Λιντς: Η «μεγάλη απόδραση» από το θάνατο

Σαν σήμερα, την 31η Μαρτίου του 1998, στον γυρισμό από το Λονδίνο και μετά τον αγώνα με τη Γουέστ Χαμ (ήττα 0-3), η αποστολή της Λιντς γλίτωσε από θαύμα, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του και έκανε αναγκαστική προσγείωση.

Οι περίπου 40 επιβάτες λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους άκουσαν έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδαν τον δεξιό κινητήρα του αεροπλάνου να τυλίγεται στις φλόγες. Αμέσως επικράτησε πανικός και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους κάλεσε σε βοήθεια. Χωρίς δεύτερη σκέψη έκανε προσπάθεια για προσγείωση, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πέσει στο έδαφος με τη μύτη και το πλαϊνό μέρος.

Μόλις δύο επιβάτες τραυματίστηκαν. Ο λόγος για τον βοηθό προπονητή Ντέιβιντ Ο’ Λίρι και έναν ακόμα άνδρα, ενώ άμεση ιατρική βοήθεια χρειάστηκαν και τέσσερα μέλη του αεροσκάφους. «Ένιωσα λες και βρισκόμουν σε τρενάκι από λούνα παρκ. Ο χώρος γέμισε καπνό και φλόγες, αφού όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Στο τέλος νιώσαμε μεγάλη ανακούφιση, γιατί φοβηθήκαμε για τις ζωές μας» είχε δηλώσει ο Ο’ Λίρι, ο οποίος στη συνέχεια πήρε προαγωγή σε πρώτο προπονητή.

Η επίσημη ενημέρωση εκείνη την εποχή έκανε λόγο για μηχανική βλάβη, όμως έγινε αρκετός λόγος για την ελλιπή συντήρηση του αεροσκάφους. Στην ιστορία έχει μείνει το πρωτοσέλιδο της «Yorkshire Evening Post» με κεντρικό τίτλο «Η μεγάλη απόδραση» και τη φωτογραφία του αεροπλάνου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.

1833: Ο Τούρκος φρούραρχος των Αθηνών, Οσμάν Εφέντης, παραδίδει την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ. Οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα.

1889: Γίνεται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ.

1920: Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκαταλείπει τον γερμανικό στρατό, όπου υπηρέτησε έξι χρόνια.

1956: Η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητος εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγράψει από τα μητρώα της ΕΠΟ τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη, θεωρώντας ότι έκαναν χρήση της ιδιότητάς τους ως ερασιτέχνες αθλητές για να εισπράξουν αμοιβή συμμετέχοντας στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι άσοι του γηπέδου», που προβαλλόταν από τις 15/3 με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

1970: Οκτώ μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Γιαπωνέζικος Κόκκινος Στρατός» καταλαμβάνουν αεροπλάνο των Ιαπωνικών Αερογραμμών με 129 επιβάτες, κραδαίνοντας σπαθιά σαμουράι και μία χειροβομβίδα. Θα τους ελευθερώσουν λίγες ώρες αργότερα.

1980: Πεθαίνει ο Τζέσε Όουενς στην Αριζόνα, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 12/9/1913 και υπήρξε η κυρίαρχη φυσιογνωμία των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Όταν είχε ερωτηθεί πώς ένιωσε που ο Χίτλερ αρνήθηκε να τον συγχαρεί επειδή ήταν μαύρος, απάντησε ότι ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη. Προς τιμήν του αθλοθετήθηκε από το 1981 διεθνές ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο αθλητή του στίβου.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ «Chariots of fire», που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

1991: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» πραγματοποιεί επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά.

2000: Ο προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ αποχωρεί από τον ΟΦΗ ύστερα από 15 χρόνια.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών ο πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Ντέιβιντ Ρόκαστλ, χτυπημένος από καρκίνο.

2008: Πεθαίνει ο Ζυλ Ντασέν, Αμερικανός σκηνοθέτης και σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη.

2011: Η Αυστριακή ολυμπιονίκης στο τζούντο Κλόντια Χέιλ αυτοκτονεί, πηδώντας από τον έκτο όροφο κτιρίου στη Βιέννη.

2015: Νεκρός βρίσκεται κοντά σε ποταμό στο Βαγιαδολίδ ο μπασκετμπολίστας Λάλο Γκαρσία.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα