Σταματία Φώτα: Στα 91 της το κοντέρ συνεχίζει να γράφει χιλιόμετρα

Η σχέση του δρομέα με το τρέξιμο είναι παντοτινή και χρόνια δεν κοιτά. Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν το γνωρίσεις, θα το ερωτευτείς. Τρανό παράδειγμα η κυρία Σταματία Φώτα.

Έχει διαβεί το κατώφλι της δέκατης δεκαετίας της ζωής της, αλλά εξακολουθεί, όχι απλά να στέκει στο σημείο εκκίνησης των μεγάλων δρομικών αγώνων του ΣΕΓΑΣ, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο, αλλά να περνάει και τη γραμμή του τερματισμού.

Η Σταματία, όπως η ίδια μας παρακάλεσε να την αποκαλούμε, είναι 91 ετών κι όμως δεν το βάζει κάτω. Ίσα-ίσα που μόλις τερματίζει σε έναν αγώνα αναζητά τον επόμενο για να δηλώσει συμμετοχή. Άσβεστη η δίψα της, που ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια.

«Ξεκίνησα να τρέχω όταν έχασα το σύζυγό. Ήμουν 55 ετών. Αγάπησα το τρέξιμο και έφτασα να τρέχω μέχρι και σε ημιμαραθώνιο. Πλέον, μετέχω σε αποστάσεις 5 χλμ. Όπου έχει αγώνες πηγαίνω, αν είναι δυνατόν ακόμα και κάθε Σαββατοκύριακο. Να φανταστείτε τη λαχτάρα έχω, κάποιες φορές μου λένε ‘αυτή την εβδομάδα δεν έχει κάποιον αγώνα, θα πρέπει να περιμένεις’».

Η κ. Φώτα έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς αγώνες στην κατηγορία Masters, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Έχω αναδειχτεί τρεις φορές πανελληνιονίκης κι έχω τρέξει στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Κροατία, στη Ρουμανία κι αλλού.

Μακάρι να μπορούσα να είχα ασχοληθεί νωρίτερα με το τρέξιμο, από τότε που ήμουν μικρή. Είμασταν, όμως, φτωχή οικογένεια και έπρεπε να δουλέψω κι εγώ από 15 χρονών, να βοηθήσω να σπουδάσει ο αδερφός μου.

Ο πατέρας μου ασχολούνταν με την πολιτική και ήταν μάλιστα φίλος με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Διατηρώ ακόμα δεσμούς με την οικογένεια Λαμπράκη και όταν μετέχω στις εκδηλώσεις του μαραθωνίου, τρέχω για αυτόν και φοράω πάντα φανέλα με τη μορφή του».


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα