Καμύ: Η πραγματική ιστορία που ενέπνευσε την «Παρεξήγηση»

Πώς η επικαιρότητα εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς

Είναι γνωστό ότι οι συγγραφείς εμπνέονται συχνά από την επικαιρότητα και ο Αλμπέρ Καμύ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Φαίνεται πως η ζωή έχει πάντοτε μεγαλύτερη φαντασία από τη μυθοπλασία και οι παραμυθάδες θα καταφεύγουν πάντα σε αυτή προκειμένου να αντλήσουν υλικό για τις αφηγήσεις τους. Στις 6 Ιανουαρίου 1935 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα L'Echo d'Alger η εξής απίστευτη είδηση:

Βελιγράδι, 5 Ιανουαρίου Η εφημερίδα «Χρόνος» αναφέρει ένα φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε σε ένα μικρό πανδοχείο της ουκρανικής πόλης Μπέλα Τσέρκβα, από την ιδιοκτήτρια και την κόρη της με θύμα τον γιο και αδερφό, Πέτερ Νικολάους.

Ο άνθρωπος αυτός ύστερα από 20 χρόνια εργασίας μακριά από την πατρίδα του συγκέντρωσε ένα κομπόδεμα μέρος του οποίου ήθελε να προσφέρει στη μητέρα και στην αδερφή του. Επέστρεψε στη γενέθλια πόλη χωρίς να ειδοποιήσει κανένα και αφήνοντας σύζυγο και παιδί στο σπίτι ενός θείου παρουσιάστηκε ως πελάτης στο πανδοχείο.

Η πανδοχέας όταν κατάλαβε πως είχε να κάνει με ένα ευκατάστατο άντρα που κουβαλούσε μαζί του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, συνεννοήθηκε με την κόρη της και το βράδυ παραφύλαξαν και τον σκότωσαν στον ύπνο του με μαχαίρι. Το πτώμα του το εξαφάνισαν μέσα στην κοπριά.

Χτες το πρωί, ημέρα Παρασκευή, κατέφθασε η σύζυγος του Νικολάους αναζητώντας τον και αποκάλυψε στις δύο φόνισσες την ταυτότητα του θύματος. Η μητέρα κρεμάστηκε και η κόρη ρίχτηκε σε ένα πηγάδι.

Την ιστορία αυτή ο Καμύ την παρουσίασε πρώτη φορά στον «Ξένο», όταν ο Μερσώ την ανακαλύπτει σε ένα απόκομμα εφημερίδας κάτω από το στρώμα του στο κελί της φυλακής. Στη συνέχεια γίνεται το θέμα του θεατρικού έργου «Η παρεξήγηση». Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας προτίμησε να την τοποθετήσει στην Τσεχοσλοβακία.

Πηγή: Dictionnaire Amoureux d'Albert Camus

Mohammed Aissaoui


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα