Πρέπει να προστατευτεί το «κεφάλαιο Σεμέδο»

Κατ’ αρχάς να γράψω κάτι. Μου αρέσει πολύ ως στόπερ ο Σεμέδο. Τον είχα γράψει κράμα Μέλμπεργκ (έτσι έλεγε τον Σεμέδο ο Σάββας Θεοδωρίδης) με κεφάλι Καρεμπέ και κορμί-πλάτες Τάσου Μητρόπουλου (έχουν το ίδιο ύψος).

Μου αρέσει ακόμα πιο πολύ αυτός ο παίκτης διότι πόναγε πολύ ο Ολυμπιακός στη θέση του. Ο Σιόβας μού είπε σε συνέντευξη πέρσι ότι από την εποχή του κουμπάρου του Κώστα Μανωλά έπεφτε το επίπεδο στους στόπερ του Ολυμπιακού, τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έφαγε επανειλημμένως γκολ από το κέντρο της άμυνας. Άλλοι είχαν μυαλό αλλά ήταν αργοί και άλλοι ήταν γρήγοροι αλλά δεν είχαν μυαλό.

Ο Σεμέδο τα έχει όλα. Μου το είπε ο Αλέφαντος από το πρώτο ματς που τον είδε -ενώ δεν τον ήξερε καθόλου πριν. Έχει σωματικά προσόντα -πολύ σημαντικό για στόπερ-, έχει εκτόπισμα, ύψος, δύναμη. Έχει και ταχύτητα. Ξέρει και μπάλα.

Το ότι ξέρει μπάλα φαίνεται και από το ότι ξεκίνησε ως χαφ την καριέρα του. Και ο Σιόβας που ήξερε μπάλα είχε ξεκινήσει ως χαφ.

Εκείνο που έχω προσέξει στον Σεμέδο είναι ότι έχει μυαλό. Ξέρει τι θέσεις θα πάρει. Δεν χαζολογάει.

Προσέξτε όμως, κρούω ένα καμπανάκι γιατί μου έχουν πει κάτι τις τελευταίες μέρες. Όχι σοβαρό περιστατικό, όχι κάτι πολύ ανησυχητικό. Όμως καλό θα είναι ένα μεγάλο κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός, που έχει τόσους εργαζομένους, να βάλει έναν να ασχολείται με το θέμα. Περιπτώσεις σαν του Σεμέδο είναι ιδιαίτερες και μπορεί να πέσει θύμα από αντιπάλους, προβοκάτσια, να του την έχουν στημένη, να τον προκαλέσουν.

Άλλωστε είχε σοβαρά μπλεξίματα στο παρελθόν, από κακές παρέες, οι οποίες δεν είναι σχήμα λόγου, οι κολλητοί του πραγματικά τον έχουν βλάψει. Έχοντας διαβάσει λεπτομέρειες για τα μπλεξίματά του, μπορώ να πω ότι για το πιο σοβαρό που τον έστειλε στη φυλακή τον πιστεύω, φαίνεται ότι πραγματικά το θύμα τού είχε πάρει λεφτά και δεν του τα έδινε πίσω.

Όμως η ζωή του -όπως και ο ίδιος έχει πει σε συνεντεύξεις του- είναι γεμάτη από αντιφατικότητες και νυχτερινή ζωή που του έχουν φέρει μπλεξίματα, καβγάδες, συλλήψεις, τον έχουν διώξει από ομάδα για νυχτερινή του έξοδο ύστερα από ήττα, ο ίδιος έχει πει ότι πέρασε μέρες στη φυλακή κλαίγοντας και δεν έχει υποκριθεί με μεγαλοστομίες ότι άλλαξε. Ήταν 5 μήνες φυλακή.

Δεν αλλάζεις εύκολα στη ζωή σου. Ωριμάζεις και θέλει καιρό. Ο Σεμέδο είναι παιδί από προβληματική οικογένεια, με πατέρα που είχε κάνει φυλακή, σε άγριο προάστιο της Λισαβόνας, με καταγωγή από την Αφρική, ένα γνήσιο ποδοσφαιρικό διαμάντι που όταν ήταν πιο νέος, ειδικοί στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο έλεγαν ότι θα είναι ο μελλοντικός σέντερ μπακ της Εθνικής Πορτογαλίας (τρομερά ακριβοπληρωμένοι οι στόπερ της Εθνικής Πορτογαλίας). Και παρότι στη συνέχεια άρχισε τις βλακείες, είχε και αποβολές και τραυματισμούς (πριν από τα σοβαρά προβλήματα με τη φυλακή), έκανε μεταγραφή 14 εκατ. ευρώ στη Βιγιαρεάλ, η οποία δεν το συνηθίζει να δίνει τέτοια λεφτά για μικρές ηλικίες, έχει τη δική της σχολή.

Τα χούγια δεν κόβονται εύκολα, θέλει προσοχή, έχω μιλήσει με πάρα πολλούς παίκτες όλα αυτά τα χρόνια, έχω ακούσει απίθανες ιστορίες -και οφ δε ρέκορντ- για ξενύχτια, αλητείες, αυτοκαταστροφές. Μην ξεχνάμε τον αρσενικό Παναγιώτη Κελεσίδη που ο ίδιος με ειλικρίνεια εξομολογήθηκε πόσο άσχημη ζωή έκανε κάθε βράδυ (χωρίς να μπλέξει ποινικά).

Ο Σεμέδο θέλει προσοχή γιατί τον θεωρώ από τα χαφ και πίσω τον πιο κομβικό παίκτη του Ολυμπιακού. Ο άλλος που θα είναι κομβικός και από αυτόν θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία του Ολυμπιακού φέτος είναι ο Ελ Αραμπί. Δηλαδή ο σέντερ φορ και ο σέντερ μπακ. Το καράβι πόναγε στην πλώρη και στην πρύμνη όπως έγραφα πέρσι.
Στον Σεμέδο λογικά έχουν γίνει μαθήματα τα παθήματα, όμως κι άλλες φορές στο παρελθόν τού έδωσαν δεύτερη ευκαιρία και ενώ ερχόταν από λάθη, τα επαναλάμβανε. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες. Έχει πιαστεί υπότροπος σε λάθη, γι’ αυτό άλλαξε τόσες ομάδες. Και ενώ δεν είναι κακό παιδί.

Πρέπει να προστατευτεί η μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία. Δεν είναι για Ελλάδα αυτός ο κεντρικός αμυντικός. Αν είναι σοβαρός, όταν βρει την πλήρη φόρμα του, θα καταπλήξει.

Προ ολίγων μηνών είπε σε συνέντευξή του στην "A Bola" ότι οι δύο πρώτοι μήνες στη φυλακή δεν περνούσαν με τίποτα, γιατί δεν είχε πληροφόρηση απέξω για την υπόθεσή του. Είπε ότι αργότερα κατάλαβε με τη μητέρα του ότι είχαν διαλέξει λάθος δικηγόρους. Είπε ότι έκλαιγε πολλές νύχτες στη φυλακή. Είπε ότι δεν το έκανε αυτό μπροστά σε άλλους, όμως δεν μπορούσε να κοιμηθεί και έκλαιγε. Σκεφτόταν τα παιδιά του, την οικογένειά του. Έκανε λάθος είπε για το ότι περνούσε πολύ χρόνο με ανθρώπους που δεν νοιάζονταν για εκείνον και δεν τον οδηγούσαν πουθενά, αντί να περνάει χρόνο με την οικογένειά του. Φοβήθηκε ότι δεν θα έπαιζε ποδόσφαιρο ξανά.

Το κακό είναι ότι έπειτα από αυτήν την περιπέτεια πάλι βρέθηκε σε παράπτωμα λόγω ξενυχτιών και έφυγε από ομάδα. Αν και μόλις 25 χρόνων, έχει αλλάξει αρκετές ομάδες, έχει δοθεί δανεικός συχνά. Ανήκε και αναδείχτηκε από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας που έχει βγάλει μεγάλους παίκτες, αλλά είχε προβλήματα συμπεριφοράς και γι’ αυτό δεν έκανε την καριέρα που του αξίζει.

Είναι παίκτης που εγώ αν ήμουν παράγοντας θα του έριχνα δίπλα έναν ξύπνιο και συμπαθή να γίνει φίλος του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, να τον επιβλέπει και να τον βοηθάει.

Πορτογαλία στη Σπόρτινγκ, μετά δανεικός στην Ισπανία στη Ρέους, δανεικός στην Πορτογαλία στη Σετούμπαλ, μεταγραφή ακριβή στη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία, δανεικός στην Ουέσκα στην Ισπανία, δανεικός στη Ρίο Άβε και τώρα Ολυμπιακός. Σε 5 χρόνια τόσες ομάδες. Η ζωή του είναι περιπετειώδης. Το «κεφάλαιο Σεμέδο» πρέπει να προστατευτεί. Είναι η καλύτερη μεταγραφή που μπορούσε να κάνει για το κέντρο της άμυνας ο Ολυμπιακός.

Εδώ ο Βράνιες έχει κάνει όργια (στην κυριολεξία), διασύρθηκε παγκοσμίως, και όμως τον πήρε η ΑΕΚ. Ο Σεμέδο είναι καλύτερος, πολύ νεότερος, ψηλότερος, δυνατότερος και διψασμένος να διακριθεί με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη και με κατάκτηση τίτλων στην Ελλάδα να φτιάξει το όνομά του και να το καθαρίσει από τα μπλεξίματα του παρελθόντος.

Ήταν μια ευκαιρία που την εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός έχοντας Πορτογάλους προπονητές τα τελευταία χρόνια, άρα και τις κατάλληλες πληροφορίες. Και ειδικά ο Μαρτίνς είναι πολύ σοβαρός, τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Όλοι στον Ρέντη τον έχουν σε εκτίμηση αυτόν τον προπονητή.

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην οποία έχει παίξει ο Σεμέδο. Είναι τώρα η ευκαιρία της ζωής του.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα