Έιμι Γουάινχαουζ: Μια μεγάλη φωνή έσβησε

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατο της Έιμι Γουάινχαουζ σε ηλικία 27 ετών. 

Στις 23 Ιουλίου του 2011 έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια και συνθέτρια Έιμι Γουάινχαουζ, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1983 στο Λονδίνο και έκανε τα πρώτα της βήματα στη δισκογραφία σε ηλικία 16 ετών, όταν ένας φίλος της έστειλε ντέμο της σε έναν κυνηγό ταλέντων.

Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Frank» κυκλοφόρησε το 2003, αποσπώντας θετικές κριτικές και κερδίζοντας μία υποψηφιότητα για βραβείο Μέρκιουρι. Ωστόσο, η παγκόσμια καταξίωση έφτασε με το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ της, το «Back to black», το 2006. Για τον συγκεκριμένο δίσκο κέρδισε το 2008 πέντε μουσικά βραβεία Γκράμι. Η ίδια βέβαια παρακολούθησε την τελετή από το Λονδίνο, καθώς η βίζα της για το Λος Άντζελες δεν εγκρίθηκε εγκαίρως.

Πάλεψε πολλά χρόνια με τον εθισμό στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, έναν εθισμό που κατά καιρούς έθεσε σε κίνδυνο την επιτυχία της και την έφερε αντιμέτωπη με τον νόμο. Πέθανε στο διαμέρισμά της, στην περιοχή Κάμντεν στο Λονδίνο, με την ιατροδικαστική έκθεση να επιβεβαιώνει ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Το 2011 το «Back to black» έγινε το εμπορικότερο άλμπουμ του 21ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

811: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Α’ καταλαμβάνει τη βουλγαρική πρωτεύουσα Πλίσκα και το ταμείο του χάνου Κρούμου.

1632: Πάνω από 300 άποικοι αναχωρούν για τη Νέα Γαλλία από τη Διέππη.

1793: Το Βασίλειο της Πρωσίας ξανακατακτά το Μάιντς από τη Γαλλία.

1821: Ελληνική Επανάσταση: οι Έλληνες καταλαμβάνουν τη Μονεμβασιά. Οι Οθωμανοί στρατιώτες και πολίτες μεταφέρονται στις ακτές της Μικράς Ασίας.

1829: Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Γουίλιαμ Όστιν Μπαρτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τυπογράφο, πρόδρομο της γραφομηχανής.

1903: Η Ford Motor Company πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο.

1914: Η Αυστροουγγαρία εκδίδει μία σειρά αιτημάτων, σε ένα τελεσίγραφο προς το Βασίλειο της Σερβίας, με αφορμή τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας. Η Σερβία αποδέχεται όλα τα αιτήματα, εκτός από ένα, και η Αυστρία θα κηρύξει τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου.

1926: Η Fox Film αγοράζει τις πατέντες του συστήματος ήχου Movietone για την εγγραφή ήχου σε φιλμ.

1929: Η φασιστική κυβέρνηση στην Ιταλία απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων.

1942: Ολοκαύτωμα: Αρχίζει η λειτουργία του στρατοπέδου εξόντωσης Τρεμπλίνκα.

1945: Αρχίζουν οι μεταπολεμικές νομικές διαδικασίες εναντίον του Φιλίπ Πεταίν.

1952: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

1952: Αιγυπτιακό πραξικόπημα: Ομάδα νεαρών αξιωματικών στρατού και αεροπορίας κατέλαβε το Κάιρο και μεγάλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση, (Ιουλιανή επανάσταση) και ο βασιλιάς Φαρούκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπέρ του διαδόχου και να εγκαταλείψει την Αίγυπτο.

1968: Ανταλλαγή πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο Κλίβελαντ μεταξύ μίας μαχητικής οργάνωσης μαύρων και της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών αρχίζουν ταραχές που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες.

1974: Καταρρέει η χούντα του Ιωαννίδη και καλείται ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, ξεκινώντας η εποχή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

2007: Πτώση αεροσκάφους CL-415, κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, στα Στύρα Ευβοίας.

2018: Φονικές πυρκαγιές ξεσπούν στην Αττική, τόσο στην Κινέττα όσο κυρίως στο Μάτι της Ραφήνας. Εκατόν δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίζονται.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα