Ισπανία - Ελλάδα 9-6: Ασημένιο μετάλλιο για τη «γαλανόλευκη» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (highlights)

Η εθνική πόλο γυναικών ηττήθηκε 9-6 από την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Σπλιτ και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης η ομάδα του Μιγκέλ Όκα.

Η εθνική πόλο γυναικών κοίταξε στα μάτια την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας αλλά τη στιγμή που έγινε το 6-6 (τελευταία περίοδος), μίλησε η εμπειρία και οι Γκαρσία, Ορτίθ…σκότωσαν το όνειρο. Σπουδαία εμφάνιση και η 20χρονη Τέρε στο τέρμα (απέκρουσε δυο πέναλτι).

Με 0/2 στην πρώτη περίοδο στην παίκτρια παραπάνω και ένα χαμένο πέναλτι απέναντι στην Ισπανία δεν μπορείς να ζητάς πολλά στο ξεκίνημα ενός τελικού. Η ομάδα του Μιγκέλ Όκα έλεγχε το παιχνίδι, κολύμπησε για να…σπάσει τη ζώνη της Ελλάδας (κάτι που δεν έκανε με επιτυχία η Ιταλία), είχε σουτ από την περιφέρεια και έτσι από την πρώτη περίοδο ήταν το «αφεντικό», χωρίς να έχει κερδίσει αποβολή αφού η άμυνα της Ελλάδας ήταν…σοφτ.

Το πρώτο τέρμα για την Ελλάδα ήρθε στην παραπάνω με τη Χυδηριώτη (6.36 για το τέλος του ημιχρόνου), ενώ η «γαλανόλευκη» αμυντικά ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με την πρώτη περίοδο.

Βέβαια τη στιγμή που αφήσαμε τη ζώνη η μπάλα πήγε στην Λέιτον στα δύο μέτρα και εκείνη που είναι εξαιρετική (όπως και η πιο έμπειρη Γκαρσία) έκανε το 4-1.

Το θετικό για την εθνική ήταν πως έπαιζε καλά και την επίθεση στην παραπάνω με 2/2 σε αυτό το σημείο έγινε το 4-2. Τα πάντα ξεκινούσαν από την άμυνα όπου η Ισπανία δεν μπορούσε να σκοράρει (0/4 στην παραπάνω), δεν είχε μυαλό και στην κόντρα η Σιούτη μείωσε ακόμη περισσότερο (4-3, 1.42 για το τέλος της περιόδου). Με καταπληκτική άμυνα και σωστές επιθέσεις η Ελλάδα επέστρεψε και δεν άφησε την Ισπανία να ξεφύγει με τις παίκτριες του Όκα να είναι και εκνευρισμένες, με εξαίρεση την Τέρε στο τέρμα.

Η άμυνά μας συνέχισε να είναι εντυπωσιακή αλλά χάσαμε δυο ευκαιρίες για να ισοφαρίσουμε. Τη μία στην παίκτρια παραπάνω και τη δεύτερη με πέναλτι, ένα ακόμη χαμένο (αυτή τη φορά η Βάσω Πλευρίτου νικήθηκε από την Τέρε που στην πρώτη περίοδο είχε σταματήσει την Ελευθερία). Στην Τέρε «απάντησε» η Ιωάννα Σταματοπούλου, η οποία απέκρουσε το πέναλτι της Εσπάρ και κράτησε αυτό το 4-3 σε ένα κρίσιμο σημείο όπου δεν έγινε ούτε το 4-4 αλλά ούτε και το 5-3 με τα χαμένα πέναλτι.

Η εντυπωσιακή Λέιτον πήρε ξανά πέναλτι και αυτή τη φορά η Ρουίθ έκανε το 5-3, με την Ισπανία να σκοράρει ύστερα από περίπου 10 λεπτά αλλά και η «γαλανόλευκη» όπως και στην πρώτη περίοδο δεν είχε καθαρό μυαλό στην επίθεση, σε έναν τελικό με αρκετό…ξύλο.

Η Ξενάκη με ωραία επίθεση στην παραπάνω μείωσε στο γκολ στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ωστόσο η έμπειρη φουνταριστή της Σαμπαντέλ Γκαρσία απάντησε άμεσα για το 6-4 ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα έχασε και επίθεση στην παραπάνω.

Η Ελευθερία Πλευρίτου όμως με μια λόμπα μείωσε ξανά στο γκολ (6-5, 5.04 για το φινάλε). Σταματόπουλου και άμυνα έκαναν άψογα τη δουλειά τους και στην επίθεση η Χυδηριώτη στην παίκτρια παραπάνω ισοφάρισε για πρώτη φορά στον τελικό (6-6, 4.04 πριν από το τέλος).

Η Ισπανία στην πρώτη φορά που έπαιξε με παραπάνω στο δεύτερο ημίχρονο, σκόραρε με την Ορτίθ και πήρε εκ νέου το προβάδισμα (7-6) ενώ στο κρίσιμο σημείο του τελικού ανέλαβαν οι έμπειρες με την Γκαρσία από τη θέση της φουνταριστής να γράφει το 8-6 υπέρ της Ισπανίας, 1.32 πριν από το τέλος.

Η Εσπάρ διαμόρφωσε το 9-6 (54 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος) και φυσικά τα πάντα τελείωσαν.

Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-3, 1-0, 4-3.

Ισπανία (Μιγκέλ Όκα): Έστερ, Νόγκουε, Εσπάρ 2, Ορτίθ 1, Πέρεζ 1, Πρατς, Ρουίθ 2, Πένα, Φόρκα, Κάμους, Γκαρσία 2, Λέιτον 1, Τέρε

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη 2, Τριχά, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα