Το κλάμα του «Λόμα» και το αιώνιο πρόβλημα της πυγμαχίας

Ο Ντέβιν Χέινι διατήρησε μεν τον τίτλο του αδιαμφισβήτητου πρωταθλητή στα ελαφρά βάρη απέναντι στον Βασίλι Λοματσένκο, ωστόσο η ομόφωνη απόφαση υπέρ του νεαρού Αμερικανού στα σημεία μόνο… αδιαμφισβήτητη δεν ήταν.

Το ονειρικό πυγμαχικό τρίπτυχο αγώνων που διήρκεσε τον τελευταίο μήνα έλαβε τέλος, αφήνοντας με ανάμικτα συναισθήματα τους φίλους του αθλήματος. Και στα τρία ματς οι νίκες πήγαν στα φαβορί, με τα αποτελέσματα στις δύο από τις τρεις μάχες να είναι ξεκάθαρα. Ο Τζερβόντα Ντέιβις νίκησε με νοκ άουτ τον Ράιαν Γκαρσία στα τέλη Απριλίου, ενώ στις αρχές Μαΐου ο Κανέλο Άλβαρεζ επικράτησε με συντριπτική ομόφωνη απόφαση του Τζον Ράιντερ, παρότι ο σκληροτράχηλος Βρετανός άντεξε μέχρι το τελευταίο καμπανάκι.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στην αναμέτρηση που ολοκλήρωσε αυτήν την κορυφαίου επιπέδου τριάδα αγώνων πριν από λίγες μέρες. Ο Ντέβιν Χέινι διατήρησε μεν τον τίτλο του αδιαμφισβήτητου πρωταθλητή στα ελαφρά βάρη απέναντι στον Βασίλι Λοματσένκο, ωστόσο η ομόφωνη απόφαση υπέρ του νεαρού Αμερικανού στα σημεία μόνο… αδιαμφισβήτητη δεν ήταν. Η νίκη του Χέινι άφησε τον «Λόμα» να κλαίει με λυγμούς στα αποδυτήρια και την πλειονότητα του πυγμαχικού κοινού να κάνει λόγο γι άλλη μια «ληστεία» στο αγαπημένο του άθλημα.

Ο σπουδαίος Ουκρανός είχε μια δεύτερη ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο στην κατηγορία του μετά την προ τριετίας ήττα του από τον Τεοφίμο Λόπεζ, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύει ότι η απόφαση των τριών κριτών ήταν πέρα ως πέρα άδικη και πέρα από τους φανατικούς υποστηρικτές του, την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται τόσο η πλειοψηφία του πυγμαχικού κοινού όσο και των ειδικών ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, ο συγκεκριμένος αγώνας επανέφερε στο προσκήνιο το αέναο πρόβλημα του αθλήματος, όταν δεν υπάρχει νοκ άουτ σε ένα ματς.

Αμφιλεγόμενες αποφάσεις των κριτών έχουν υπάρξει πάμπολλες στον χώρο της επαγγελματικής αλλά και της ερασιτεχνικής πυγμαχίας. Όσοι ακολουθούν το άθλημα από παλιά, αποκλείεται να μη θυμούνται τις «ήττες» των Ρόι Τζόουνς και Φλόιντ Μεϊγουέδερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 και του 1996 αντίστοιχα, όταν αμφότεροι είχαν πέσει θύματα άσχετων ή προκατειλημμένων κριτών. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι υπαρκτό μέχρι σήμερα και στο επαγγελματικό μποξ, όπως αποδείχηκε περίτρανα στον αγώνα του Χέινι με τον Λοματσένκο.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «The Ring», το οποίο ρώτησε τη γνώμη 18 ειδικών του αθλήματος για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης που διεξήχθη στο «MGM Grand» του Λας Βέγκας. Οι 13 εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού πυγμαχικού ρεπόρτερ που είχε προβλέψει την επικράτηση του Εβάντερ Χόλιφιλντ επί του Μάικ Τάισον το 1996 στο Λας Βέγκας (!), εξέφρασαν την άποψη ότι ο «Λόμα» ήταν αυτός που άξιζε τη νίκη, ενώ μόνο τέσσερις έδωσαν τη νίκη στον Χέινι, με έναν να παραμένει αναποφάσιστος.

Τη μεγαλύτερη κατακραυγή από τους τρεις κριτές που χάρισαν τη νίκη στον Αμερικανό, προκάλεσε ο 80χρονος Ντέιβ Μορέτι. Ο πολύπειρος κριτής έδωσε τον 10ο γύρο στον Χέινι, παρότι επρόκειτο ίσως για τον πιο «καθαρό» γύρο του αγώνα υπέρ του Λοματσένκο. «Δεν έχω πρόβλημα με το τελικό αποτέλεσμα, αλλά δε γίνεται να δίνεις έναν από τους πιο ξεκάθαρους γύρους ανάποδα. Ο τύπος πρέπει να αποσυρθεί από το άθλημα», είπε για τον Μορέτι ο γνωστός προπονητής και σχολιαστής Τέντι Άτλας.

Ο τελευταίος, όπως και πολλοί ακόμα στο χώρο, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην πυγμαχία, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει το αποτέλεσμα σε αγώνες όπου δεν υπάρχει καθαρός νικητής με νοκ άουτ. Φταίει το σύστημα, οι… υπέργηροι κριτές, τα συμφέροντα και οι ατζέντες; Απάντηση δεν έχει δοθεί εδώ και δεκατίες, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι το άθλημα τις χρειάζεται…


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα