Μία θέση στην Ιστορία για τον Σίλτον

Σαν σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1996, ο Πίτερ Σίλτον έδωσε το 1.000ό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του με την ομάδα της Λέιτον Όριεντ

Μία ξεχωριστή σελίδα στην ποδοσφαιρική του καριέρα αλλά και στην Ιστορία του αθλήματος στην Αγγλία κατέγραψε σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια ο θρυλικός τερματοφύλακας των «λιονταριών», Πίτερ Σίλτον. Το ημερολόγιο έγραφε 22 Δεκεμβρίου του 1996 όταν ο 47χρονος εκείνη την εποχή πορτιέρε αγωνιζόταν στο 1.000ό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του με την ομάδα της Λέιτον Όριεντ, ομάδας της 4ης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, εναντίον της Μπράιτον. Ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε την εστία της εθνικής του ομάδας στα Παγκόσμια Κύπελλα της Ισπανίας (1982), του Μεξικού (1986) και της Ιταλίας (1990), αλλά και κάτοχος ήδη στην εθνική ομάδα του ρεκόρ συμμετοχών (125), κατάφερε να κρατήσει σε ένα ακόμα ματς ανέπαφη την εστία του και να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στη νίκη με 2-0. Με αυτό το ρεκόρ μάλιστα ξεπέρασε τότε ακόμη και αυτό του θρυλικού σερ Στάνλεϊ Μάθιους που αγωνίστηκε μέχρι τα 50 του χρόνια, από το 1932 μέχρι το 1965, σταματώντας όμως τις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα στις 701.

Ο Σίλτον, που τον περασμένο Σεπτέμβρη γιόρτασε τα 71α του γενέθλια, είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στο άθλημα στη Λέστερ το 1966. Το ντεμπούτο του μάλιστα στο πρωτάθλημα της χώρας το είχε κάνει λίγους μήνες αφότου η Αγγλία είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο νησί, το οποίο παραμένει και το μοναδικό στην Ιστορία της μέχρι σήμερα, ενώ στα 30 χρόνια της καριέρας του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ο Βρετανός τερματοφύλακας φόρεσε τη φανέλα 11 διαφορετικών ομάδων. Μετά τη Λέστερ μετακόμισε στη Στόουκ, για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στη μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ της εποχής όπου γεύτηκε και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στο άθλημα, εκ των οποίων την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία το 1978, όπως φυσικά και τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών το 1979 και το 1980, αλλά και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 1979.

Από τους «ξυλοκόπους» αποχώρησε τελικά το 1982, για να ακολουθήσει η καριέρα του σε Σαουθάμπτον, Ντέρμπι, Πλίμουθ, Γουίμπλεντον, Μπόλτον, Κόβεντρι, Γουέστ Χαμ και τελικά στη Λέιτον Όριεντ, στην οποία κρέμασε τελικά το 1997 και τα γάντια του και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Στην εθνική του ομάδα όπως προαναφέραμε κατέγραψε 125 συμμετοχές, ενώ η παρουσία του στον αγώνα της Αγγλίας με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, με το «χέρι του Θεού» Ντιέγκο Μαραντόνα, κατέχει ξεχωριστή θέση στην Ιστορία. Τα κατορθώματα του μεγάλου Πίτερ Σίλτον στο χορτάρι μνημονεύονται ακόμα και σήμερα, ενώ το 2000 η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον κατέταξε ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους τερματοφύλακες του 20ού αιώνα. Μάλιστα, αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό φιλοξενείται κέρινο ομοίωμά του.

ME MIA MATIA

1788: Αρχίζουν οι πρώτες εκλογές στις νεοσύστατες ΗΠΑ. Θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιανουαρίου 1789.

1849: Η εκτέλεση του Ρώσου συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1882: Ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.

1927: Στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1940: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Χειμάρρα. Αρκετοί Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.

1940: Το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Αντονιέτα».

1944: Εκτελείται κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών στη Συκάμινο, κοντά στον Ωρωπό, σε ηλικία 35 ετών, η Φαίνη Ξύδη, πρωταθλήτρια Ελλάδας στην αντισφαίριση από το 1934, ενώ το 1940 είχε συμμετάσχει στο τουρνουά του Γουίμπλεντον και στο Ρολάν Γκαρός. Ήταν κόρη της Αλεξάνδρας Δραγούμη και ανιψιά του Ίωνα Δραγούμη και μία εβδομάδα νωρίτερα είχε συλληφθεί από αντάρτες του ΕΛΑΣ ενώ βρισκόταν στο πατρικό της σπίτι στην Κηφισιά.

1960: Ιδρύεται μόνιμο θέατρο στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

1989: Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

1989: Η ιστορική Πύλη του Βραδεμβούργου ανοίγει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, τερματίζοντας τη διαίρεση Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.

1996: Ο Καρλ Μαλόουν των Γιούτα Τζαζ γίνεται ο ενδέκατος παίκτης στο ΝΒΑ που σημειώνει 20.000 πόντους και μαζεύει 10.000 ριμπάουντ, στον αγώνα με το Κλίβελαντ.

2005: Ο δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφασίζουν και τυπικά να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα