Επιτυχίες και στο Tae Kwon Do έχουν τα Γιάννινα

Μιλά στο «ΦΩΣ» ο προπονητής Βασίλης Ζήκος για το άθλημα και τον σύλλογο AC TAEKWONDO IOANNINON.

Στο μέσον ο χρυσός ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος με τους Καλυψώ Τσιανέλη και Βασίλη Ζήκο.

Στο αφιέρωμά μας για τον αθλητισμό των Ιωαννίνων λόγω χώρου δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν όλες οι δραστηριότητες του τόπου και ειδικά συλλόγων με πλούσια αθλητική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτόν δίνουμε συνέχεια αυτής της προσπάθειας, ειδικά σε χώρους όπου δεν πέφτουν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας. Σήμερα στο «ΦΩΣ» παρουσιάζουμε τον σύλλογο Αθλητικός Σύλλογος Ταεκβοντό Ιωαννίνων, που όπως μας λέει ο προπονητής Βασίλης Ζήκος έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, εννιά Ευρωπαϊκά, δύο Βαλκανικά, ενώ ανέδειξε δύο πρωταθλητές Ευρώπης και οκτώ βαλκανιονίκες. Αξιόλογη δραστηριότητα που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Ιδρύθηκε το 2002, οι εγκαταστάσεις είναι στην περιοχή της Ανατολής και ασχολείται αποκλειστικά με το άθλημα αυτό, που από το 2000 έγινε ολυμπιακό. Περισσότερα μας λέει ο προπονητής Βασίλης Ζήκος σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο «ΦΩΣ».

Από ποια ηλικία μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί με το ταεκβοντό;

Από 4 ετών μπορούν τα παιδιά να ακολουθήσουν τα ειδικά προγράμματα.

Χρειάζεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη σωματική διάπλαση;

Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Αυτό που χρειάζεται ένας αθλητής, και πιστεύω ότι ισχύει γενικά σε όλα τα αθλήματα, είναι η θέληση γι’ αυτό που κάνει. Να του αρέσει. Τα υπόλοιπα όλα διορθώνονται με τον καιρό στις προπονήσεις. Και το ταεκβοντό είναι για όλα τα παιδιά και για όλες τις ηλικίες.

Ένα παιδί τι μπορεί να κερδίσει ασχολούμενο με αυτό το άθλημα;

Είναι η πειθαρχία και ο αυτοέλεγχος. Έχει αυτοπροστασία, μαθαίνει την αυτοάμυνα. Γενικά όταν αθλείται ένα παιδί έχει πολλαπλά οφέλη. Τα παιδιά που γυμνάζονται είναι και καλοί μαθητές. Επειδή το ταεκβοντό είναι και ολυμπιακό άθλημα, ένας αθλητής που θα διακριθεί έχει όλα τα προνόμια που έχουν και οι αθλητές του στίβου και των υπόλοιπων αθλημάτων.

Από πότε έγινε ολυμπιακό αγώνισμα;

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 ήταν άθλημα επίδειξης και το 2000 έγινε επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Η χώρα μας πήρε και το πρώτο χρυσό μετάλλιο με τον Μιχάλη Μουρούτσο. Ασχολούνται πολλοί με το άθλημα αυτό. Σύμφωνα με τις εγγραφές στο μητρώο, τα περισσότερα σωματεία μετά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ασχολούνται με το ταεκβοντό. Εμείς το 2013 που διοργανώσαμε στα Γιάννινα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων είχαμε συμμετοχή 1.400 αθλητών.

Υπάρχουν στα Γιάννινα εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις;

Δεν υπάρχει στάδιο για να χωρέσει τόσο κόσμο. Το 2013 που κάναμε στα Γιάννινα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα επειδή είχε πάρα πολύ κόσμο έγινε σε πολλές ημέρες. Έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του πανεπιστημίου και αναγκαστήκαμε απέξω να κάνουμε ένα μίνι στάδιο για να έχουμε προθέρμανση των αθλητών. Έχουμε κάποια στάδια, αλλά είναι μικρά για να στηρίξουν μεγάλες διοργανώσεις.

Με την καραντίνα πώς τα περάσατε;

Είχαμε κλείσει, αλλά διατηρούσαμε επαφές με τους αθλητές και τις αθλήτριές μας για να τους στηρίξουμε. Ευελπιστούμε να ανοίξουμε σύντομα και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Μέσα στο καλοκαίρι υπάρχουν προγραμματισμένοι αγώνες που θα λάβετε μέρος, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες;

Ακόμα δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Από πληροφορίες μαθαίνουμε ότι θα γίνει το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα με συμμετοχή μαθητών Λυκείου.

Ποιες είναι οι επιτυχίες των αθλητών σας;

Επιγραμματικά έχουμε 40 πανελλήνιους πρωταθλητές και όλοι πήραν μόρια για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσης, 27 αθλητές και αθλήτριές μας έλαβαν μέρος με την εθνική ομάδα ταεκβοντό σε διεθνείς αγώνες. Έχουμε συμμετάσχει σε τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Δεύτερη θέση σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από αθλήτριά μας που πέρασε άνευ εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχουμε οκτώ βαλκανιονίκες, οι επτά ήταν το 2019, πριν από την πανδημία. Πήραμε αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Ευτυχώς η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουμε. Το 2016 πήραμε τη δεύτερη θέση ως σύλλογος στην Ελλάδα, στο Πανελλήνιο Κύπελλο που λέμε.

Η δική σου διαδρομή στον αθλητισμό;

Είμαι πρωταθλητής Ελλάδας, έχω βγει εννέα φορές κυπελλούχος, δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας. Ήμουν πρωταθλητής στο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας όταν υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία. Μετά ακολούθησα την προπονητική. Στον σύλλογο είναι και η αδελφή μου, Καλυψώ Τσιανέλη, που είναι και αυτή χρυσή πρωταθλήτρια, κυπελλούχος.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα