Ένα βραβείο για τον Φραντς Κάφκα

Ο Κάφκα δεν έλαβε ποτέ κάποιο λογοτεχνικό βραβείο έλαβε όμως τα χρήματα ενός βραβείου που πήρε άλλος

Τα λογοτεχνικά βραβεία είναι ένας τρόπος να θεραπεύσουμε ένα βασικό μειονέκτημα της λογοτεχνίας, ότι οι συγγραφείς σπάνια αναγνωρίζονται στην ώρα τους και το έργο τους παραμένει μια συνθήκη που ετεροχρονίζεται. Εξ ου και ο ευσεβής πόθος κάθε λογοτέχνη να διακριθεί παίρνοντας κάποιο βραβείο.

Υπάρχουν κορυφαίοι συγγραφείς και ποιητές που δεν έλαβαν το βραβείο Νόμπελ για παράδειγμα, όπως ο Τολστόι, ο Τζόις, ο Προυστ ή ο Κάφκα. Στον συγγραφέα Κάφκα δεν απονεμήθηκε πράγματι κανένα βραβείο, αν και μπορεί να πει κανείς ότι τελικά ο Κάφκα τσέπωσε τα χρήματα μιας λογοτεχνικής διάκρισης.

Το φθινόπωρο του 1915 απονεμήθηκε το βραβείο για τον καλύτερο σύγχρονο Γερμανό συγγραφέα, στον εύπορο Καρλ Στερνχάιμ με τον όρο να δώσει τα 800 μάρκα του βραβείου στον Κάφκα. Και οι δύο ανήκαν στον ίδιο εκδοτικό οίκο και η κίνηση αυτή ήταν ένα επικοινωνιακό στρατήγημα με το οποίο προωθήθηκε η έκδοση της Μεταμόρφωσης.

Ήταν η μόνη ανταπόδοση της λογοτεχνίας στον μεγάλο της εκπρόσωπο, του οποίου το έργο αναγνωρίστηκε μετά θάνατο, χάρις κυρίως στην αφοσίωση του αγαπημένου του φίλου Μαξ Μπροντ.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα