Έγκλημα της οδού Μάγερ: Τρεις νεκροί, η αποθέωση του δράστη και η Τζένη Καρέζη

Το έγκλημα της οδού Μάγερ, μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα, μια δίκη που παρακολούθησε η Τζένη Καρέζη και κόσμος που χειροκρότησε τον δράστη.

Πρωτομαγιά του 1960. Οδός Μάγερ 7. Πυροβολισμοί και τρεις νεκροί. Μια τραγωδία.

Οι γείτονες που έσπευσαν στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου βρήκαν τρεις νεκρούς. Η γειτόνισσά τους, η 49χρονη Βασιλική, ο γιος της, ο 20χρονος Απόστολος και η 20χρονη Ελευθερία ήταν στο διαμέρισμα σε μια λίμνη αίματος.

Ο σύζυγος της Βασιλικής και πατέρας του Απόστολου έφτασε στο σπίτι και ρωτούσε τον κόσμο αν έπαθε κάτι ο γιος του. Λίγο αργότερα εξηγούσε στους αστυνομικούς ότι ο Απόστολος και η φίλη και συμφοιτήτριά του Ελευθερία είχαν σχέση.

Δράστης ήταν τελικά ο αδερφός της Ελευθερίας, ο 25χρονος Ναπολέων. Η 20χρονη φοιτήτρια Φιλολογίας Ελευθερία και ο 20χρονος φοιτητής Νομικής, Απόστολος είχαν κρυφό δεσμό. Ένας θείος της τους είδε και φέρεται να είπε στον αδερφό της: «Τράβα να πάρεις την Ελευθερία από την Ακρόπολη. Είναι με τον αγαπητικό της. Ρεζιλεύτηκε η οικογένειά μας».

Ενημερώθηκε ο πατέρας της Ελευθερίας, έψαξε, έμαθε και συναντήθηκε με τον πατέρα του Απόστολου, ο οποίος είπε ότι τα παιδιά είναι μικρά και πρέπει να επικεντρωθούν στις σπουδές τους.

Στο... τραπέζι έπεσαν επιστολές της Ελευθερίας, στις οποίες υποστήριζε ότι ο Απόστολος δεν ήταν ο μόνος άντρας στη ζωή της. Η συζήτηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα αλλά την ίδια ημέρα, οι επιστολές έπεσαν στα χέρια του αδερφού της Ελευθερίας. Ο Νεπολέων την έπεισε ότι πρέπει να πάνε μαζί και να απαιτήσουν τις πρωτότυπές.

Πρωτομαγιά στην οδό Μάγερ

Την Πρωτομαγιά του 1960 έφτασαν λίγο μετά τις 11:00 στην οδό Μάγερ. Αρχικά ανέβηκε στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου μόνο η Ελευθερία. Λίγο αργότερα χτύπησε την πόρτα ο Ναπολέων όμως η μητέρα του Απόστολου όταν τον είδε δεν του άνοιξε. Ο Ναπολέων έσπασε ένα παράθυρο, μπήκε στο διαμέρισμα.

Πρώτα συνάντησε την αδερφή του, την οποία πυροβόλησε τρεις φορές. Βρήκε την Βασιλική, την οποία πυροβόλησε δύο φορές για να ακολουθήσει ο Απόστολος, ο οποίος έπεσε νεκρός με πέντε σφαίρες.

Επέστρεψε στο σπίτι, ενημέρωσε τον πατέρα του και κρύφτηκαν σε συγγενικά σπίτια όπου τους εντόπισε το βράδυ η αστυνομία.

Η Καρέζη στο δικαστήριο

Δικάστηκαν και οι δύο -ο πατέρας ως ηθικός αυτουργός- τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Δώδεκα ημέρες κράτησε η δίκη στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας. Ήταν «έγκλημα τιμής» και πλήθος κόσμους πήγαινε καθημερινά στα δικαστήριο για να παρακολουθήσει τη δίκη. Μεταξύ αυτών, σχεδόν καθημερινά και η Τζενη Καρέζη. Οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον Ναπολέοντα αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικά. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 25 ετών ενώ ο πατέρας του κρίθηκε αθώος. Κατά την αποχώρησή τους από το δικαστήριο αποθεώθηκαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα