«Το κλωτσοσκούφι»: Ο πρωταγωνιστής που έκοψε ο Φίνος και ξαναγύρισε την ταινία με τον Αλεξανδράκη

Η ταινία "Το κλωτσοσκούφι" είναι από τις ταινίες που θεμελίωσαν τον μύθο της Βουγιουκλάκη. Λίγοι ξέρουν πως ο παρτενέρ της ήταν άλλος και πως η ταινία ξαναγυρίστηκε. 

Το 1960 η ταινία της Φίνος Φιλμ "το κλωτσοσκούφι" έκοψε 202.545 εισιτήρια και ήρθε δεύτερη σε εισπράξεις. Αποτελεί μια από τις ταινίες χάρις στις οποίες η Αλίκη Βουγκιουκλάκη έχτισε το μύθο της ως "Εθνική σταρ" σε μια εποχή που η Ελλάδα αναζητούσε τον μεταπολεμικό της ορίζοντα. Πρόκειται για την ιστορία μιας άτυχης νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να μπει στην αγορά εργασίας αλλά έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στην πρώτη εκδοχή της ταινίας παρτενέρ της Αλίκης ήταν ο παλιός ζεν πρεμιέ Μιχάλης Νικολινάκος ο οποίος όμως δεν άρεσε καθόλου στον Φίνο σε βαθμό ώστε να αποφασίσει να την ξαναγυρίσει. Για την δεύτερη εκδοχή προκρίθηκε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ο οποίος όμως δήλωσε αδυναμία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Έτσι ο κλήρος έπεσε τελικά στον Αλεξανδράκη που ενσάρκωσε τον ιδανικό κινηματογραφικό καβαλιέρο μιας ηθοποιού που εξελισσόταν ήδη σε εθνικό είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς. Στο στιγμιότυπο που ακολουθεί κάνει την εμφάνισή του και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ως πλανόδιος μουσικός. Σημειωτέο ότι μόλις τότε άρχιζε να αναγνωρίζεται κι αυτός ύστερα από κόπους και προσπάθειες στην άκαρπη δεκαετία του πενήντα.

Όσο για τον Μιχάλη Νικολινάκο, η δεκαετία του '60 δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή. Είχε αρχίσει πια να μεγαλώνει ενώ τον υποσκέλιζαν οι νέοι γόηδες του σινεμά, ο Αλεξανδράκης, ο Παπαμιχαήλ και ο Κούρκουλος που "έγραφαν" καλύτερα στο πανί.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα