Jack Daniel, το «καταραμένο παιδί» και η αυτοκρατορία

Ο δημιουργός ενός από τα διασημότερα ουίσκι στον κόσμο, ο Jack Daniel, η άνοδος, η κυριαρχία και η εργασιομανία που τον οδήγησε στο θάνατο.

Στα μέσα του 19ου αιώνα γεννήθηκε στο Τενεσί ο Τζακ Ντάνιελ, δημιουργός ενός από τα διασημότερα ουίσκι στον κόσμο και ιδρυτής μιας εταιρείας-αυτοκρατορίας στο χώρο. «Το καταραμένο παιδί», όπως είναι ο τίτλος της βιογραφίας του.

Στα παιδικά χρόνια του ήταν μικροκαμωμένος αδύνατος και φιλάσθενος, το δέκατο παιδί μιας οικογένειας που ζούσε στον αμερικανικό Νότο, με τη μητέρα του να πεθαίνει λίγο μετά τη γέννησή του (ή λίγο… πριν κατά μια παράδοξη ιστορία με τον ίδιο να φέρεται γεννημένος το 1850 και τη μητέρα του να έχει πεθάνει το 1849)! Η γέννησή του, όμως, είχε γίνει στην πραγματικότητα λίγα χρόνια νωρίτερα.

Ο πατέρας του αρρώστησε βαριά λίγα χρόνια αργότερα και όλα τα αδέλφια του είχαν πάει στο μέτωπο για τον αμερικανικό εμφύλιο. Όσο εκείνοι πολεμούσαν τους Βόρειους, ο Τζακ έπρεπε να βρει τρόπο να φροντίζει τον πατέρα του και να φέρνει χρήματα στο σπίτι. Εργάστηκε ως έφηβος βοηθώντας τον ιερέα της ενορίας, ο οποίος παρασκεύαζε παράνομα ουίσκι στο πίσω μέρος της εκκλησίας. Κι έτσι έμαθε την τέχνη και τις προτιμήσεις όσων ήθελαν να αγοράσουν. Κατάλαβε ότι ακόμη κι ένα μαύρο μπουκάλι με περιεχόμενο που δε διέφερε από το κοινό ουίσκι, ήταν αρκετό ώστε να κάνει πολλούς ανθρώπους να πληρώσουν περισσότερα χρήματα.

Σύντομα έκανε το δικό του αποστακτήριο, καθώς δεν άρμοζε σε ιερέα να έχει τέτοιες ασχολίες και ξεπέρασε το δάσκαλό του, τροποποιώντας και την τέχνη της παραγωγής. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν η ικανότητά του στη διαφήμιση του προϊόντος και οι έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις του. Για παράδειγμα φρόντιζε σε κάθε μπουκάλι να υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας «Jack Daniel Distillery», την οποία είχε φροντίσει να ιδρύσει μέσα στη δίνη του πολέμου, προβλέποντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προχωρούσε σε νομιμοποίηση της πώλησης ουίσκι για να μπορεί να το φορολογεί. Το 1866 το οινοποιείο του έγινε το πρώτο καταγεγραμμένο στις ΗΠΑ.

Όταν επέστρεψαν τα αδέρφια του από τον πόλεμο, τους έβαζε να παίζουν σε μπάντες δωρεάν σε διάφορα μπαρ της εποχής, με τη μοναδική υποχρέωση των ιδιοκτητών να διαφημίζουν το ουίσκι του και να το προωθούν στους πελάτες! Έφτιαξε τετράγωνα μπουκάλια που ξεχώριζαν και ήταν πιο εύκολα στη μεταφορά, ενώ τύπωνε και σε αερόστατα το όνομα της εταιρείας.

Φορούσε πάντα το ίδιο μακρύ παλτό, είχε ύψος μόλις 1.57 και ξεχώριζε απ’ όλους ως κινητή διαφήμιση του εαυτού του! Δεν παντρεύτηκε ποτέ παρόλο που είχε αρκετές φιλενάδες (κυρίως πολύ νεαρότερης ηλικίας) και είχε κάνει μια φορά πρόταση γάμου, αλλά ο πατέρας της υποψήφιας νύφης είχε αρνηθεί επειδή ο Τζακ δεν είχε αποκαλύψει την ηλικία του και φαινόταν στον… πεθερό αρκετά μεγάλος! Όταν τα μαλλιά του άρχισαν να γκριζάρουν τα έβαφε συνεχώς μαύρα για να δείχνει νεότερος.

Σύντομα έγινε πάμπλουτος, αλλά δε σταμάτησε ποτέ να εργάζεται πυρετωδώς. Κάτι που τον οδήγησε στο θάνατο από ένα απίστευτο περιστατικό. Είχε πάει πολύ νωρίς ένα πρωί στην εταιρεία και ήθελε να πάρει κάποια έγγραφα από το χρηματοκιβώτιο. Τον συνδυασμό θυμόταν μόνο η γραμματέας του που δεν είχε πιάσει ακόμη δουλειά, ο ίδιος τον είχε ξεχάσει εκείνο το πρωί και από το θυμό του κλότσησε με δύναμη το σιδερένιο κουτί. Το πόδι του μολύνθηκε αφού δεν φρόντισε να επουλώσει την πληγή με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Εξελίχθηκε σε γάγγραινα με αποτέλεσμα να χρειαστεί οι γιατροί να κόψουν το πόδι του. Η υγεία του συνέχισε με τον καιρό να χειροτερεύει και πέθανε το 1911.

Η εταιρεία του αναπτύχθηκε από τους διαδόχους του και παραμένει μία από τις ισχυρότερες στο χώρο του ουίσκι παγκοσμίως (Jack Daniel’s Tennessee Whiskey)…


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα