Σγουρόπουλος: Το «χρυσό» παιδί του ευρωπαϊκού πινγκ πονγκ

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος έγινε αδιαμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος Ευρωπαίος πινγκπονίστας στο απλό των νεαρών ηλικιών.

Άλλη μία χρυσή σελίδα στην καριέρα του και στην ιστορία της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης έγραψε ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο Σπα καθώς αναδείχθηκε πρόσφατα πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία των Νέων χάρη στη νίκη επί του Ρώσου Μαξίμ Γκρέμπνεφ στον τελικό με 4-3 σετ (11-6, 7-11, 12-10, 13-15, 11-9, 10-12, 11-7).

Αυτός ήταν ο τέταρτος ευρωπαϊκός του τίτλος σε πέντε χρόνια και επιβεβαίωσε όσους τον θεωρούν ως το νέο αστέρι του πινγκ πονγκ. Μετά τη νέα του επιτυχία έγινε αδιαμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος Ευρωπαίος πινγκπονίστας στο απλό των νεαρών ηλικιών. Αν και η διοργάνωση της κατηγορίας Κ21 διεξάγεται μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως κανένας άλλος αθλητής δεν έχει φτάσει σε τόσες πρωτιές στο σημαντικότερο αγώνισμα. Φυσικά η πρωτιά του αθλητή του Ολυμπιακού ισχύει μόνο για την κατηγορία του απλού. Εάν κοιτούσαμε αποτελέσματα στα αγωνίσματα του διπλού και το ομαδικό είναι σαφές ότι θα βρίσκαμε πολλούς αθλητές με περισσότερους από τέσσερις τίτλους.

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων άρχισε το μακρινό 1955 και από το 1965 διεξάγεται ανελλιπώς με εξαίρεση την περσινή χρονιά, όπου ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Το 1966 επίσης προστέθηκαν και οι κατηγορίες των παίδων και των κορασίδων σε αυτές των εφήβων και των νεανίδων και διεξάγονται ανελλιπώς όλες μαζί από το 1974. Μαζί με τους αγώνες του στην εφηβική κατηγορία ο Σγουρόπουλος κατάφερε να έχει μία πολύ καλή παρουσία στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κ21. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα και από την γλώσσα των αριθμών αφού ο Έλληνας πρωταθλητής είναι πλέον ο πιο αποτελεσματικός στο απλό στα χρονικά αυτών των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό εφήβων το 2017 και το 2018, πέτυχε την ίδια διάκριση το 2019 και φέτος στους Νέους άνδρες και ξεπέρασε τον Μπαγκράτ Μπουρναζιάν από τη Σοβιετική Ένωση, ο οποίος πανηγύρισε τρεις φορές το χρυσό μετάλλιο στο απλό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το 1971 στους παίδες, το 1974 και το 1975 στους εφήβους. Ο άσος της ομάδας του Πειραιά άφησε πίσω του τον θρύλο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Γιαν Όβε Βάλντνερ, που κατέκτησε επίσης τρεις τίτλους. Έκανε σερί στο απλό εφήβων από το 1981 έως το 1983 και νωρίτερα είχε χάσει δύο ευκαιρίες για να πάρει πρωτιά και στους παίδες. Το 1979 είχε ηττηθεί στον τελικό από τον Τσέχο Μπρόντα και το 1980 από τον συμπαίκτη του στην εθνική Σουηδίας Γιόργκεν Πέρσον. Ο Σγουρόπουλος κατέρριψε το ρεκόρ του Τίμο Μπολ στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών αλλά στις μικρές ηλικίες την ίδια επίδοση στο απλό. Ο Γερμανός αθλητής είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης του απλού παίδων το 1995 και ακολούθησε η διετία 1997, 1998 στο απλό εφήβων.

Η πρωτιά στο Σπα έδωσε τη δυνατότητα στον Έλληνα πρωταθλητή να ξεπεράσει τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, που είχε πάρει το απλό παίδων το 1989 και το απλό νέων το 1992 και το 1993. Επίσης ξεπέρασε τον Γερμανό Κριστιάν Σους, που και αυτός πανηγύρισε τρεις τίτλους. Το 2002 και το 2003 συνεχόμενους στο απλό νέων και νωρίτερα το 2000 στο απλό παίδων. Μάλιστα, έφτασε και αυτός πολύ κοντά σε ένα ακόμη τρόπαιο στους παίδες το 1999, ωστόσο είχε χάσει στον τελικό από τον Ούγγρο Ντάνιελ Ζβικλ. Παράλληλα έσβησε την επίδοση του Γάλλου Αλεξάντρ Κασέν. Όπως ο Σγουρόπουλος και οι άλλοι προαναφερόμενοι είχε δύο τίτλους στο απλό νέων το 2014 και το 2016, ενώ το 2012 ήταν νικητής στο απλό παίδων ενώ άφησε πίσω του και τον Βλαντιμίρ Σιντορένκο, ο οποίος έχει να επιδείξει τίτλο και στο Νέων ανδρών.

Ο αριστερόχειρας άσος πήρε δύο συνεχόμενα τρόπαια στο απλό παίδων το 2016 και το 2017 και αργότερα το 2020 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης και στο απλό Κ21. Ο Σγουρόπουλος έγινε και ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε δύο πρωτιές στο απλό στη μικρή ιστορία των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Κ21. Ούτε στις γυναίκες έχει γίνει κάτι ανάλογο από το 2017, που άρχισε ο θεσμός. Η Ρωσίδα Μαρία Ταϊλάκοβα που είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια του απλού το 2018 κάμφθηκε φέτος στον τελικό από τη Γερμανίδα Ανέτ Κάουφμαν. Είναι ο μοναδικός αθλητής που πριν από τον συγκεκριμένο τίτλο έχει αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης και στο απλό εφήβων. Το είχε καταφέρει μάλιστα δύο φορές πριν από το 2019 την πρώτη χρονιά του στους Νέους άνδρες. Ο Τσέχος Τόμας Πολάνσκι, που ήταν νικητής το 2018 στο Μινσκ και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Σιντορένκο, που πρώτευσε πέρσι στο Βαραζντίν, είχαν υπάρξει πρωταθλητές Ευρώπης στο απλό παίδων, αλλά όχι στην εφηβική κατηγορία.

Τον αθλητή του Ολυμπιακού ξεπερνάει μόνο ο Τίμο Μπολ, ο οποίος εντυπωσίασε με τα κατορθώματά του την εποχή που γίνονταν κάθε χρόνο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών. Από το 2007 έως το 2012 ο Γερμανός πρωταθλητής κατέκτησε πέντε τίτλους στο απλό ανδρών. Επίσης μόνο ο Σγουρόπουλος έχει το απόλυτο σε τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς νεαρών ηλικιών και με διαφορετικό αντίπαλο κάθε φορά. Τον Ρουμάνο Πλετέα και τον Σουηδό Μέρεγκαρντ στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων, τον Γερμανό Ένγκεμαν και τον Ρώσο Γκρέμπνεφ στα Νέων ανδρών.

Σε αυτά τα πέντε χρόνια των τρομερών επιδόσεων του στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα o Σγουρόπουλος δεν έχασε κανένα παιχνίδι που να έφτασε στο 3-3. Μάλιστα η συγκεκριμένη επίδοση δεν αφορά μόνο τους τέσσερις τελικούς. Για παράδειγμα και το 2017 ο ημιτελικός με τον Ρουμάνο Σίπος και ο φετινός ημιτελικός με τον Κάτσμαν έληξαν επίσης με 4-3 υπέρ του. Για να είναι σωστή η σύγκριση των παραπάνω πιδόσεων, δίπλα στην αποδοτική εξαετία του Σγουρόπουλου στα Ευρωπαϊκά εφήβων και Κ21 μπήκε η ανάλογη εξαετία των παλιότερων αθλητών στις ηλικιακές κατηγορίες παίδων και εφήβων.

Εκτός της επιτυχίας του σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ο Σγουρόπουλος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των παίδων το 2015, ενώ στον αντίστοιχο θεσμό των νέων το 2017 είχε πάρει τη δεύτερη θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από έξι χρόνια στη Ρουμανία ήταν εκτάκτως στην τεχνική καθοδήγηση ο τότε αρχηγός της εθνικής ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΦΟΕπΑ Κώστας Παπαγεωργίου. Σε όλες τις άλλες κορυφαίες διακρίσεις του ο Γιάννης Σγουρόπουλος είχε κανονικά στον πάγκο τον προπονητή του στο ΣΕΦ, τον ομοσπονδιακό των ανδρών Κώστα Βατσακλή.

Αναλυτικά οι ευρωπαϊκοί τίτλοι του Σγουρόπουλου:

Το 2017 στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας στο απλό νέων

Το 2018 στην Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας στο απλό νέων

Το 2019 στο Γκοντομάρ της Πορτογαλίας στο απλό Νέων ανδρών

Το 2021 στο Σπα του Βελγίου στο απλό Νέων ανδρών.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα