Ο «γκατζετάκιας» Κάφκα που ονειρευόταν να πλουτίσει με τις ιδέες του

Ακόμα κι ένας συγγραφέας σαν τον Κάφκα έχει αθέατες πλευρές και  καλό θα είναι να τις γνωρίζουμε

Απίστευτο αλλά φαίνεται πως ο Κάφκα ήταν γκατζετάκιας. Δυστυχώς η ιδέα του να κατασκευάσει μια μηχανή υπαγόρευσης κειμένων που θα ήταν συνδεδεμένη με το τηλέφωνο είχε ήδη κατοχυρωθεί στο όνομα ενός άλλου. Έτσι κι αλλιώς αυτές οι συσκευές δεν αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερα και χρειάστηκε να φτάσουμε στη δεκαετία του ’50 για να δούμε θεαματικές αλλαγές στη γραμματειακή υποστήριξη.

Σε ένα ταξίδι τους στο Παρίσι μέσω Μιλάνου και Λουγκάνο, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1917, ο Κάφκα και ο Μπροντ σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα ταξιδιωτικό οδηγό με τίτλο: «Ταξιδεύοντας φτηνά». Και ο Μπροντ θυμόταν πως ο Κάφκα έδειχνε ένα παιδιάστικο ενθουσιασμό, καταστρώνοντας με κάθε λεπτομέρεια τον οδηγό που θα πούλαγε τόσο πολύ ώστε να τους κάνει εκατομμυριούχους. Από κάποιο γράμμα του Κάφκα προς τον Μπροντ ένα χρόνο αργότερα είναι προφανές πως ακόμα σκέφτονταν σοβαρά αυτή τη χρυσοφόρα προοπτική. Όταν ο Μπροντ έγραψε στον Κάφκα για τα εκδοτικά σχέδια που έκανε με τον εκδότη του, εκείνος του παραπονέθηκε: «Ναι, αλλά δεν του είπε τίποτα για τον ταξιδιωτικό μας οδηγό».

Σε ένα ακόμα ταξίδι τους το 1911 στη Λουκέρνη, Κάφκα και Μπροντ δοκιμάζουν την τύχη τους σε ένα τυχερό παιχνίδι, μια απλουστευμένη εκδοχή της ρουλέτας που ονομάζεται «μπουλ» αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με το γνωστό γαλλικό παιχνίδι του δρόμου. Στην περίπτωση του παιχνιδιού αυτού το μπαλάκι είναι λαστιχένιο και ο τροχός δεν είναι περιστρεφόμενος. Εκείνη τη φορά οι δύο νέοι έπαιξαν και έχασαν 10 φράγκα, ήτοι το ταξιδιωτικό μπάτζετ μιας ημέρας.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα