Τζέιμς Τζόις - Ο συγγραφέας του «Οδυσσέα» ονειρευόταν να γίνει τραγουδιστής

Πολυτεχνίτης αλλά όχι ερημοσπίτης ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας οραματιζόταν ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό της λογοτεχνίας

Ο Τζόις έλεγε πάντοτε ότι η λογοτεχνία μοιάζει με τρύπια τσέπη. Ό,τι και να ρίξεις μέσα χάνεται. Με αυτή την αντίληψη ο μετέπειτα δημιουργός του περίφημου «Οδυσσέα» αναζητούσε πάντοτε τρόπους να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα θεωρώντας πως ήταν προικισμένος με πολλά χαρίσματα. Ο Τζόις ξεκίνησε την ενήλικη ζωή του με σπουδές Ιατρικής τις οποίες εγκατέλειψε για λόγους οικονομικούς αλλά και από έλλειψη ενδιαφέροντος.

Κατά περιόδους σκεφτόταν να βιοποριστεί με διάφορες ιδιότητες, όπως να γίνει τραγουδιστής, ηθοποιός ή πλανόδιος διασκεδαστής. Μια άλλη αγωνία του Τζόυς ήταν να προσεταιριστεί τον κόσμο του κινηματογράφου, ελπίζοντας να κάνει περιουσία διευθύνοντας κινηματογραφικές αίθουσες. Στον Οδυσσέα ο Τζόυς έχει έτσι κι αλλιώς μια κινηματογραφική θέαση των πραγμάτων και μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι ο Οδυσσέας θυμίζει ντοκιμαντέρ, με όλες αυτές τις μικρολεπτομέρειες της Δουβλινέζικης καθημερινότητας.

Απόδειξη της μουσικής ιδιοφυίας του και της σχέσης που θα μπορούσε να είχε αναπτύξει με το τραγούδι είναι το γεγονός ότι ο Τζόυς κατάφερε να δημιουργήσει μια δική του μουσική από τη γλώσσα, που δεν μετέφερε κανένα μήνυμα, ήταν η ίδια το μήνυμα.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα