O 4ος Δρόμος της Εκεχειρίας

Ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» θα διεξαχθεί φέτος την Κυριακή 5 Μαΐου για 4η συνεχόμενη χρονιά...

Ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» θα διεξαχθεί φέτος την Κυριακή 5 Μαΐου για 4η συνεχόμενη χρονιά και όποιος είχε την τύχη να είναι παρών στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο για το ρόλο του στην ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών, είναι βέβαιο πως «ταξίδεψε» στην ιστορία και, είτε πρόκειται για δρομέα είτε όχι, αισθάνθηκε ότι διένυσε αυτό το μονοπάτι, των περίπου 50 χλμ, από την Ήλιδα μέχρι την Ολυμπία.

«Το μονοπάτι δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Είναι μακρύ και δύσκολο όπως η εκεχειρία. Ο αθλητισμός ενώνει διαφορετικές θρησκείες, ιδεολογίες και ανθρώπους. Ο όρος της εκεχειρίας είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ολυμπισμού», ήταν το μήνυμα της Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη, προέδρου της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» η οποία διοργανώνει τον «Δρόμο της Εκεχειρίας».

«Αγκαλιάσαμε από την αρχή αυτή την προσπάθεια. Γίνεται ολοένα και καλύτερη. Τυγχάνει μεγαλύτερης αποδοχής και σε τοπικό επίπεδο, και σε εθνικό και διεθνώς!», τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας Κωνσταντίνος Φίλης ο οποίος είπε ότι τέτοιες δράσεις, όπως το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, βοηθούν προκειμένου να δούμε αυτό που συνέβη σε διεθνείς αγώνες όταν βορειοκορεάτες και νοτιοκορεάτες παρέλασαν μαζί σε τελετή έναρξης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) υποστηρίζει με τον πιο θερμό τρόπο τον Δρόμο της Εκεχειρίας. Ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου Σπύρος Ανδριόπουλος μίλησε για την μαζική συμμετοχή σύγχρονων αθλητών των Ενόπλων Δυνάμεων και για τον σημαντικό σκοπό της διοργάνωσης να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού!

«Το μονοπάτι έγινε λεωφόρος της Ειρήνης. Αν ενώσουμε τα χέρια όσων το διαβαίνουν δεν φτάνει η τεράστια αγκαλιά που θα σχηματιστεί και θα ξεπεράσει και τη γη μας», είπε στον δικό της χαιρετισμό η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας και Γραμματέας της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» Άννα Παπαϊωάννου.

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα βραβεύτηκαν Ολυμπιονίκες και κορυφαίες προσωπικότητες του Μαραθωνίου και των Μεγάλων Αποστάσεων Αντοχής.

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης του 1ου Μαραθώνιου Δρόμου το 1896 στην Αθήνα, Σπύρος Λούης, ο 1ος Νικητής του Σύγχρονου Μαραθώνιου Δρόμου, Χαρίλαος Βασιλάκος, ο Νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1946, Στέλιος Κυριακίδης, ο Υπερδρομέας και Κάτοχος πολλών Παγκόσμιων Ρεκόρ στις υπεραποστάσεις, Γιάννης Κούρος, η 1η Ελληνίδα που τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Αθήνας και άρα και η 1η Πανελληνιονίκης Ζωζώ Χριστοδούλου και ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης των Λαών στον οποίο είναι αφιερωμένος εσαεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Γρηγόρης Λαμπράκης.

Τα βραβεία παρέλαβαν είτε οι ίδιοι, είτε φυσικά συγγενείς όσων δεν είναι εν ζωή.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης που παράλληλα είχε κανείς την ευκαιρία να θαυμάσει στην είσοδο του Μουσείου Αννίτα Πατσουράκη, ο ηθοποιός Πάνος Σταθακόπουλος ο οποίος απήγγειλε το ποίημα «Φως της Ολυμπίας», ο Δρ Φιλοσοφίας Φώτης Χρήστου ο οποίος ανέλυσε τον 12ο Ολυμπιόνικο του Πινδάρου και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καιρίδης ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα.

Όποια και όποιος ενδιαφέρεται να ζήσει τη μοναδική εμπειρία και να διανύσει τον Δρόμο της Εκεχειρίας 2019 μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην ιστοσελίδα www.routeoftruce.com


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα