Δεκαπέντε χρόνια από το ναυάγιο του «Sea Diamond»

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την 6η Απριλίου του 2007, όταν και ολοκληρώθηκε η βύθιση του «Sea Diamond», το ναυάγιο του οποίου  συνεχίζει να ρυπαίνει την καλντέρα της Σαντορίνης. Το ναυάγιο έχει χαρακτηριστεί «εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών» τόσο για το ανθρώπινο όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Το ναυάγιο του «Sea Diamond» αναφέρεται στη βύθιση που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου του 2007 με πρόσκρουση του ομώνυμου κρουαζιερόπλοιου χωρητικότητας 22.412 τόνων της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, το οποίο μετέφερε 1.163 επιβάτες και 391 μέλη πληρώματος, σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης και κατέληξε στην καταπόντισή του στον όρμο του Αθηνιού, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης.

Από το ναυάγιο του πλοίου σώθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, εκτός από δύο Γάλλους, έναν πατέρα και την κόρη του, που δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία εισέπραξε από την ασφάλεια το ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων για ολική απώλεια του πλοίου. Η Louis plc ανακοίνωσε στις 7 Νοεμβρίου 2007 ότι το εν λόγω ποσό, στην ολότητά του, έχει δαπανηθεί για την αποπληρωμή δανείων που σχετίζονταν με την αγορά και ανακαίνιση του κρουαζιερόπλοιου.

Από το ναυάγιο και έπειτα στην περιοχή της βύθισης η επιφάνεια της θάλασσας και οι ακτές τελούν υπό συνεχή καθαρισμό και χρησιμοποιούνται πλωτά φράγματα για τη μη διασπορά της επιφανειακής ρύπανσης, καθώς για χρόνια συνέχιζαν να αναβλύζουν έλαια, χημικά και πετρελαιοειδή.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1896: Έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες.
1903: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο στη Μαδρίτη.
1909: Ο Ρόμπερτ Πίρι και ο Μάθιου Χένσον φτάνουν στον Βόρειο Πόλο.
1941: Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.
1957: Γεννιέται η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο επίσημος εθνικός αερομεταφορέας της Ελλάδας, και την ίδια μέρα πραγματοποιείται η πρώτη πτήση.
1960: Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1994: Αρχίζει η γενοκτονία στη Ρουάντα, από την κυριαρχούσα φυλή Χούτου εναντίον της μειονοτικής φυλής Τούτσι που ελέγχει τη χώρα. Τελικός απολογισμός 937.000 νεκροί.
1996: Η Ελλάδα γιορτάζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο τα 100 χρόνια της πρώτης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 με αναπαράσταση αγωνισμάτων στίβου.
2010: Ο 22χρονος Λιονέλ Μέσι σκοράρει και τα 4 γκολ της Μπαρτσελόνα στη νίκη της με 4-1 επί της Άρσεναλ και γίνεται ο πρώτος παίκτης που σημειώνει 4 γκολ σε αγώνα νοκ άουτ στο Τσάμπιονς Λιγκ.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα