Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τι είδε ο Μαρτίνς στην άμυνα του ΠΑΟΚ και o Bαλμπουενά

Όπως όλα δείχνουν ο Ματιέ Βαλμπουενά θα είναι βασικός για τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΟΚ (1/12, 19:30) και οι λόγοι είναι πολλοί.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά επιστρέφει στην ενδεκάδα ύστερα από δύο μήνες. Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, τότε ο Γάλλος θα βρεθεί στο αρχικό σχήμα στο κυριακάτικο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του έχουν μελετήσει διεξοδικά τον «Δικέφαλο». Έχουν μάθει απέξω κι ανακατωτά τα ατού και τα τρωτά σημεία του. Έχουν δει ότι ο ΠΑΟΚ μόνο τέλεια ομάδα δεν είναι.

‘Ισα ίσα που έχει ένα σωρό αδυναμίες, αρκεί οι παίκτες του Ολυμπιακού να τις εκμεταλλευτούν και να μην πετάξουν σε ακόμα ένα ματς τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν.

Ο ΠΑΟΚ έχει χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα. Δεν είναι το περσινό καλοστημένο σύνολο που είχε φτιάξει ανασταλτικά ο Λουτσέσκου. Αν ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στα παιχνίδια των «ασπρόμαυρων», τότε θα δούμε ότι σε 11 ματς έχουν δεχτεί ισάριθμα γκολ στο πρωτάθλημα.

Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα που έχει ο ΠΑΟΚ ανασταλτικά. Μάλιστα, βλέποντας ένα ένα ξεχωριστά τα ματς, τότε θα διαπιστώσουμε ότι τα γκολ που έχει δεχτεί είναι με δύο τρόπους.

Είτε με στατικές φάσεις είτε με κάθετες πάσες στο κέντρο της άμυνάς του (σ.σ. ορισμένες φορές από επιπόλαια λάθη των χαφ του, που εξελίσσονται σε αντεπιθέσεις των αντιπάλων).

Εξαιρούνται μόνο τα δύο γκολ από τον Παναθηναϊκό που μπήκαν με αντεπιθέσεις και το ένα εξ αυτών από τραγικό λάθος του Κρέσπο. Συγκεκριμένα:

* Το 1-2 του Αστέρα Τρίπολης έγινε από κόρνερ με σκόρερ τον Σουάρες.
* Το 2-2 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ από προβολή του Τσιγκρίνσκι σε φάουλ του Λιβάγια (το 1-1) και κλέψιμο Κρίστισιτς στον άξονα, κάθετη πάσα σε Γιακουμάκη, η μπαλιά στην περιοχή στον Μάνταλο και το γύρισμα στον Ντέλετιτς (το 2-2).
* Το 2-2 με τον Άρη από κόρνερ και εκτέλεση από το ύψος του πέναλτι του Ιντέγε (το 0-1) και το σουτ του Μαντίγια από το ύψος της μεγάλης περιοχής, όπου βρέθηκε ανενόχλητος (1-2).
* Τα δύο γκολ του Ατρομήτου (3-2 κέρδισε ο ΠΑΟΚ), το ένα με κάθετη του Μάντσον στον Μανούσο και γύρισμα στον Βέλλιο (το 1-2) και το άλλο από κλέψιμο του Ρόσα στον άξονα και κάθετη επίσης στον Βέλλιο (το 2-2).
* Στο 2-1 επί του Πανιωνίου, το γκολ του Τσιλούλη επιτεύχθηκε από κάθετη πάσα στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΟΚ (1-1).
* Στο 2-1 επί του Παναιτωλικού, το γκολ του Ντάρσιο στις καθυστερήσεις προήλθε ύστερα από… περίπατο του παίκτη των «καναρινιών» στον άξονα!

Όσο καλός δηλαδή είναι ο ΠΑΟΚ επιθετικά στα φάουλ και στα κόρνερ ή στις προσπάθειες από τον άξονα, άλλο τόσο ευάλωτος είναι όταν βρίσκεται σε συνθήκες άμυνας.

Για αυτό σκέφτεται Ματιέ

Όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω είναι «βούτυρο στο ψωμί» του Βαλμπουενά. Ο Γάλλος, εφόσον ξεκινήσει, θα είναι ο εκτελεστής των «στημένων» και φυσικά όλο το παιχνίδι από τον άξονα θα περνά από τα πόδια του.

Πέρα από τη σκέψη του Μαρτίνς να αλλάξει το σύστημα από 4-3-3 σε 4-2-3-1 και να βάλει έναν πιο δημιουργικό χαφ, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες όλες αυτές οι αδυναμίες του ΠΑΟΚ.

Σε συνδυασμό λοιπόν με τα τρωτά σημεία του «Δικεφάλου», ο Βαλμπουενά «κουμπώνει» στο πλάνο του Μαρτίνς. Απομένουν όμως δύο προπονήσεις ακόμα. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι ο Πορτογάλος τεχνικός καταλήγει στο να δώσει την μπαγκέτα στον Ματιέ…


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα