Είκοσι τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών

Συμπληρώνονται σήμερα 23 χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα της 4ης Οκτωβρίου του 1999, όταν 6 οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 27 τραυματίστηκαν.

Το πούλμαν που μετέφερε τους οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης και επέστρεφε από την Αθήνα συγκρούστηκε στα Τέμπη με φορτηγό με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα.

Ο ΠΑΟΚ είχε αναδειχθεί ισόπαλος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η χαρά των εκδρομέων ήταν μεγάλη κατά την επιστροφή.

Βέβαια, τα πάντα πάγωσαν λίγες ώρες αργότερα, όταν κυκλοφόρησαν τα μαύρα μαντάτα. Στις 4:30 τα ξημερώματα στα Τέμπη το τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό στην προσπάθειά του να προσπεράσει. Αυτή η σύγκρουση σκόρπισε τον θάνατο σε έξι φιλάθλους του ΠΑΟΚ καθώς και στον οδηγό του δευτέρου οχήματος.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στο Βελεστίνο, έγινε στάση όπου αποβιβάστηκαν κάποιοι και πήρε το τιμόνι στα χέρια του ο 19χρονος γιος του ιδιοκτήτη του πούλμαν. Από τα συντρίμμια του λεωφορείου ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης 20 χρόνων, Δημήτριος Ανδρεαδάκης 25 χρόνων, Χριστίνα Τζιόβα 18 χρόνων, Αναστάσιος Θέμελης 22 χρόνων, Γεώργιος Γκανάτσιος 22 χρόνων, Κυριάκος Λαζαρίδης 17 χρόνων καθώς και o Αστέριος Αγκζιώτης 68 χρόνων, ο οδηγός του μικρού φορτηγού που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα.

Και οι έξι φίλαθλοι ήταν μέλη του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Κορδελιού. Η είδηση συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο και βύθισε στο πένθος την οικογένεια του ΠΑΟΚ, που μέχρι σήμερα τιμάει τη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Αρχή του Κριμαϊκού Πολέμου (22 Σεπτεμβρίου 1853 με το παλαιό ημερολόγιο).

1862: Ανταρσία κατά του Όθωνα ξεσπά στην Ακαρνανία, με επικεφαλής τον Θεοδωράκη Γρίβα.

1904: Ιδρύεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η ΙΦΚ Γκέτεμποργκ.

1912: Μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την «επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας» και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζουν εθνότητες χριστιανών, οι τρεις χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης. Αρχή του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1919: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη από τους Βούλγαρους.

1943: Σε ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση Γερμανών τοποτηρητών (Γκαουλάιτερ) στο κατεχόμενο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες. Η ομιλία αυτή μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος «Σπούτνικ 1», αιφνιδιάζοντας τη Δύση.

1959: Ο Θοδωρής Ιωάννου του Εθνικού συγκρούεται με τον Μιχάλη Βουτσαρά στο 14’ του φιλικού αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και χάνει τις αισθήσεις του. Είκοσι ώρες μετά θα εκπνεύσει.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.

1974: Κυκλοφορεί το «Walls and Bridges», το πέμπτο άλμπουμ του Τζον Λένον. Το εξώφυλλο παρουσιάζει μία ζωγραφιά που είχε κάνει ο Λένον στην ηλικία των 11 ετών (Ιούνιος του 1952) με τίτλο «ποδόσφαιρο» και παιδιά που παίζουν με μία μπάλα.

1979: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 1-0 τη Νάπολι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με γκολ του Καραβίτη στο 33', αλλά αποκλείεται λόγω της ήττας στο πρώτο παιχνίδι (0-2).

1987: Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γάνδη, στη μεγαλύτερη στιγμή της Ιστορίας της.

1990: Ο 30χρονος Στέφανο Κασιράγκι, σύζυγος της Καρολίνας του Μονακό, σκοτώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ταχύτητας με καταμαράν, όταν το σκάφος του, το «Πίνο ντι Πίνο», ανατρέπεται από κύμα.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα