Ο άνθρωπος που έριξε την πρώτη πιστολιά στα Δεκεμβριανά!

Ποιος ήταν αυτός που έριξε την πρώτη πιστολιά στα Δεκεμβριανά; Φαίνεται παράξενο αλλά την απάντηση στο ερώτημα την έχει πιθανότατα ο Μανώλης Χιώτης.

Ο μήνας Δεκέμβριος έχει βεβαρημένο ιστορικό για την σύγχρονη Ελλάδα καθώς στη διάρκειά του, το 1944, ξεκίνησε μια σειρά ένοπλων συγκρούσεων στην Αθήνα ανάμεσα στις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στις Βρετανικές και Κυβερνητικές δυνάμεις που μεγέθυνε το χάσμα των πολιτικών διαφορών και έγινε το προοίμιο ενός ολέθριου εμφυλίου. Η έναρξη των επεισοδίων πυροδοτήθηκε από πυροβολισμούς εναντίον της διαδήλωσης του ΕΑΜ μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι 33 νεκροί και οι 148 τραυματίες από τις τάξεις των διαδηλωτών έγινε η θρυαλλίδα των γεγονότων που ακολούθησαν.

Οι μοιραίοι πυροβολισμοί προήλθαν φυσικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο επίμαχο σημείο. Ωστόσο είναι πιθανόν η πρώτη πιστολιά, που ήταν το σύνθημα για το μακελειό να μην βγήκε από επίσημη κρατική κάνη αλλά από το όπλο ενός ανθρώπου του παρακράτους.

Ο Χαράλαμπος Μπουχός ήταν ένας Μενιδιάτης νταής του μεσοπολέμου, μπράβος πολιτικού της δεξιάς με τρεις καταδίκες σε ισόβια. Ο Μπουχός εκτελούσε ταυτόχρονα χρέη μπράβου στο μπουζουξίδικο «Το Δάσος» του Αντώνη Βλάχου στην Ιερά οδό και συμμετείχε στους πιο σκληρούς τσαμπουκάδες της νύχτας εκείνη την εποχή. Ο Μανώλης Χιώτης αναφέρει πως άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά τον Χαράλαμπο Μπουχό να κοκορεύεται πως ήταν αυτός που έριξε την πρώτη πιστολιά στα Δεκεμβριανά!

Φαίνεται ότι η ελληνική Ιστορία γράφτηκε σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους του περιθωρίου και το τραγικό είναι ότι κάποιοι επένδυσαν σε αυτό.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα