Σε αυτή την ταινία χρωστά πολλά ο Ελληνικός κινηματογράφος

Υπάρχει μια ταινία που η επιτυχία της έκανε όλους να σκεφτούν το σινεμά στην Ελλάδα σαν προσοδοφόρα επιχείρηση.

Το 1950 ο ελληνικός κινηματογράφος βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα και κανείς δεν έπαιρνε πολύ στα σοβαρά τις λιγοστές παραγωγές.

Είναι η εποχή που ο Γιώργος Τζαβέλλας παρουσιάζει στον Φιλοποίμενα Φίνο το σενάριο μιας δραματικής ταινίας με τίτλο: «Ο μεθύστακας».

Ο Φίνος δεν δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ειδικά όταν ο Τζαβέλλας του λέει ότι έχει επιλέξει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο ένα τενόρο της οπερέτας, τον Ορέστη Μακρή. Ο Μακρής, ωστόσο, εκτός από τενόρος ήταν και ηθοποιός της επιθεώρησης, όπου ερμήνευε κατά κόρον τον ρόλο του μεθύστακα. Αυτός ο μικρός ρόλος ενέπνευσε στον Τζαβέλλα την ταινία με τον ομώνυμο τίτλο.

Ο Φίνος είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του στον Φρέντι Γερμανό τα εξής:

«…..Να σας πω την αλήθεια, εγώ αντιδρούσα για τον μεθύστακα. Ο Τζαβέλας όμως επέμενε και μου λέει "για να σου αποδείξω, μην φοβάσαι, μπαίνω και εγώ συνεταίρος". Είχε κάτι λεφτά και τα έβαλε, το 1/4 των χρημάτων της ταινίας. Να σας πω ένα ανέκδοτο, μια αστεία σκηνή από τα γυρίσματα. Είναι μια σκηνή που γυρίζει ο Μακρής μεθυσμένος, έξω βρέχει, και έχει υποσχεθεί στην κόρη του ότι δεν θα ξαναπιεί. Μπαίνει μέσα και βλέπει την φωτογραφία του γιου του, ο οποίος σκοτώθηκε Αλβανία, αυτός ήταν ο καημός του και έπινε. Λοιπόν σε αυτό το σημείο είχε μια τιράντα να πει ο Μακρής και δεν μπορούσε. Αφού τράβηξαν 2-3 φορές τη σκηνή και σταματούσαν, λέω στον Τζαβέλα: "Ρε Γιώργο, τι παιδεύεσαι; αφού ο Μακρής είναι κάφτρας!" δηλαδή μας έκαψε την σκηνή. Θύμωσε λοιπόν ο Μακρής και λέει "Σταματήστε!". Βγήκε έξω στα χωράφια και γυρίζει μετά από ένα τέταρτο και το είπε νεράκι! Νεράκι!! Και γυρίζει και μου λέει "εγώ είμαι ο κάφτρας ρε;"...»

Ο «Μεθύστακας» που τόσο περιφρονούσε ο Φίνος έκοψε ούτε λίγο ούτε πολύ 305.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή. Η πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες έγινε στις 23 Ιανουαρίου 1950, ενώ η προβολή της συνεχίστηκε για 27 εβδομάδες και το ρεκόρ εισιτηρίων που δημιούργησε παρέμεινε αξεπέραστο μέχρι το 1963. Κατατάχθηκε πρώτη ανάμεσα σε 13 ταινίες της ίδιας σεζόν. Το ρεκόρ έμεινε 14 ολόκληρα χρόνια και το έσπασε ο Γιάννης Δαλιανίδης με την ταινία Κάτι να καίει.

Ο «Μεθύστακας» έκανε τους πάντες να πιστέψουν στην εμπορικότητα του ελληνικού κινηματογράφου και το έκανε με υψηλές προδιαγραφές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ίσως το ελληνικό σινεμά να μην ήταν αυτό που όλοι αγαπήσαμε και αγαπάμε, αν εκείνη την κρίσιμη στιγμή δεν εμφανιζόταν η εμπνευσμένη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα για να γυρίσει τους προβολείς του ενδιαφέροντος στις ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα