Τι είπε ο Σαρτρ για το Νόμπελ του Καμύ

Δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα ο Ζαν Πολ Σαρτρ όταν πληροφορήθηκε τα καλά νέα για τον Καμύ

Τα βραβεία και οι διακρίσεις στη λογοτεχνία αποδεικνύονται συνήθως ευλογία αλλά και κατάρα για τον αποδέκτη τους. Στον φαινομενικά ιδεατό κόσμο των γραμμάτων, όπου η δόξα είναι κάτι περισσότερο από χρυσός, ένα βραβείο, και μάλιστα ένα βραβείο Νόμπελ ανοίγει συχνά τον ασκό του Αιόλου για τις έχθρες και τη ζηλοφθονία των άλλων.

Ο Αλμπέρ Καμύ τιμήθηκε το 1957 με το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ήταν τότε μόλις σαράντα τεσσάρων ετών και η ύψιστη αυτή διάκριση τού πρόσφερε την αθανασία αλλά έφερε μαζί της κι ένα σωρό μπελάδες. Το σινάφι δεν μπόρεσε να χωνέψει αυτή την εξέλιξη και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν και τον αμφισβήτησαν ανοιχτά.

Κι επειδή συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις την αρχή την κάνουν οι... καλύτεροι φίλοι, ο Σαρτρ πρωτοστάτησε στην πολεμική εναντίον του συγγραφέα του Ξένου και της Πανούκλας. Ο γάλλος λογοτέχνης και φιλόσοφος έλεγε συχνά μεταξύ σοβαρού και αστείου στον Καμύ: «Είμαι πιο έξυπνος από σένα».

Με αυτά τα μυαλά μάλλον θα του έπεσε βαρύ το μαντάτο της βράβευσης του Καμύ, ο οποίος είναι ο νεότερος Νομπελίστας στην Ιστορία. Ο Σαρτρ είπε αρχικά: «Μωρέ μπράβο ο Καμύ!». Στη συνέχεια στο περιοδικό Arts δεν δίστασε να γίνει ακόμα πιο πικρόχολος: «Η απονομή του Νόμπελ στον Καμύ είναι η επιβράβευση για ένα έργο τελειωμένο».


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα