Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον «ποιητή του Αιγαίου»

Στις 18 Οκτωβρίου του 1979 η Σουηδική Ακαδημία ανήγγειλε την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως τον τιμά «για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια, ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».

Στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο βασιλιάς Κάρολος Γουστάβο παρέδωσε το βραβείο στον «ποιητή του Αιγαίου» στην καθιερωμένη τελετή απονομής, σε μια χρυσή σελίδα της ελληνικής γραμματείας.

Ο κατά κόσμον Οδυσσέας Αλεπουδέλης, με πατρική καταγωγή από την Παναγιούδα Λέσβου, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όντας το μικρότερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Η επιλογή του να πάρει το ψευδώνυμο Ελύτης ήταν άμεση απόρροια της άρνησής του να αναλάβει το πατρικό εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας που διατηρούσε η οικογένεια στο Ηράκλειο.

«Το πραγματικό μου όνομα κουβαλούσε το βάρος μιας μικρής εμπορικής και βιομηχανικής φήμης που για όσους το έφεραν με υπερηφάνεια -και ήταν όλοι τους άνθρωποι που μόνη τους φιλοδοξία ήταν το κέρδος- θα ήταν μεγάλη δυστυχία να το δουν να ταυτίζεται με την υπόσταση ενός ποιητικού έργου παράξενου και ριψοκίνδυνου... Πήρα ψευδώνυμο γιατί θα ήταν ντροπή να φτιάξω ένα έργο για το οποίο αφιέρωνα όλες μου τις δυνάμεις, όλο μου το πάθος μου για την αφιλοκέρδεια, και να το ταυτίσω ύστερα με ένα όνομα συνυφασμένο με ό,τι ατομικά εγώ μισώ, δηλαδή το πρακτικό πνεύμα, την εμπορική πίστη, τον άκρατο ωφελιμισμό» είχε δηλώσει ο ίδιος ο ποιητής σε συνέντευξή του.

Ανέκαθεν πιστός στις ιδέες του ήδη από τα εφηβικά του χρόνια, γράφτηκε στην Νομική Αθηνών χωρίς να ακολουθήσει την καριέρα του δικηγόρου. Πολέμησε στο αλβανικό έπος ως ανθυπολοχαγός, ενώ στην επταετία της δικτατορίας έγραψε τα έργα «Ήλιος ο Ηλιάτορας» και «Το Φωτόδεντρο». Κατά την μεταπολίτευση διατέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, ενώ αρνήθηκε την θέση του βουλευτή Επικρατείας με την ΝΔ.

Μετά την απονομή του Νόμπελ ακολούθησε μια σειρά τιμητικών διακρίσεων εντός και εκτός Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η απονομή φόρου τιμής από τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και τιμητικές διακρίσεις από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εκείνο του Νιου Τζέρσι αλλά και η απονομή του αργυρού μεταλλίου Μπένσον από τη Βασιλική Φιλολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα.

Με μια ματιά…

1776: Θαμώνας ενός μπαρ της Νέας Υόρκης παραγγέλνει το πρώτο κοκτέιλ («ουρά του κόκορα»), που είναι διακοσμημένο με ουρά πτηνού.

1912: Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέντ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

1920: Γεννιέται η Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.

1931: Πεθαίνει ο Τόμας Έντισον, Αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το γραμμόφωνο και τον τηλέγραφο.

2017: Ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή γνωρίζει την ήττα με 3-1 από την Μπαρτσελόνα των Ερνέστο Βαλβέρδε και Λιονέλ Μέσι στο «Καμπ Νόου». Το τέρμα των «ερυθρολεύκων» πέτυχε ο Δημήτρης Νικολάου στο 89’ με κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ του Κώστα Φορτούνη.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα