Βούλτσος: «Το άθλημα της κολύμβησης είναι το πλέον ασφαλές»

Ο τεχνικός σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Βαγγέλης Βούλτσος παραχώρησε συνέντευξη στο σάιτ της ομοσπονδίας, όπου μίλησε εκτενώς για τα προβλήματα του αθλήματος της κολύμβησης εξαιτίας της επιβολής του εθνικού lockdown.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ο τεχνικός σύμβουλος Βαγγέλης Βούλτσος μιλά για τα προβλήματα που έχει επιφέρει το δεύτερο lockdown στη λειτουργία του αθλήματος της κλασικής κολύμβησης.

Ο πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης και υδατοσφαιριστής, στέλεχος των εθνικών ομάδων και προπονητής σε σωματειακό και εθνικό επίπεδο, με «όπλο» τη γνώση αλλά και την τεράστια εμπειρία που έχει, μεταφέρει την έντονη ανησυχία των παραγόντων του χώρου, ενώ αναφέρεται στο πλάνο της ομοσπονδίας για την επόμενη μέρα.

«Μιλάω καθημερινά με προπονητές και παράγοντες του χώρου. Υπάρχει εύλογη ανησυχία για την επόμενη μέρα. Όλα τα αθλήματα έχουν τα προβλήματά τους, αλλά εμείς στην κλασική κολύμβηση είμαστε διαφορετικά. Μία εβδομάδα εάν μείνει ένας αθλητής έξω από το νερό, είναι σαν να αρχίζει από το σημείο μηδέν την προετοιμασία του. Δεν θέλω να κρίνω τις αποφάσεις των ειδικών, αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο, αλλά εκτιμώ ότι το άθλημά μας είναι το πλέον ασφαλές», δηλώνει αρχικά ο Βούλτσος και προσθέτει:

«Οι προπονητές σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο το οικονομικό μέρος και η ανασφάλεια για το άμεσο μέλλον, αλλά και η επιβάρυνση που έχουν προσπαθώντας να συντηρήσουν τους αθλητές μέσω διαδικτύου. Άλλο η ξηρή προπόνηση και άλλο η δοκιμασία μέσα στο νερό για τους αθλητές τους».

Άποψη του Β. Βούλτσου είναι ότι η ΚΟΕ έχει πλάνο και επεξεργάζεται όλες τις εναλλακτικές λύσεις για το αύριο μετά τη μερική άρση των απαγορευτικών μέτρων:

«Η κολυμβητική ομοσπονδία έχει σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο. Δουλεύουμε σκληρά μέσα στην καραντίνα για να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την πολιτεία, είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον χώρο. Άλλωστε έχουμε τεράστια εμπειρία. Ήμασταν παλικάρια στην πρώτη καραντίνα. Πραγματοποιήσαμε όλες τις διοργανώσεις».

Σήμερα προπονούνται μόνο τα μέλη της ολυμπιακής ομάδας. Κοινή όμως είναι η απόφαση των τεχνικών συμβούλων της ομοσπονδίας να διευρυνθεί ο αριθμός των επίλεκτων κολυμβητών που θα μπουν στο νερό και θα προετοιμαστούν κατάλληλα για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Ο τεχνικός σύμβουλος όμως ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα της ΚΟΕ αποτελεί και η λειτουργία των ακαδημιών.

«Βρισκόμαστε στην προετοιμασία για τη δημιουργία ενός καμπ προπαρασκευής για τους αθλητές υψηλού επιπέδου. Όμως είναι έκδηλη η ανησυχία, γιατί δεν μας απασχολεί μόνο η βιτρίνα του αθλήματος αλλά και οι παραγωγική διαδικασία. Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, χωρίς τις ακαδημίες, που αποτελούν τον αιμοδότη του αθλητισμού, να λειτουργήσει ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Εάν κοπεί η παραγωγική διαδικασία, που αποτελεί την αρχή του παντός, μας κόβονται τα πόδια. Το άλφα και το ωμέγα του χώρου μας, αλλά και γενικότερα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, είναι η λειτουργία των ακαδημιών. Δεν θέλω να ερμηνεύω τις αποφάσεις των ειδικών. Δεν είμαι αρνητής. Το κολύμπι όμως, αποδεδειγμένα ιατρικά, έχει μηδαμινές επιπτώσεις στη μεταδοτικότητα του ιού. Το έδειξε η εμπειρία του καλοκαιριού. Κανένα κρούσμα. Είχαμε τον πλήρη έλεγχο, την απόλυτη εμπειρία και ασχοληθήκαμε σχολαστικά με άρτιες διοργανώσεις».

Διάχυτη, όπως υποστηρίζει ο Βούλτσος, είναι η ανησυχία των προπονητών για το μέλλον των επίλεκτων αθλητών που κινδυνεύουν να χαθούν από τον χώρο λόγω της παρατεταμένης απραξίας: «Η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί με τον κίνδυνο απώλειας σπουδαίων αθλητών. Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε παιδιά που έχουν δουλέψει σκληρά επί σειρά ετών για να φτάσουν σε ένα σοβαρό επίπεδο εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό. Τα παιδιά αυτά πρέπει να στηριχθούν. Άρα είναι κοινή η τοποθέτηση όλων των τεχνικών συμβούλων της κολυμβητικής ομοσπονδίας να μεγαλώσει ο αριθμός των κολυμβητών και κολυμβητριών που βρίσκονται σε κάποιο επίπεδο και που πρέπει να ενταχθούν σε ένα πλάνο προπονήσεων, μαζί με τα παιδιά της ολυμπιακής ομάδας».

«Όαση» μέσα στην τεράστια υγειονομική κρίση αποτελεί η παρουσία έξι αθλητών και αθλητριών στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουδαπέστη. Ο Βαγγέλης Βούλτσος δηλώνει:

«Ευτυχώς που υπάρχουν ευκαιρίες στο εξωτερικό για τους πρωταθλητές μας. Είδατε τι έγινε στη Βουδαπέστη. Έξι παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια σπουδαία διοργάνωση, να προπονηθούν σωστά και να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικούς αγώνες. Προσπάθεια της ομοσπονδίας όμως δεν είναι μόνο αυτά τα παιδιά. Αγωνία της ΚΟΕ είναι να λειτουργήσει συνολικά όλος ο χώρος».


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα