Κάφκα: Μπήκαμε στο διαμέρισμα όπου εκτυλίχθηκε η «Μεταμόρφωση»

Κι όμως διαμέρισμα της «Μεταμόρφωσης» του Κάφκα είναι υπαρκτό

Είναι γνωστό ότι ο Κάφκα έγραψε την περίφημη νουβέλα του με τίτλο «Η Μεταμόρφωση», από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου του 1912.

Την περίοδο εκείνη ζούσε με τους γονείς του σε ένα νέο, μοντέρνο διαμέρισμα στη Νικλαστράσε. Το διαμέρισμα αυτό του πέμπτου ορόφου έβλεπε από τη μια πλευρά τον ποταμό Μολδάβα και την γέφυρα Τσεχ της Πράγας, και από την άλλη το πάρκο Μπελβεντέρε.

Παρότι η θέα που υποτίθεται ότι απολαμβάνει ο Γκρέγκορ Σάμσα, ο ήρωας της Μεταμόρφωσης, δεν είναι τόσο προνομιακή, το διαμέρισμά του σύμφωνα με την υπάρχουσα κάτοψη ταυτίζεται με το διαμέρισμα της οικογένειας του Φραντς Κάφκα. Απλώς ο συγγραφέας έχει αλλάξει τη χρήση των δωματίων. Στην ουσία το δωμάτιο του Κάφκα είναι το δωμάτιο του Σάμσα, το δωμάτιο των γονιών του έγινε, δωμάτιο της αδερφής του Σάμσα, και το υπνοδωμάτιο των κοριτσιών -της Ότλα και Βάλι Κάφκα- έγινε η κάμαρη των γονιών του Σάμσα.

Ο Χάρτμουτ Μπίντερ επενέβη στην κάτοψη του διαμερίσματος, σημειώνοντας με μια μαύρη βούλα το σημείο από το οποίο ο Γκρέγκορ Σάμσα ως γιγάντιο σκαθάρι στάθηκε για πρώτη φορά στα πάμπολλα μικροσκοπικά του πόδια, παρακολουθώντας τον προϊστάμενό του που ήρθε να τον αναζητήσει και τώρα έφευγε κατεβαίνοντας τη σκάλα.

Το κτίριο στη Νικλαστράσε κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε το ξενοδοχείο Intercontinental.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα