Σοφοκλής Ξυνής στο «ΦΩΣ»: «Αυτό το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού είναι δίδαγμα τεραστίων διαστάσεων»

Το πιο απρόσμενο και λεβέντικο πρωτάθλημα πήρε ο Ολυμπιακός με μπάτζετ πολύ μικρότερο της ΑΕΚ. 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πήγα στο γραφείο του Σοφοκλή Ξυνή για το μεγάλο επίτευγμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος στο χάντμπολ, κανείς δεν το περίμενε στην αρχή της σεζόν, η ΑΕΚ ερχόταν από τρεμπλ πέρσι και είχε φέτος υπερδιπλάσιο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό (κάποιοι λένε τριπλάσιο). Εκεί ήταν και ο Αντώνης Γλύκας, γενικός γραμματέας των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και διευθυντής επικοινωνίας του Ομίλου Ξυνή. Είχα ξανακάνει παλιά μία συνέντευξη με τον Ξυνή, όταν είχε πρωτοφτιάξει την ομάδα χάντμπολ ο Ολυμπιακός.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» της 15/6/2022

Σχεδόν κανείς δεν το περίμενε αυτό το πρωτάθλημα στο χάντμπολ. Είχε πάρει, βέβαια, πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός -και εσείς πριν από τον Ολυμπιακό-, αλλά φέτος όλοι πίστευαν φαβορί την ΑΕΚ.

Αυτό το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού είναι ένα δίδαγμα τεραστίων διαστάσεων: δεν μετράει το μπάτζετ, μετράνε η ψυχή και η οργάνωση! Διότι στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό υπάρχει τρομερή οργάνωση με τον Κουντούρη. Το χάντμπολ της ΑΕΚ έχει έναν άνθρωπο που έχει ρίξει εκατομμύρια εκεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η ομάδα της δεν έχει ομοιογένεια και ψυχή σαν τη δική μας.

Δυνατά ξεκινήσατε.

Κύριε Σινάνογλου, ο Σοφοκλής Ξυνής δεν είναι αθλητικός παράγοντας, είναι εκπαιδευτικός παράγοντας. Όμως επί πολλές δεκαετίες, από τότε που ιδρύθηκε ο Όμιλος Ξυνή, έχω μία πρωτοβουλία που ονομάζεται «Αθλητισμός και Εκπαίδευση». Όλα όσα έχω κάνει εκπορεύονται από αυτό.

Πότε πιστέψατε ότι θα πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα;

Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι, εγώ το πίστευα από την αρχή! Η ομάδα ήταν καλή από την αρχή. Και πριν ενισχυθεί στη διάρκεια της σεζόν είχε δείξει ότι είναι δυνατή, παίξαμε στην αρχή με την ΑΕΚ και δεν χάσαμε. Αργότερα παίξαμε ξανά με την ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια και πάλι δεν χάσαμε. Δύο ισοπαλίες στην κανονική περίοδο και τους νικήσαμε στους τελικούς. Προσέξτε όμως τι είχε γίνει πριν. Η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα τη μια φορά λόγω Covid που η ομοσπονδία έκανε κάτι αδιανόητο: αντί να πει να παίξουμε έναν τελικό ή τρεις τελικούς, προτίμησε να δώσει το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ ενώ ήμασταν ισόβαθμοι! Αυτό λέγεται «πρωτάθλημα στα χαρτιά». Δεν μπορώ να εξηγήσω τα κίνητρά τους, άλλοι τα εξηγούν.... Επίσης, πήρε άλλο πρωτάθλημα στα χαρτιά η ΑΕΚ, επειδή δεν κατέβηκε να παίξει ο Ολυμπιακός διαμαρτυρόμενος. Και ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα φέτος με μείον 4 βαθμούς ως τιμωρία. Και παρ' όλα αυτά τους πήραμε τον τίτλο!

Υπήρξαν φήμες και ανησυχία ότι ο Ολυμπιακός θα διέλυε το τμήμα.

Σε καμία περίπτωση. Τέτοια συζήτηση δεν έγινε ποτέ, ούτε από εμένα ούτε από τον Κουντούρη. Καμία πρόθεση, ούτε σκέψη υπήρξε να διαλυθεί το χάντμπολ του Ολυμπιακού.

Να υποβαθμιστεί σε μορφή ακαδημιών μόνο;

Όχι. Τι ακαδημίες... Ούτε εγώ ούτε ο Κουντούρης. Και αποδεικνύεται από το ότι κατεβήκαμε και πήραμε το πρωτάθλημα. Έτριβαν τα μάτια τους... Ήταν μία κατευθυνόμενη φημολογία.


Πόσο παραπάνω ήταν το μπάτζετ της ΑΕΚ από του Ολυμπιακού;

Παραπάνω από το διπλάσιο. Αλλά αποδείχτηκε ότι δεν είχε σημασία αυτό. Σίγουρα τα λεφτά βοηθάνε να φτιάξεις καλή ομάδα, αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν για να είσαι πρωταθλητής. Το περίμενα και εγώ και ο Τίμης Πουρνάρας που είναι δυνατός συνεργάτης μου από εποχής που η ομάδα ήταν ΙΕΚ Ξυνή. Δεν είναι δηλαδή μία φωτοβολίδα ότι «μας έκατσαν» οι τελικοί. Δύο ματς δεν χάσαμε από την ΑΕΚ στην κανονική περίοδο. Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να τα κάνει. Και ξαναλέω, αρχίσαμε με μείον 4 βαθμούς τιμωρημένοι. Θυμηθείτε τι γινόταν στο ποδόσφαιρο επί εποχής Ντέταρι. Έπεφταν πολλά λεφτά στο τμήμα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε το πρωτάθλημα. Η ψυχή και η οργάνωση υπερνικούν το χρήμα.

Είναι αυτός ο πιο λεβέντικος τίτλος που έχει πάρει ο Ολυμπιακός στο χάντμπολ;

Του Ολυμπιακού ναι. Για εμένα προσωπικά ο πιο αξέχαστος τίτλος ήταν το 2017 που πήραμε το πρωτάθλημα Ελλάδας ως ΙΕΚ Ξυνή. Ένα Εκπαιδευτήριο! Απέναντι σε θηρία όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και ο Φίλιππος Βέροιας που είχε παράδοση. Και να σας πω κάτι για τον Μαρινάκη;

Φυσικά.

Λίγα χρόνια πριν συνεργαστούμε, του είχα πει ότι θα γίνει η ομάδα Ολυμπιακός μόνο όταν πάρουμε το πρωτάθλημα ως ΙΕΚ Ξυνή! Διότι του είπα «ο Ολυμπιακός συνεργάζεται μόνο με πρωταθλητές». Αυτό κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν θα γινόταν ποτέ, σιγά μην πάρουν τα ΙΕΚ Ξυνή τον τίτλο. Όμως το κάναμε. Και όταν ξανασυνάντησα τον Μαρινάκη στο Λαγονήσι σε βράβευση της πρωταθλήτριας γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, του είπα «αυτό που σου είχα πει το κάναμε». Και μπήκε στο αυλάκι η συνεργασία. Και έγινε η συγχώνευση με μηδέν λεφτά. Επειδή είμαστε Ολυμπιακοί και επειδή έτσι γουστάραμε!

Πόσα λεφτά δίνετε εσείς για το τμήμα; Πόσα λεφτά από το μπάτζετ καλύπτετε;

Ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ το καλύπτω εγώ. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ποσά. Είμαστε ο μεγάλος χορηγός της ομάδας, η σχέση όμως δεν είναι μόνο χορηγική, είναι ουσιαστική. Είμαι στο ΔΣ της ομάδας και η ομάδα λέγεται Ολυμπιακός-Όμιλος Ξυνή.

Είχε υπεροψία η ΑΕΚ;

Ναι, είχε υπεροψία. Και φημολογείται ότι δεν υπήρχε στο εσωτερικό της σύμπνοια μεταξύ των παικτών.

Ποιος ήταν ο MVP φέτος του Ολυμπιακού;

Μεγάλη δουλειά έκανε ο νεαρός Παπαβασίλης, ο οποίος παρουσίασε εκπληκτική εξέλιξη, ειδικά στους τελικούς. Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Προχθές κάναμε συμβόλαιο με τον τερματοφύλακα Μπάουερ και με τον Κοτανίδη, έχουμε ισχυρό δίδυμο τερματοφυλάκων. Πήραμε κι έναν Αυστριακό πολύ καλό, εκ των κορυφαίων σκόρερ, με συμμετοχή στο γερμανικό πρωτάθλημα που είναι πολύ δυνατό. Και να εξάρω τη μεγάλη βοήθεια που μας έχουν δώσει οι Έλληνες παίκτες.


Παλαιότερα δεν είχε πιο μεγάλο μπάτζετ ο Ολυμπιακός; Λέγεται ότι είχε πολύ μεγαλύτερο.

Ήταν λίγο πιο μεγάλο. Όχι πολύ μεγαλύτερο. Οι άλλοι στην ΑΕΚ το σήκωσαν πολύ. Δεν είναι ότι εμείς το ρίξαμε πολύ. Το διπλασίασαν αυτοί στην ΑΕΚ. Εγώ όμως έχω άλλη φιλοσοφία, η οποία προέρχεται από το δόγμα «Αθλητισμός και Εκπαίδευση». Από τα χρόνια που έπαιζα βόλεϊ στον Αττικό Κολωνού. Επί εποχής Αγραπιδάκη, ο οποίος είναι ακόμα στην ομοσπονδία. Από τότε εθίστηκα στον αθλητισμό. Ξέρετε πότε μπήκα στο χάντμπολ; Το 1985! Έχουμε κερδίσει ένα ματς ως ΙΕΚ Ξυνή 59-1! Το πιστεύετε αυτό το σκορ; Είναι αλήθεια. Ήμασταν επίσης η αιτία για να βγει ο Παναθηναϊκός από το χάντμπολ. Το θέμα είναι ένα: αν δεν μίλαγα στον Μαρινάκη και δεν βοηθούσε και ο Κουντούρης, δεν θα έφτιαχνε το χάντμπολ ο Ολυμπιακός. Ο Μαρινάκης υποστηρίζει τα Εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Πειραιά, τα οποία είναι καταπληκτικά Εκπαιδευτήρια. Υψηλού επιπέδου. Σε μία τέτοια εκδήλωση είχε γίνει η πρώτη μας κουβέντα. Του είπα «πρόεδρε, είναι δυνατόν να μην έχει χάντμπολ ο Ολυμπιακός;». Και μου είπε «εσύ ασχολείσαι με το χάντμπολ, να φτιάξουμε μια ομάδα να την αναλάβεις». Τότε είχε πέσει ο πρώτος σπόρος.

Εσείς τι κέρδος έχετε από αυτήν την ιστορία;

Το κέρδος είναι η επιβράβευση της φιλοσοφίας μου επί δεκαετίες «Αθλητισμός και Εκπαίδευση», το οποίο κέρδος είναι ανεκτίμητης αξίας. Μπαίνοντας στο χάντμπολ, ο Ολυμπιακός βοήθησε να ανέβει το άθλημα στην Ελλάδα. Από οποιαδήποτε άλλη ομάδα να μου έλεγαν, δεν θα το έκανα ούτε με σφαίρες! Μόνο για τον Ολυμπιακό. Ανάμεσα στις 97 ειδικότητες που διδάσκει το ΙΕΚ ΑΛΦΑ του Ομίλου Ξυνή είναι και η σχολή προπονητικής όλων των σπορ, όπου σε σεμινάρια έχουν διδάξει προσωπικότητες από όλες τις ομάδες. Είχαμε μαθητή και τον Τσιτσιπά το 2016! Και όταν τον βραβεύσαμε το 2017, είπε «οι σπουδές με κάνουν καλύτερο αθλητή».

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Αυτές τις ημέρες γίνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπιτς χάντμπολ στο Ηράκλειο Κρήτης, με 64 κράτη από όλο τον πλανήτη! Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ομοσπονδίας χάντμπολ και υπάρχουν στο Ηράκλειο νέες εγκαταστάσεις καταπληκτικές που πρωτοστεγάζουν τώρα το Παγκόσμιο. Είμαστε αποκλειστικός χορηγός εκπαίδευσης στο μπιτς χάντμπολ, υποστηρίζοντας αυτήν την πολύ σημαντική διοργάνωση.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα