Οκτώ χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013, δολοφονείται στην Αμφιάλη ο Παύλος Φύσσας, γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P, με δύο μαχαιριές από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Ο 34χρονος είχε βγει συνοδευόμενος από τη σύντροφό του σε μια καφετέρια και μαζί με άλλα 8-10 άτομα παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου. Στην ίδια καφετέρια βρισκόταν επίσης μια παρέα ακόμα δυο τριών ατόμων. Σύμφωνα με την προανάκριση, υπήρξε ένταση ανάμεσα στις δύο παρέες. Στη συνέχεια η δεύτερη παρέα άρχισε να καλεί ενισχύσεις.

Μέλος της δεύτερης παρέας ήταν ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, που, σύμφωνα με την απολογία του στις ανακρίτριες, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ, Καζαντζόγλου, και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια. Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ, Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου τού τηλεφώνησε λίγα λεπτά αργότερα. Γύρω στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Από τις 23:26 ως τις 23:50 ο Πατέλης επικοινώνησε επτά φορές τηλεφωνικά με τον βουλευτή της ΧΑ και περιφερειάρχη Πειραιά, Γιάννη Λαγό. Σε ομιλία στα γραφεία της ΤΟ Νίκαιας το καλοκαίρι του 2012 ο Πατέλης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες ότι μόνο εάν λάβει την έγκριση του Λαγού θα στείλει γραπτά μηνύματα για τη συγκρότηση μιας ομάδας χρυσαυγιτών που θα πάει να «καθαρίσει» το πανηγύρι στην Παναγίτσα της Νίκαιας, λέγοντας ότι «δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της Λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία «Κοράλι». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων. Σύμφωνα με τα πορίσματα μίας έρευνας του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture του Goldsmiths, του πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συγχρόνισε υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής και ηχητικά σήματα της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ έγινε στις 23:54:14 και τέσσερις μοτοσικλέτες με αστυνομικούς, οι ομάδες 408-01 «Κερατσίνι» και 410-01 «Πέραμα», έφτασαν στο σημείο στις 23:58:11.
Ο Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη της ΤΟ Νικαίας, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά τον βουλευτή και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό.

Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Ο Φύσσας θεωρείται σύμβολο κατά του φασισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2014, έναν χρόνο μετά το συμβάν, τοποθετήθηκε άγαλμα στο σημείο της δολοφονίας, το οποίο έχει βεβηλωθεί πολλές φορές από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, με απόφαση του δήμου η οδός Παναγιώτη Τσαλδάρη μετονομάστηκε σε οδό Παύλου Φύσσα.

ME MIA MATIA...
1922: Ολοκληρώνεται η Καταστροφή της Σμύρνης.
1928: Τροπικός κυκλώνας χτυπά τη νοτιοανατολική Φλόριντα, σκοτώνοντας περισσότερα από 2.500 άτομα.
1961: Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί της Άγκυρας εκτελούν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολη.
1967: Δημιουργούνται επεισόδια μεγάλης έντασης στον αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος της Β' κατηγορίας μεταξύ Σίβασπορ και Καϊσερίσπορ στο Στάδιο της Καισαρείας. Εξαιτίας ενός γκολ που δέχεται η Σίβασπορ, λιθοβολούνται οι αντίπαλοί της, ξεσπά μάχη και αναγκάζεται να επέμβει ο στρατός. Σαράντα δύο νεκροί, 700 τραυματίες και λεηλασία της πόλης που κρατάει μέρες υποχρεώνουν τον Ντεμιρέλ να αναβάλει την επίσκεψή του στη Σοβιετική Ένωση για 24 ώρες.
1997: Το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ. Νίκησε 1-0 την Πόρτο στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με την γκολάρα του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης.
2011: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Φαίδων Ματθαίου, ο «πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα