ΑΕΚ: Ο Καρέρα προσπαθεί να την κάνει ομάδα... Χιμένεθ

Με συνταγή... Μανόλο Χιμένεθ προσπαθεί να παρουσιαστεί μέχρις στιγμής η ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα στα δυο πρώτα παιχνίδια του Ιταλού στον πάγκο της. Διαβάστε αναλυτικά τις «αλχημείες» του νέου τεχνικού της «Ένωσης».

Η ΑΕΚ έκανε το 2/2 με τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο της, στους αγώνες με Ξάνθη εκτός έδρας και με Αστέρα Τρίπολης εντός. Μέχρις στιγμής ωστόσο, δεν θέλγει με την παρουσία της στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι νωρίς βέβαια για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτό που μπορεί να καταλάβει κανείς είναι, ότι ο Ιταλός τεχνικός παρόλο που στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του δήλωσε πως η «Ένωση» θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, εντούτοις, αυτό που έχουμε καταλάβει βάσει συστήματος είναι ότι κοιτάει πρώτα να διαφυλάξει το 0 στην άμυνα και παίζει με περισσότερη ασφάλεια. Κοινώς επιθετικό ποδόσφαιρο φουλ, και πίεση δεν είδαμε σε μεγάλο βαθμό.

Ας δούμε όμως την τακτική του Καρέρα που θυμίζει... Μανόλο Χιμένεθ με τη διαφορά ότι δεν υπάρχουν Γκάλο, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας.

Το σύστημα αλλά Μανόλο που αλλάζει άμεσα γιατί δεν βγαίνει

Και με την Ξάνθη αλλά και με τον Αστέρα ο Καρέρα ξεκίνησε με σύστημα 3-5-2. Στα Πηγάδια έπαιξε με στόπερ τους Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνα και μπροστά τους Χουλτ, Μπακάκη. Η ΑΕΚ ωστόσο δεν δημιουργούσε ευκαιρίες και λογικό, αφού στη Χιμένεθ εποχή ο Γκάλο ήταν σε ρόλο φουλ μπακ στην ουσία, και ο Μπακάκης τρίτος στην άμυνα. Τώρα το «μηχανάκι» της ΑΕΚ προωθήθηκε σε θέση φουλ μπακ /εξτρέμ. Ωστόσο του λείπει η σέντρα και η δημιουργία. Κάτι που φάνηκε από το ότι η ΑΕΚ δεν δημιούργησε ευκαιρίες στο πρώτο μέρος με την Ξάνθη, δε δέχτηκε κιόλας.

Ο Καρέρα με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε και στο ΟΑΚΑ με τον Αστέρα. Με μια διαφορά όμως, ο Παουλίνιο προωθήθηκε στο χαφ ενώ ο Μπακάκης έμεινε τρίτο στόπερ. Πάλι δε βγήκε το σύστημα γιατί ο Πορτογάλος δεν είναι επιθετικογενές μπακ. Έτσι ο Καρέρα το μετέτρεψε σε 4-2-3-1. Κοινώς 4 αμυντικοί (Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Παουλίνιο) 2 χαφ και μπροστά στα άκρα οι Μάνταλος, Λόπεζ (αντί του Χουλτ στην Ξάνθη), και στην κορυφή εναλλάσσονταν οι Λιβάγια, Ολιβέιρα.

Ίδια μετατροπή συστήματος είχαμε και στην Ξάνθη με 4 αμυντικούς (Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκη, Χουλτ) 2 χαφ, μπροστά τους, τους Μάνταλο, Βέρντε, Λιβάγια και κορυφή τον Ολιβείρα οπότε και μπήκε το γκολ. Με τον Αστέρα μπήκε πιο νωρίς, αλλά το σύστημα άλλαξε γιατί οι «κιτρινόμαυροι» με το 3-5-2 έχουν θέμα, και πως να μην έχουν αφού ο Μπακάκης κυρίως ο Παουλίνιο, και λιγότερο ο Χουλτ δεν μπορούν να υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τη θέση του μπακ/εξτρέμ.

Οι αλλαγές τακτικά λοιπόν γίνονται, για να τραβήξει και επιθετικά η «Ένωση» αφού το 3-5-2 δεν αποδίδει στο θέμα γκολ.

Οι «αλχημείες» βέβαια, δείχνουν πάνω κάτω, τουλάχιστον ως προς τη φιλοσοφία του συστήματος, πως θέλει ο Καρέρα να παρουσιαστεί η ΑΕΚ και στη συνέχεια της σεζόν, ωστόσο αν δε γίνουν 4-5 μεταγραφές η «Ένωση» του πρωταθλήματος την αγωνιστική περίοδο 2017-18 δεν μπορεί να είναι το ίδιο καλή με τη φετινή, και για αυτό χρειάζονται προσθήκες άμεσα.

ΥΓ: Η ΑΕΚ δέχτηκε γκολ από τους Αρκάδες και τα έχασε μετά. Δε συνέβη το ίδιο με την Ξάνθη βέβαια αλλά θα μπορούσε. Οπότε πρέπει να δουλέψει και στο θέμα ψυχολογία ο νέος τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» για να αποφευχθούν στο μέλλον τα... εμφράγματα.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα