάδα στην οποία έπαιξα στη Σούπερ Λιγκ. Έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, εύχομαι να φύγει από τη Γ' Εθνική και να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Μόνο αν περάσεις από τον Πανιώνιο μπορείς να καταλάβεις το οικογενειακό κλίμα εκεί, πόσο αγαπάει ο κόσμος στην πλατεία και σε όλη τη Νέα Σμύρνη αυτήν την ομάδα. Αγκαλιάζουν τον κάθε αθλητή.

Τον Γιώργο Μασούρα τον είχες συμπαίκτη. Τι παιδί;

Ένα από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει στο ποδόσφαιρο. Φοβερό παιδί! Έχει πετύχει τόσα πολλά στη ζωή του, παίζει στον Ολυμπιακό και στην Εθνική, αλλά παραμένει ο ίδιος, ταπεινός όπως ήταν. Μιλάμε ακόμα με τον Γιώργο.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα