Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο: Ο Χατζιδάκις πουλούσε αέρα κοπανιστό στον Φίνο

H επαγγελματική συνέπεια του Μάνου Χατζιδάκι ήταν αντιστρόφως ανάλογη του ταλέντου του κι ήταν αυτό που τον έσωσε σε μερικές περιπτώσεις. 

Το 1955 ο Φίνος γύριζε σε σκηνοθεσία Σακελλάριου την ταινία που έμελλε να γίνει μύθος στη δεκαετία του '50. Κάτι ανάμεσα σε αισθηματική κωμωδία, σε γλυκόπικρη σάτιρα και ελαφρύ μελόδραμα η ταινία "Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο", έκανε πάταγο, όταν βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, αφού όμως η κινηματογραφική παραγωγή της πέρασε από σαράντα κύματα. Βασική αγωνία του Φίνου παρέμενε η μουσική επένδυση την οποία ο Σακελλάριος είχε αναθέσει στον νεαρό συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι. Ωστόσο οι εβδομάδες κυλούσαν, τα γυρίσματα είχαν ολοκληρωθεί και η μουσική του Χατζιδάκι δεν είχε φτάσει στα γραφεία της εταιρίας. Είχαν αρχίσει να τον ζώνουν τα φίδια τον Φίνο, καθώς σκεφτόταν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή. Ένα πρωί σήκωσε το τηλέφωνο αποφασισμένος να τα ψάλλει στον ασυνεπή μουσικοσυνθέτη:

"Μάνο τελειώσαμε την ταινία και ακόμα δεν έχουμε μουσική" του φώναξε. Έχεις καθυστερήσει πολύ και δεν μπορώ να σε περιμένω άλλο. Τι θα γίνει;».

Και η απάντηση Χατζιδάκι: "Εχεις δίκιο Φιλοποίμην, αλλά τη μουσική την έχω έτοιμη! Παίρνω αμέσως ένα ταξί και στην πετάγομαι!"

Αναρωτιέται κανείς τι είχε μες στο μυαλό του ο Χατζιδάκις την ώρα που αράδιαζε αυτό το μεγαλοπρεπές ψέμα. Μουσική πάντως δεν υπήρχε και γράφτηκε, καταπώς λένε, μέσα στο ταξί που μετέφερε τον συνθέτη στα γραφεία της Φίνος. Το πιθανότερο είναι να είχε αποφασίσει ο Μάνος τον ρυθμό και να είχε και μια πρώτη μελωδία στο μυαλό. Αλλά μη βάζετε και το χέρι στη φωτιά. Εξίσου πιθανό είναι όλα να άρχισαν και να τέλειωσαν στη διαδρομή από το σπίτι του μέχρι τη Φίνος. Πάντως μέχρι να φτάσει ο Μάνος σιγοτραγουδούσε το "Γαρύφαλλο στ' αυτί"

Για την Ιστορία να πούμε πως το 1956, αμέσως μετά την επιτυχία της ταινίας, κυκλοφόρησε δίσκος γραμμοφώνου 78 στροφών της His Master's Voice με τα δύο τραγούδια της ταινίας, σε στίχους των Aλ. Σακελλάριου και Γ. Γιαννακόπουλου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Στην μία πλευρά όψη υπάρχει το «Eίμαι άνδρας» το οποίο τραγουδάει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με σιγόντο της Eλένης Kώτσογλου και, στην άλλη υπάρχει το «Γαρύφαλο στ' αυτί» με τους ίδιους συντελεστές και την παρουσία του Aντώνη Kλειδωνιάρη στο μπουζούκι. Kαι στα δύο τραγούδια συνοδεύει λαϊκή ορχήστρα που διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα