Κυκλοφορεί το πρώτο Macintosh της Apple

Μία ημέρα σαν και αυτή πριν από 37 χρόνια κυκλοφόρησε στην αγορά  ο πρώτος υπολογιστής Macintosh.

Σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου 1984, κυκλοφορεί στην αγορά για πρώτη φορά ο υπολογιστής Macintosh, ευρύτερα γνωστός ως Mac, φέρνοντας επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας. Η διάσημη πλέον σειρά προσωπικών υπολογιστών που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Apple χρησιμοποιούσε ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας (GUI) με ποντίκι, σε αντίθεση με το τότε τυπικό περιβάλλον γραμμής εντολών (command line interface).

Οι υπολογιστές Μac ήταν οι πρώτοι Η/Υ για οικιακή χρήση σε σχετικά προσιτή τιμή, περίπου 2.500 δολάρια, συστήνοντας το ευρύ κοινό με τις εν λόγω συσκευές. Ο Στιβ Τζομπς είχε παρουσιάσει πριν από 37 χρόνια την πιο σημαντική τεχνολογική του συσκευή μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό.

Ο Τζομπς είχε βγάλει τον υπολογιστή από μια τσάντα για να υπερτονίσει το μικρό του μέγεθος σε σχέση με άλλους Η/Υ της εποχής. Μάλιστα, το είχε προγραμματίσει να... μιλήσει στο κοινό. Το μήνυμα του υπολογιστή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μην εμπιστεύεσαι ποτέ έναν υπολογιστή που δεν μπορείς να σηκώσεις». Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της κυκλοφορίας του στην αγορά ο Mac σημείωσε πωλήσεις της τάξεως των 70.000 συστημάτων στις ΗΠΑ, καθόλου άσχημα για τα δεδομένα της εποχής.

1679: Ο βασιλιάς Κάρολος Β’ της Αγγλίας διαλύει τη Βουλή.
1742: Ο Κάρολος Ζ’ γίνεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1835: Σκλάβοι στο Σαλβαδόρ (Βραζιλία) πραγματοποιούν εξέγερση, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό της δουλείας 50 χρόνια αργότερα.
1862: Το Βουκουρέστι ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
1915: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο βρετανικός στόλος νικά τον γερμανικό στη ναυμαχία του Ντόγκερ Μπανκ.
1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την Μπανγκόκ, που τότε ήταν υπό ιαπωνικό έλεγχο.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ολοκληρώνουν τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκας.
1947: Ο τραπεζίτης Δημήτριος Μάξιμος γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1960: Πόλεμος της Αλγερίας: ορισμένες μονάδες Ευρωπαίων εθελοντών εξεγείρονται στο Αλγέρι, στην περίφημη «εβδομάδα των οδοφραγμάτων», κατά την οποία προβαίνουν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και σε συγκρούσεις με την τοπική αστυνομία.
1963: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας αρραβωνιάζονται στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη.
1972: Ο Ιάπωνας λοχίας Σοΐτσι Γιοκόι βρίσκεται σε μία ζούγκλα του Γκουάμ, όπου ήταν κρυμμένος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1977: Κατά τη διάρκεια της ισπανικής μεταπολίτευσης λαμβάνει χώρα η σφαγή της Ατότσα στη Μαδρίτη.
1983: Στην Ιταλία 32 μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» φυλακίζονται για τρομοκρατία. Ανάμεσά τους και ο εκτελεστής του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.
1986: Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2 διέρχεται από τον πλανήτη Ουρανό.
1989: Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα ο μανιακός δολοφόνος Τεντ Μπάντι, που κακοποίησε και σκότωσε τουλάχιστον 28 γυναίκες.
1992: Στη Μαυριτανία, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία που έγινε το 1960, διεξάγονται εκλογές.
1994: H «17 Nοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τραπέζης Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του, Νικόλαο Γρίσπο.
2001: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών, λόγω καρδιακής ανακοπής, ο Αντώνης Νταής. Ο Αντώνης εργαζόταν στην ΚΑΕ Ολυμπιακός από το 1992 και είχε διατελέσει υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν βοηθός μάνατζερ στην ομάδα. Πριν από τον Ολυμπιακό εργαζόταν στο Παλαιό Φάληρο ως υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής και τρία χρόνια ως μάνατζερ της γυναικείας ομάδας.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα