Τι θα γίνει τελικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;

Όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πλησιάζουν, τόσο πιο αβέβαιη φαίνεται η διεξαγωγή τους. Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και κανένας δεν μπορεί προς το παρόν να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις. 

Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 τόσο πιο μακρινή φαντάζει όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε την Πέμπτη 21/01 στο Kyodo News ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά και με ασφάλεια. «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου και δεν υπάρχει plan b γι' αυτό» είπε ο «ισχυρός άνδρας» της ΔΟΕ. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά ένα δημοσίευμα των Times δημιούργησε επιπλέον ερωτηματικά.

Το έγκυρο Μέσο ενημέρωσης αναφέρει πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αποφασίσει να μη διοργανώσει τους αγώνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που συνεχίζει να δημιουργεί πολλά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι σε έξι μήνες όλα θα λειτουργούν φυσιολογικά. Αποκάλυψαν πως ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προβεί στην ακύρωση της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη, αναζητά ακόμα έναν εύσχημο τρόπο να το ανακοινώσει.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πρέπει να ακυρωθούν λόγω του κορονοϊού. Πλέον η προσοχή έχει στραφεί στο να διασφαλιστεί πως η πόλη θα μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032».

Στο ίδιο κείμενο υπάρχουν δηλώσεις από ανώνυμη πηγή, η οποία τονίζει πως «κανείς δεν θέλει να είναι αυτός που θα πει πρώτος ότι αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά υπάρχει ομοφωνία πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνουν».

Παρ' όλα αυτά, λίγο μετά το δημοσίευμα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος είναι αποφασισμένοι να διεξαχθούν οι αγώνες στο Τόκιο. Ο πρωθυπουργός εκφράστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την οργανωτική επιτροπή των αγώνων και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από την πλευρά της, η οργανωτική επιτροπή των αγώνων ανέφερε πως θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διεξαχθεί η διοργάνωση με ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι όλοι οι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, παραμένουν προσηλωμένοι στη διεξαγωγή των αγώνων το καλοκαίρι.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας ήταν ανάμεσα στις πρώτες που αντέδρασαν στο δημοσίευμα των Times. Η επιτροπή των ΗΠΑ τόνισε μέσω Twitter ότι οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο «θα γίνει από τη ΔΟΕ, την οργανωτική επιτροπή των αγώνων και την ιαπωνική κυβέρνηση» και ότι δεν έχει απολύτως «καμία πληροφορία που να υποδεικνύει ότι οι αγώνες δεν θα γίνουν όπως είναι προγραμματισμένο». Η επιτροπή της Αυστραλίας ανέφερε ότι παραμένει «επικεντρωμένη» στην προετοιμασία της ομάδας των Αυστραλών αθλητών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε την Παρασκευή 22/1 δύο νομοσχέδια που έχουν στόχο να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του covid-19 και τα οποία θα επιτρέψουν, αν υιοθετηθούν ως έχουν, την επιβολή προστίμων ακόμη και ποινών φυλάκισης στους παραβάτες.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όμως σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι εκκλήσεις των αρχών για περιορισμό των μετακινήσεων δεν συνοδεύονται προς το παρόν, από πρόστιμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και της συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας, όμως οι πρωτοβουλίες του Σούγκα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κρίνονται ανεπαρκείς και η δημοτικότητά του έχει καταποντιστεί, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Τα νέα νομοσχέδια, τα οποία ο Σούγκα ζήτησε από το κοινοβούλιο να εξεταστούν «άμεσα», προβλέπουν ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον covid-19 αλλά αρνούνται να νοσηλευθούν, ένα μέτρο το οποίο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «ακραίο». Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή προστίμων έως και 500.000 γεν (σχεδόν 4.000 ευρώ) για τα μπαρ και τα εστιατόρια που δεν κλείνουν στις 20:00, όπως πρέπει για όσο διάστημα ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούσαν μέχρι τώρα να αρνηθούν την εισαγωγή ασθενών με covid-19, το καινούργιο νομοσχέδιο θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να δημοσιοποιούν ποια είναι αυτά, ασκώντας τους πίεση.

Παράλληλα, εκτός από την απειλή του κορονοϊού, η Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου πρέπει να αντιμετωπίσει και την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της πανδημίας. Το ποσοστό αυξήθηκε για πρώτη φορά το 2020 μετά από μια δεκαετία κατά 3,7%. Στις γυναίκες συγκεκριμένα σημειώθηκε αύξηση 14,5%, ενώ αντίθετα, στους άνδρες παρατηρήθηκε μείωση 1%.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα