Ο μεγάλος σεισμός της Χιλής

Ο σεισμός της Χιλής στις 22 Μαΐου 1960 είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με μέγεθος από 9,4 έως  9,6 της κλίμακας Ρίχτερ. Πήρε το όνομα ως ο Σεισμός της Βαλδίβια από την πόλη που επλήγη περισσότερο απ' όλες και έτσι έχει μείνει γνωστός έως σήμερα.

Ο σεισμός στις 15.11 και είχε διάρκεια-ρεκόρ 10 λεπτά. Για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έτρεμε η γη. Το τσουνάμι που προκάλεσε έφτασε ως τη νότια Χιλή, τη Χαβάη, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την ανατολική Νέα Ζηλανδία, τη νοτιοανατολική Αυστραλία καθώς και στα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας.

Το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε κοντά στην περιοχή Κανιέτε, 900 χιλιόμετρα νότια από το Σαντιάγο, ενώ το εστιακό βάθος του ήταν σχετικά ρηχό, αφού υπολογίζεται στα 33 χιλιόμετρα. Προειδοποιήσεις για τη μεγάλη καταστροφή υπήρξαν την προηγούμενη ημέρα με προσεισμούς. Αν και η μεγαλύτερη εγγύτερη πόλη ήταν το Τεμούκο, η πόλη με τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν η Βαλδίβια. Ο σεισμός προκάλεσε τοπικά τσουνάμι που επεκτάθηκαν κατά μήκος της χιλιανής ακτογραμμής με ύψος κυμάτων ως και 25 μέτρα. Το κύριο τσουνάμι ταξίδεψε στον Ειρηνικό Ωκεανό και έπληξε το Χίλο στη Χαβάη, ενώ σε απόσταση 10.000 χλμ. από το επίκεντρο (στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες) καταγράφηκαν κύματα με ύψος 10,7 μέτρα.

Ο σεισμός δεν ήταν αισθητός σε όλη την περιοχή με την ίδια ένταση. Με βάση την κλίμακα Μερκάλι, περιοχές με τεκτονικές πιέσεις είχαν μεγαλύτερες καταστροφές. Οι δύο πιο έντονα πληγείσες περιοχές ήταν αυτές της Βαλδίβια και του Πουέρτο Οκτάι κοντά στη βορειοδυτική ακτή της λίμνης Γιανκίουε. Η συνολική εικόνα των καταστροφών δείχνει ότι το Πουέρτο Οκτάι ήταν το κέντρο μίας ελλειπτικής περιοχής στον άξονα βορρά-νότου, στην οποία η ένταση του σεισμού ήταν μέγιστη, αν δεν συνυπολογιστεί η λεκάνη του ποταμού Βαλδίβια.

Ο συνολικός απολογισμός σε ανθρώπινες απώλειες και οικονομική καταστροφή δεν είναι ακριβής. Έχουν δημοσιευτεί διάφορες εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό και τα τσουνάμι, ενώ μελέτες έχουν κάνει αναφορές με αριθμούς νεκρών από 2.231, 3.000 ή 5.700 άτομα. Μια άλλη πηγή αναφέρει εκτίμηση για 6.000 νεκρούς. Το κόστος της καταστροφής έχει εκτιμηθεί από διάφορες πηγές μεταξύ 400 και 800 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ή 4,01 έως 8,021 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

334 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού.

1906: Οι αδελφοί Ράιτ πατεντάρουν το αεροπλάνο.

1915: Τρία τρένα συγκρούονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Σκωτία, σκοτώνοντας 226 ανθρώπους και τραυματίζοντας 246.

1942: Το Μεξικό μπαίνει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων.

1947: Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει τον νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν)

1949: Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κερδίζει το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) στο 6ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Κάιρο, στη μοναδική φορά που η διοργάνωση φιλοξενείται εκτός Ευρώπης.

1955: Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαρίλαος Ξενοφώντος τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» της Λευκωσίας. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, επειδή ο κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ αναχωρεί από τον κινηματογράφο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη.

1958: Ταραχές στη Σρι Λάνκα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι 300 άτομα, ως επί το πλείστον Ταμίλ.

1963: Δολοφονική επίθεση σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει στο μοιραίο πέντε μέρες αργότερα.

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από όργανα του καθεστώτος.

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

1999: Η Βούλα Τσιαμήτα του Πανελληνίου ΓΣ κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14.67 στο διεθνές μίτινγκ «Παπαφλέσσεια»

2005: Ο διακεκριμένος Γερμανός οδηγός μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου Ερνστ Χένε πεθαίνει σε ηλικία 101 ετών.

2006: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 85 ετών σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας ο Πολωνός, πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Καστοριάς και Εθνικού, Κάζιμιρ Γκόρσκι.

2021: Η πρωταθλήτρια Μπάγερν νικά 5-2 την Άουγκσμπουργκ, με τον Πολωνό επιθετικό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να πετυχαίνει το πολυπόθητο γκολ στο 90ό λεπτό και να σπάει το ρεκόρ των 40 γκολ του Γκερντ Μίλερ, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 41 γκολ


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα