Ο «Λόρενς της Αραβίας» - Η ταινία που αγάπησαν οι σκηνοθέτες

Η ταινία «Λόρενς της Αραβίας», η υπερπαραγωγή αυτή των επτά όσκαρ, που έκανε διάσημο τον Πίτερ Ο' Τουλ και θύμισε σε όλους την γοητευτική ιστορία του Λόρενς έχει την δική της ιστορία. 

Το φιλμ του Ντέιβιντ Λιν απαγορεύθηκε σε πολλές Αραβικές χώρες, ως κινηματογραφικό έργο που παρουσιάζει κάθε άλλο παρά κολακευτικά το αραβικό στοιχείο. Ο ίδιος ο Ομάρ Σαρίφ, που ήταν ήδη διάσημος στην πατρίδα του την Αίγυπτο, συνάντησε προσωπικά τον πρόεδρο Νάσερ για να τον πείσει για τις αγαθές προθέσεις του σκηνοθέτη. Ο Νάσερ λάτρεψε την ταινία που στην Αίγυπτο έκανε τεράστια επιτυχία.

Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας παραχώρησε μια ολόκληρη ταξιαρχία της Αραβικής λεγεώνας κι έτσι οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν με αληθινούς στρατιώτες. Ο Χουσεΐν συχνά επισκεπτόταν τα κινηματογραφικά πλατό και ερωτεύτηκε μια νεαρή Βρετανίδα γραμματέα, την Αντουανέτ Γκάρντινερ, που έγινε η δεύτερη σύζυγός του το 1962. Ο μεγάλος τους γιος, ο Αμπντουλάχ Β' ανέβηκε στο θρόνο το 1999.

Ο ενδυματολόγος της ταινίας επίτηδες σχεδίασε στενή και κακοραμμένη την στρατιωτική περιβολή του Λόρενς για να δείξουν την δυσφορία που ένιωθε με την στοή του βρετανικού στρατού. Η θρυλική αυτή ταινία ήταν η αγαπημένη πολλών διασήμων σκηνοθετών όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ντέιβιντ Φίντσερ, Κρίστοφερ Νόλαν.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα