Είκοσι χρόνια από τη σπαρακτική τραγωδία στα Τέμπη

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στην περιοχή των Τεμπών, όπου 21 μαθητές Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας σκοτώθηκαν.

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στην περιοχή των Τεμπών, όπου 21 μαθητές Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας σκοτώθηκαν ακαριαία όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με φορτηγό.

Ήταν Κυριακή 13 Απριλίου του 2003. Τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους από σχολική εκδρομή στην Αθήνα, όταν στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης (κοιλάδα των Τεμπών) ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Είκοσι ένα παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννιά επιβαίνοντες τραυματίστηκαν - κάποιοι εκ των οποίων σοβαρά. Οι εικόνες που αντίκρισαν οι πρώτοι που έσπευσαν να βοηθήσουν ήταν σοκαριστικές. Εφιαλτικές εικόνες με τις μελαμίνες και τα νοβοπάν που έφυγαν από το φορτηγό να κόβουν στη μέση τις λαμαρίνες του λεωφορείου.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια μετά. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης από 4 έως 14 χρόνια, ενώ η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι θύμησες από την τραγωδία αυτή θα μας συγκλονίζουν για πάντα. Παιδιά ηλικίας 15-16 ετών που δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους. Το 2017 εγκαινιάστηκαν οι τρεις δίδυμες σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, οι οποίες παρακάμπτουν το πιο «καταραμένο» σημείο στον οδικό χάρτη της Ελλάδας. Ο ένας κλάδος της σήραγγας των Τεμπών ονομάστηκε «Μαθητών Μακροχωρίου Ημαθίας». Πέρυσι οι μνήμες όλων επέστρεψαν σε εκείνο το βράδυ αφορμής δοθείσης ενός ακόμη τραγικού περιστατικού: τον Ιούλιο του 2022 ο Ανέστης, μαθητής ο οποίος είχε βγει ζωντανός από εκείνη την τραγωδία, έβαλε τέλος στη ζωή του με μια κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο σπίτι του. Δεν μιλούσε για εκείνη την ημέρα και όλοι πίστευαν ότι το είχε ξεπεράσει. Ο 35χρονος Ανέστης έγινε το 22ο θύμα της τραγωδίας των Τεμπών...

ME MIA MATIA...

1822: Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. 13 κορίτσια της Νάουσας, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας τον χορό του Ζαλόγγου.

1922: Ο δήμος Αθηναίων, με την απόφαση 3294, νοικιάζει στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας «επί μίαν διετίαν και επί μηνιαίω ενοικίω δραχμών πέντε». Η μίσθωση έληξε το 1924 και το γήπεδο παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό με Συνταγματική Πράξη στις 21 Ιουλίου του ιδίου έτους.

1924: Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, γνωστή με τα αρχικά ΑΕΚ.

1929: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.

1943: Ομαδικοί τάφοι 4.000 Πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας. Οι Σοβιετικοί αρνούνται ότι ευθύνονται για τις εκτελέσεις και κατηγορούν τους Γερμανούς. Τελικά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα παραδεχθεί το 1990 την ευθύνη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (NKVD) για τη σφαγή, που έγινε με διαταγή του Στάλιν το 1940.

1970: Ολοκληρώνεται η δίκη της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της χούντας, τόσο από τους κατηγορούμενους όσο και από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ των καταδικασθέντων: Σάκης Καράγιωργας (ισόβια), Γ.Α. Μαγκάκης (18 χρόνια), Νίκος Κωνσταντόπουλος (8 χρόνια) και Χρήστος Πρωτόπαππας (8 χρόνια).

1970: Μία δεξαμενή οξυγόνου εκρήγνυται στο «Απόλλων 13», βάζοντας το πλήρωμα σε μεγάλο κίνδυνο και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο διαστημικό σκάφος ενώ κατευθύνεται προς τη Σελήνη.

1975: Φαλαγγίτες σκοτώνουν 26 μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σηματοδοτώντας την έναρξη του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο.

1979: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια διπλός αγώνας πινγκ πονγκ κρατάει 101 ώρες!

1984: Πεθαίνει ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 22 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Γιάννης Γρίσπος, διεθνής χαντμπολίστας των ΙΕΚ Ξυνή.

1999: Πεθαίνει ο παλαίμαχος παλαιστής του κατς Γιώργος Καρπόζηλος.

2010: Πεθαίνει ο Μάνος Ξυδούς, Έλληνας τραγουδοποιός.

2018: Στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο ο Βασίλης Σπανούλης γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Α1 με συνολικά 5.201 πόντους.

2020: Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού (1997-99) και του Ηρακλή (1999-02), Σάσα Χούπμαν, πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών, έπειτα από μακρά μάχη με την ασθένεια «αταξία» που του είχε προκαλέσει νευρολογική δυσλειτουργία και προβλήματα κινητικά, καθώς και στην ομιλία.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα